Ι.Μ. Σερρών και Νιγρίτης
28 Ιουλίου, 2024

Ο Μητροπολίτης Σερρών για την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: «Προσβλητικό δρώμενο για την πίστη εκατομμυρίων ανθρώπων»

Διαδώστε:

Στην ανδρώα Ιερά Μονή Αγ. Παρασκευής Σερρών, όπου από της παρελθούσης Τετάρτης 24 Ιουλίου 2024, ευρίσκετο προς προσκύνηση και κοινό συνεορτασμό μετά της ιεράς μνήμης της Αγ. Παρασκευής, το σεβάσμιο και θαυματουργό αρχαιότατο εκτύπωμα της Παναγίας «Ξενιάς», από την παλαίφατη, ομώνυμη γυναικεία Ιερά Μονή Αλμυρού Μαγνησίας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, ιερούργησε, σήμερα Κυριακή Ε’ Ματθαίου 28 Ιουλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

Ο Σεβασμιώτατος, εμπνεόμενος από το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα της θεραπείας των δαιμονιζομένων, από τον Κύριο Ιησού Χριστό, στην πόλη των Γεργεσηνών, απηύθυνε λόγους επιστηρικτούς προς το φιλευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Πράγματι απορία και οδυνηρή έκπληξη προκαλεί η αχάριστος και αγνώμων συμπεριφορά των Γεργεσηνών της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής. Η αποστασία, από το θέλημα του Θεού, των κατοίκων της περιοχής εκείνης έδιδε δικαίωμα στον μισάνθρωπο διάβολο να έλθει στη ζωή τους. Η διάπραξη της αμαρτίας και κυρίως η αμετανοησίαανοίγει “κερκόπορτες” στην ανθρώπινη ύπαρξη, έτσι ώστε να εισέλθει ο μισόκαλος δαίμονας, ως λέων ωρυόμενος, κατά τον Απόστολο Πέτρο, καταστρέφοντας ότι καλό και αγαθό υπάρχει.

Όμως, ο Δεσπότης Χριστός μας έδωσε πανοπλία δυνατή, ασφάλεια στη ζωή μας, να μην φοβούμεθα σε στιγμές πειρασμού τα σκοτεινά έργα του πονηρού. Εκείνοι οι οποίοι αγαπούν τον Σωτήρα Χριστό έχουν και την προστασία Του, όσοι όμως Τον εγκαταλείπουν, με την απιστία, την αποστασία, ζώντας μια ζωή παραδομένη σε πάθη και λάθη, μια ζωή, που δεν αποπνέει το άρωμα του ουρανού και δεν στολίζεται από την μεγάλη αρετή της μετανοίας, δημιουργούν “ρωγμές” και αφορμές στη ζωή τους, να εισελάσει ο διάβολος, καθιστώντας τους εαυτούς τους αθύρματα, τα οποία με περισσή ευχαρίστηση κατασπαράσσει.

Ευρισκόμενος ο Κύριος της δόξης μπροστά στο φρικτό αυτό θέαμα, στην τραγικότητα των δαιμονιζομένων ανθρώπων της περικοπής, έπραξε το αυτονόητον για Εκείνον. Ωςη σεσαρκωμένηΑγάπη,η παναγάπη, ελευθέρωσε τους δυστυχείς εκείνους ανθρώπους, από την απαραμύθητη σκλαβιά στον δαίμονα και τους απέδωσε στην κοινωνία και την οικογένειά τους υγιαίνοντας και απηλλαγμένους από την τυραννία του διαβόλου.

Θα ανέμενε, λοιπόν κανείς, ότι οι ευεργετηθέντες και οι οικείοι τους, θα έσπευδαν να εκφράσουν, με κάθε τρόπο, την ευγνωμοσύνη τους προς τονελευθερωτή Χριστό. Εκείνοι όμως τι έπραξαν; Εζήτησαν από τον μεγάλο ευεργέτη Κύριο να αναχωρήσει από τον τόπο εκείνο.Γιατί; Διότι και μόνη η παρουσία Του ήτανέλεγχος για τα πολλά τους πάθη. Αυτό πράττει δυστυχώς με έναν τόσο προκλητικό τρόπο και σήμερον ο δήθεν χριστιανικός κόσμος της Δύσεως».

