Επίκαιρο κείμενο του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β’ εις μνήμην του αοιδίμου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κυρού Ιεροθέου, το οποίο έχει αναλυτικά ως εξής:
“Μετά τον Ερμουπολίτη Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλο Τσαούσογλου και τον Τήνιο Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικόλαο Πρωτοπαπά, ο Ανδριώτης Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεος Γαρύφαλλος απήλθε στην αιωνιότητα.
Θλίψη κατ’ άνθρωπον συνέχει την καρδιά μας, διότι και με τους τρεις εκδημήσαντες Αδελφούς Αρχιερείς μας συνέδεαν άρρηκτοι και πολυετείς πνευματικοί δεσμοί.
Του πρώτου συμμετείχαμε στην εκλογή και την εις Επίσκοπο χειροτονία και πολλάκις τον προσεκαλέσαμε και τον φιλοξενήσαμε στην Ιερά μας Μητρόπολη, οι δε άλλοι δύο μας ετίμησαν με την ψήφο τους κατά την εκλογή μας εις Επίσκοπο και Μητροπολίτη Σύρου, παρέστησαν στη χειροτονία μας και πολλάκις προσκληθέντες επεσκέφθησαν και ευλόγησαν λειτουργικώς τον ιερό Κλήρο και το λαό της Ιεράς Μητροπόλεως, ιδιαιτέρως στην Σύρο, την Τήνο και την Άνδρο.
Με το Μητροπολίτη δε Φθιώτιδος Νικόλαο μας συνέδεε επί πλέον και η κοινή πνευματική πατρότητα του προκατόχου μας Μητροπολίτη Δωροθέου Α΄(Στέκα).
Η αιφνίδια και αδόκητη εκδημία του Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιεροθέου, ανακαλεί στην μνήμη μας στιγμές συναναστροφής μαζί του, οι οποίες μέσα στη διάρκεια του χρόνου σφυρηλατούσαν όλο και περισσότερο τους πνευματικούς μας δεσμούς.
Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, όλο και πιο συχνά επικοινωνούσε μαζί μας τηλεφωνικώς για θέματα της Εκκλησίας αλλά και της μικρής και ακριτικής Μητροπόλεώς του, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, την οποία με σύνεση και φρόνηση επί 31 χρόνια διεποίμανε, παραμείνας εκεί άγρυπνος θεματοφύλακας των εθνικών και θρησκευτικών μας παραδόσεων.
Η καταγωγή του από την Άνδρο, και ιδιαίτερα από το χωριό Μέσα Ρωγό Κορθίου, τον συνέδεσε πραγματικά με τον μεγάλο, σοφό και επιφανή Ανδριώτη Ιεράρχη, Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιο τον Ψαριανό, ο οποίος προερχόμενος από ιερατική οικογένεια επτά γενεών, από το χωριό Πιτροφός της Άνδρου, παρέλαβε τον τότε Αντώνιο Γαρύφαλλο και τον ενυμφαγώγησε στην Ιερωσύνη και την Αρχιερωσύνη.
Τον διαδεχθήκαμε στην Ιερά Σύνοδο το 1989, μετά την εκλογή του το Νοέμβριο του 1988 σε Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, στο Γραφείο των Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και του Γραμματέως των Συνοδικών Επιτροπών Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου και Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής, έως της εκλογής μας σε Επίσκοπο και Μητροπολίτη Σύρου.
Μας εστήριξε εκείνες τις ημέρες και μας εισήγαγε στο πνεύμα της διακονίας στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου, μιας υπεύθυνης θέσεως για τους διακονούντες εκεί Συνοδικούς Γραμματείς, στην οποία έπρεπε, ταυτόχρονα μετά καθήκοντά μας ως Ιεροκήρυκος στην πολυνησιακή Μητρόπολη Σύρου, να διακονούμε με αφοσίωση και ευγνωμοσύνη προς τα πρόσωπα των αοιδίμων Αρχιεπισκόπων Σεραφείμ και Χριστοδούλου, του πρώτου εισαγαγόντος μας και του δευτέρου διατηρήσαντός μας στις θέσεις αυτές.
Μάλιστα, η Ιερά Σύνοδος μας απέστειλε και προοδοιπορήσαμε τρεις ημέρες πριν την ενθρόνιση του στην Μύρινα της Λήμνου, προκειμένου να προευπρεπίσουμετην άφιξη του.
Μέχρι τώρα ενθυμούμεθα τις συγκινητικές εκδηλώσεις με τις οποίες τον υπεδέχθη ο ευγενικός, πολιτισμένος και φιλόξενος λαός της Λήμνου, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια και τον αγάπησε και από τον ίδιο αγαπήθηκε.
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Ιερόθεος πολλά μας δίδαξε και με πολύ αγάπη πάντοτε συμπεριεφέρθη προς το ταπεινό μας πρόσωπο, την οποία με υιϊκή στοργή αντιπελαργούσαμε.
Πάντοτε σε όλες τις επιστολές που αντηλλάσσαμε μεταξύ μας, δίπλα στην υπογραφή μας«Ο Σύρου Δωρόθεος Β’» εγράφαμε «παιδί σας», κάτι το οποίο ιδιαίτερα τον συγκινούσε και πάντοτε επικοινωνούσε μαζί μας για να το σχολιάσει με τη γνωστή βροντώδη φωνή του και τον δικό του προσωπικό ιδιαίτερο τρόπο.
Προσκυνήσαμε το χέρι του τελευταία φορά στην Μύρινα την Τετάρτη, 28 Αυγούστου, και παρακαλέσαμε το Θεό για την μακαρία ανάπαυση της αγίας ψυχής του.
Τώρα, καθώς αναπαύεται στα θεμέλια του ιερού Βήματος του Μητροπολιτικού Ναού της Παναγίας Τριάδος, στην Μύρινα,για την εκ βάθρων ανακαίνιση του οποίου το 2005 έκανε άοκνες προσπάθειες, με τη βοήθεια του τότε Υπουργού Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη, και την Κόγχη του ιερού Βήματος του οποίου, με τα πρόσωπα των Αγίων Ιεραρχών, ιδίοις εξόδοις, ιστόρησε, θα αφουγκράζεται τους κτύπους των Κωδωνοκρουσιών, θα οσφραίνεται την ευωδία του θυμιάματος και θα ενωτίζεται την ευλογία της Θείας Λειτουργίας, αναπαυόμενος πλησίον του προκατόχου του Στέφανου Δανιηλίδη, προσδοκών μετ’ αυτού ανάσταση των νεκρών!
Και οι τρεις κεκοιμημένοι Κυκλαδίτες Ιεράρχες όχι μόνο διηκόνησαν την Εκκλησία με εκκλησιαστικό φρόνημα και προσέφεραν πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο στις εκκλησιαστικές Επαρχίες. όπου ετάχθησαν, αλλά και ετίμησαν τα νησιά στα οποία εγεννήθησαν, τη Σύρο, την Τήνο και την Άνδρο.
Είμεθα ευγνώμονες στη μνήμη τους και τους μνημονεύουμε αδιαλείπτως στην ιερά Πρόθεση και στις Λειτουργικές μας προσευχές, παρακαλώντας και εκείνοι να είναι μεσίτες και πρεσβευτές μας στο ουράνιο Θυσιαστήριο.
Κατωτέρω, δημοσιεύονται φωτογραφίες από την πνευματική συναναστροφή μας με το μακαριστό Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεο από το αρχείο μας, από την επίσκεψη του στην Άνδρο (28.6.2011), από την επίσκεψη μας στην Μύρινα με τον ωσαύτως αοίδιμο Επίσκοπο Τανάγρας Πολύκαρπο (23.6.2013), από την Λειτουργική συμμετοχή του στις εορτές της Ευρέσεως της εικόνος του Αγίου Δημητρίου στην Ερμούπολη, με τον αείμνηστο Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικόλαο, όταν πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αοιδίμου Προκατόχου μας Μητροπολίτου Δωροθέου Α΄ (26.5.2013),από την εκλογή του Μητροπολίτη Φιλίππων κ. Στεφάνου (6.10.2017), από την χειροτονία μας εις Επίσκοπον (15.12.2001), και μία τελευταία φωτογραφία με αφιέρωση από την ημέρα της ενθρονίσεως του στην Μύρινα της Λήμνου, την 19η Φεβρουαρίου 1989″.
† Ο ΣΥΡΟΥ & ΑΝΔΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