Σε αποστροφή του λόγου του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στο θλιβερό προχθεσινό συμβάν κατά την έναρξη των εφετεινών Ολυμπιακών αγώνων στη Γαλλία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Βλέπουμε, δυστυχώς, να δημιουργούνται κάποιες δεκαετίες τώρα στη δήθεν χριστιανική Ευρώπη, οι συνθήκες εκείνες, που προβάλλουν ένα μοντέλο ζωής χωρίς Θεό, χωρίς αξίες, χωρίς κανόνες και αρχές, χωρίς σεβασμό, χωρίς μέτρο, χωρίς άρωμα ζωής, χωρίς ομορφιά. Αρχές και αξίες, που δίδαξε στον κόσμο η Ελλάδα.

Προβάλλεται, δυστυχώς, συστηματικώς σήμερα, ένας τρόπος ζωής, όπου ο αυτοαναφορικός και εμπαθής άνθρωπος γίνεται αυταξία, είδωλο, κακέκτυπο του ιδίου εαυτού του. Η ασυδοσία ονομάζεται ελευθερία και η ασέβεια, ως δικαίωμα έκφρασης. Αναδύεται, σήμερα, από την σκοτεινή άβυσσο των ανθρωπίνων παθών ένας κόσμος, όπου κυριαρχεί η έκπτωση των ηθών, το στυγνό συμφέρον, η υλοφροσύνη, η καταπάτηση των θείων, ακόμη και των νόμων της φύσεως, η παραβατικότητα, ο αμοραλισμός, ο μηδενισμός, η ισοπέδωσις των πάντων, η έλλειψις στοιχειώδους σεβασμού. Όλα αυτά δημιουργούν και εμπεδώνουν στην σύγχρονη πραγματικότητα μια βαθειά παρακμή, που αναδίδει αποσύνθεση και θάνατο. Αυτό που έγινε προχθές, κατά την διάρκεια της τελετής ενάρξεως των Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι, σε συγκεκριμένο δρώμενο, υπήρξε βαθειά προκλητικό, ασεβέστατο, κακόγουστο, προσβλητικό για την πίστη εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο, την αισθητική, αλλά για το ίδιο το πνεύμα των Ολυμπιακών αγώνων.

Αναρωτιέμαι, άραγε, θα τολμούσαν οι συγκεκριμένοι “καλλιτέχνες” και η διοργανώτρια χώρα να συμπεριφερθούν με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο απέναντι στην εβραϊκή ή μουσουλμανική, ή άλλη θρησκεία; Δυστυχώς, η Ευρώπη, δεκαετίες τώρα, επιδεικτικά και με περισσή αγνωμοσύνη, στρέφει την πλάτη της στον Χριστό. Ιδού οι σύγχρονοι “Γεργεσηνοί”… .

Σήμερα, όμως, ο κόσμος έχει τόσο ανάγκη, πρωτίστως από ακέραια και ισορροπημένα πρότυπα, που θα φωτίζονται από το φως του Χριστού, που θα εμπνέονται από ποιότητα και σεβαστικό ήθος, από καθαρή ψυχή και λόγο, από διάθεση ειλικρινούς μετανοίας, ενσυναίσθησης και αλληλοκατανοήσεως. Από τέτοια υγιή πρότυπα έχει ανάγκη η ανθρωπότητα, ιδίως σήμερα. Από τις ύψιστες αρχές της φιλοθεΐας και της φιλανθρωπίας».

Μετά το πέρας της θείας Ιερουργίας, τελέσθηκε ιερά Παράκληση και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η αναχώρηση του θαυματοβρύτουθεομητορικού εκτυπώματοςτης Παναγίας «Ξενιάς» για την γυναικεία ιερά Μονή Αλμυρού Μαγνησίας, με την συμπροσευχητική παρουσία των αδελφών της Μονής Αγ. Παρασκευής, του ευαγούς κλήρου και των ευλαβών προσκυνητών, από την πόλη των Σερρών, την ευρύτερη περιοχή και τους γειτονικούς Νομούς, οι οποίοι, όλες αυτές τις ημέρες, προσήλθαν, με έναν εντυπωσιακώς συγκινητικό τρόπο, για να προσκυνήσουν και να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες, με αισθήματα ιεράς συγκινήσεως και εν Χριστώ ευγνωμοσύνης, για τα όσα θαυμάσια και εξαίσια, επεφύλαξε για την Εκκλησία Του, η χάρις και η κραταιά προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Διαδώστε: