«Όλη η Φθιώτιδα μια οικογένεια», ήταν το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων της Φθιώτιδος, που έλαβαν μέρος στον Μαθητικό Διαγωνισμό, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με την ευκαιρία της επετείου των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση και είχε ως κεντρικό θέμα: «Το θαύμα του 1821 και το όραμα του 2021 μέσα από τα μάτια ενός παιδιού του τότε και του σήμερα».
Στην Πλατεία Αθανασίου Διάκου, στην καρδιά της Λαμίας και κάτω από την σκιά του Αετού της Ρούμελης πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης, με χρώμα γιορτής Νεολαίας με την συμμετοχή παιδιών όλων των ηλικιών, από όλη την Φθιώτιδα, στοιχείο που ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και μοναδικό στα χρονικά της περιοχής μας, ιδίως μετά την σκληρή δοκιμασία της πανδημίας και τα αλλεπάλληλα μέτρα αυτοαπομόνωσης.
Στον διαγωνισμό εκδηλώθηκαν 225 συμμετοχές από 400 περίπου παιδιά. Συμμετοχές, που στο άκουσμα τους γεμίζουν χαρά και ελπίδα, διότι, μέσα από την πληθώρα και την ποιότητά τους, διακρίνει κανείς το ήθος, την ελπίδα, την αγάπη, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τη θέληση των σημερινών νέων.
Για το δύσκολο έργο της κρίσης των έργων και της απονομής των πρώτων βραβείων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών διόρισε οκταμελή Κριτική Επιτροπή, με Πρόεδρο τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Άγγέλο Ανθόπουλο, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως και μέλη τους: κ. Καραντζούνη Δημήτρη, Σκηνοθέτη, κ. Σίντυ Σιμοπούλου, Σκηνοθέτη, κ. Αναγνωστόπουλο Νικόλαο, Φιλόλογο, κ. Ανδριοπούλου Γεωργία, Φιλόλογο, κ. Πανουργιά Δημήτρη, Αγιογράφο, κ. Ζιώγα Ηλιάνα, παιδαγωγό – εικαστικό, κ. Τσιτσοπούλου Τασούλα, Μουσικό, κ. Ντόντου Ελένη, Μουσικό. Η Επιτροπή με βάση τα κριτήρια του διαγωνισμού, ανέδειξε τα καλύτερα έργα ανά κατηγορία και ανά εκπαιδευτική βαθμίδα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και Καρπενησίου κ. Γεώργιος και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θέμης Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, οι παριστάμενοι Δήμαρχοι των Δήμων της Π. Ε. Φθιώτιδος, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, ο Φρούραχος Λαμίας και Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κριτσωτάκης. Γραπτό μήνυμα απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Αναπληρωτής Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πύραρχος Αντώνιος Μίχας, καθώς και σύσσωμη η Εκπαιδευτική ηγεσία του τόπου, καθώς και οι Διευθυντές των Σχολείων με τους μαθητές και τους γονείς απ’ όλη την Φθιώτιδα. Την παρουσίαση της εκδηλώσεως πραγματοποίησε ο κ. Ανδρέας Ιωακείμ, Δρ. Μουσικολογίας, Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης Ειδικών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης της Ι. Μ. Φθιώτιδος
Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στον λόγο μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Έχουμε μεγάλη χαρά απόψε, διότι μετά από πολύ καιρό βρισκόμαστε απόψε εδώ όλοι μαζί σαν μια οικογένεια. Ο Ιερός Κλήρος, οι Άρχοντες, ο λαός μας, οι Δάσκαλοι των Σχολείων μας με τους μαθητές τους. Όλη η Φθιώτιδα μια οικογένεια. Στερηθήκαμε ο ένας την παρουσία του άλλου. Τα πρόσωπα όλων μας διψούν για κοινωνία, για επικοινωνία και φιλία. Θέλω στο πρόσωπο των Αγίων Αρχιερέων, οι οποίοι είναι και όμοροι και αποτελούν φύλακες Άγγελοι της ελαχιστότητος μου, αλλά και ζωντανά παραδείγματα ποιμαντορίας, ευθύνης, αγάπης, σύνεσης και καλοσύνης, να ευχαριστήσω τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι έθεσαν τις εκδηλώσεις μας υπό την αιγίδα Της.
Η Εκκλησία της Ελλάδος, παρά την δυσκολία της πανδημίας, έπραξε και πράττει τον καθήκον της και σε αυτόν τον τομέα που έχει να κάνει με την επέτειο των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και με ό,τι αυτό σηματοδοτεί για την Ελλάδα του σήμερα, για τον κόσμο του αύριο, για τη νέα γενιά και το μέλλον αυτών των ανθρώπων.
Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά για την συμμετοχή τους, η οποία ήταν εντυπωσιακή.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εκπαιδευτικούς, όλων των βαθμίδων. Ήταν πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, με πάρα πολύ μεγάλες δοκιμασίες και θέλω να στείλω ένα μήνυμα για ακόμη μία φορά προς όλους. Η Εκκλησία υπάρχει για να στέκεται βοηθός σας, να επικουρεί, να συνοδοιπορεί. Είμαστε διάκονοι σας, των σχολείων, των δασκάλων, των παιδιών.»
Επίσης ο κ. Συμεών προσεκάλεσε τους Αγίους Αρχιερείς, ώστε να αποθέσουν τον λόγο της αγαπώσης καρδίας τους στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς της Φθιώτιδος και οι οποίοι συνεχάρησαν τον Σεβασμιώτατο και τους συνεργάτες του για αυτή την πρωτοβουλία του Μαθητικού Διαγωνισμού και για την έμπνευση, αλλά και όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και πραγματικά απέδειξαν όχι μόνο τα πολλά τους ταλέντα, με τα οποία τα έχει προικίσει ο Θεός, αλλά μέσα από τα έργα και τις δημιουργίες τους επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά, «ότι είναι το μέλλον αυτού του τόπου», όπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επεδόθησαν 61 βραβεία, τα οποία αντιστοιχούν σε 31 υποτροφίες για το Ωδείο της Ι.Μ. Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ» χρηματικής αξίας 9.000 περίπου ευρώ, 19 χρηματικά έπαθλα, αξίας περίπου 4.000 ευρώ και 11 ηλεκτρονικές συσκευές, χορηγία της Εταιρείας Public.
Η Τελετή Βράβευσης των μαθητών και μαθητριών θα προβληθεί μαγνητοσκοπημένη από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος», από το επίσημο κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube, από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό (89,4 Fm), καθώς και από τον διαδικτυακό ιστότοποwww.ekklisia1821.gr, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Facebook, στο Instagram, στο YouTube και στο Twitter, που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών της δράσεων, αύριο Σάββατο 26 Ιουνίου στις 21:30 μ.μ.
Τέλος, μετά από πολύ καιρό η καρδιά της Λαμίας γέμισε με μελωδικούς ήχους και τραγούδια από τους καθηγητές και τους μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», οι οποίοι και έκλεισαν την όμορφη αυτή γιορτή με έντεχνο και παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Τα παιδιά, τα οποία έλαβαν βραβεία ανά κατηγορία συμμετοχής ήταν τα εξής:
1. Ταινία μικρού μήκους (βίντεο)
Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:
Α΄ Βραβείο: Νηπιαγωγείο Ομβριακής, Ομαδική εργασία (15 μαθητές).
1. Ζαγαζίκη Αθηνά
2. Ζαγαζίκη Ευσταθία
3. Ζημιανίτης Βασίλειος
4. Ζημιανίτη Ευθυμία
5. Κεραμύδας Κωνσταντίνος
6. Ματσαδέ Ελένη
7. Ματσαδές Στέλιος
8. Τζίμας Νικόλαος
9. Μακρής Δημήτριος
10. Παπαδοπούλου Δήμητρα
11. Παπαχρήστου Καλλιρόη
12. Ρίζου Βασιλική
13. Σακελλάρη Μαρία
14. Σκεμπές Βασίλειος
15. Τασιόπουλος Κωνσταντίνος
Β΄ Βραβείο: 14ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας, Ομαδική Εργασία ( 3 μαθητές).
1. Πανοπούλου Ελένη
2. Καλικά Μαρία –Λουκία
3. Ντότσικα ΄Αρτεμις
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο):
Α΄ Βραβείο: 9ο Γυμνάσιο Λαμίας.
Γώγος ΄Αγγελος – Γεώργιος.
Β΄ Βραβείο: Γυμνάσιο Ομβριακής, Ομαδική εργασία (3 μαθητές).
1. Ευαγγελόπουλος Ιωάννης
2. Νούκου Αικατερίνη
3. Παληογεώργου Παρασκευή
Γ΄ Βραβείο: 3ο Γυμνάσιο Λαμίας, Ζαχαριάδη Μαρία – Ζωή.
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Λύκειο):
Α΄ Βραβείο: ΓΕΛ Αμφίκλειας «Ο αγώνας στους πρόποδες του Παρνασσού», Ομαδική εργασία (2 μαθητές).
1. Φλωράκου Νικόλαος
2. Κουτσικούρης Ορέστης
Β΄ Βραβείο: Μουσικό Σχολείο Λαμίας «Φαινομενική Ελευθερία»,
Ευλαλία – Μαρία Τσανή.
Γ΄ Βραβείο: ΓΕΛ Λιβανατών: Σταμέλου Παρασκευή.
2. Κείμενο:
Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:
Α΄ Βραβείο: 3ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας Σωτηρία Νερολή.
Β΄ Βραβείο: 2ο Δημοτικό Σχολείο Σπερχειάδας, Ζωή Βάρσου.
Γ΄ Βραβείο: 1ο Δημοτικό Σχολείο Αταλάντης, Γεωργία Τσιπή.
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο):
Α΄ Βραβείο: Γυμνάσιο Ν. Μοναστηρίου, Θεόδωρος Τζιώρας.
Β΄ Βραβείο: Γυμνάσιο Μώλου: «Οι καστροκατακτητές της Μενδενίτσας»
Ομαδική εργασία ( 2 μαθητές).
1. Αλεξίου Φίλιππος
2. Κριτσόβα Μαρία
Γ΄ Βραβείο: 5ο Γυμνάσιο Λαμίας, Δήμητρα Ντελή.
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Λύκειο):
Α΄ Βραβείο: ΓΕΛ Μώλου, Μαρία –Ελευθερία Καίσαρη.
Β΄ Βραβείο: 1ο ΓΕΛ Λαμίας, Λυδία Βασιλείου.
Γ΄ Βραβείο: 1ο ΓΕΛ Λαμίας, Μαριάννα Σαλικοπούλου.
3. Τραγούδι:
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο):
Α΄ Βραβείο: Μουσικό Σχολείο Λαμίας, «Το Ελληνόπουλο», Ομαδική εργασία (2 μαθητές).
1. Φωτεινή Κωστή
2. Μπακαλιάνου Ραφαηλία
Β΄ Βραβείο: Μουσικό Σχολείο Λαμίας, «200 χρόνια πέρασαν», Ομαδική
εργασία (2 μαθητές).
1. Κουκούλη Αικατερίνη
2. Κατσαρού Ιωάννα
Γ΄ Βραβείο: Γυμνάσιο Ν. Μοναστηρίου, «Σύνθεση με βιολιά», Στυλιανή Μαυρέλου.
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Λύκειο):
Α΄ Βραβείο: Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας, «Ο εχθρός παραμονεύει»,
Μαγδαληνή Μελισσουργού.
Β΄ Βραβείο: ΓΕΛ Αταλάντης, «Το λάβαρο σηκώνεται ψηλά», Ομαδική εργασία (2 μαθητές).
1. Ντόγανου Δήμητρα
2. Σπινάσα Μαρία – Βασιλική
4. Ζωγραφική – Εικαστική απεικόνιση:
Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:
Α΄ Βραβείο: Νηπιαγωγείο Αχινού, Ομαδική εργασία (5 μαθητές).
1. Γκρίνιος Απόστολος
2. Παπαευσταθίου Ερμιόνη
3. Νέζα Διονύσιος
4. Ζήση Χαρούλα
5. Κυριακοπούλου Ελένη-Φανουρία
Β΄ Βραβείο: 1ο Δημ. Σχολείο Αταλάντης, Μαρία – Αναστασία Φωλιά.
Γ΄ Βραβείο: 2ο Δημ. Σχολείο Σπερχειάδας, Μαρία Μπούρα.
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο):
Α΄ Βραβείο: 5ο Γυμνάσιο Λαμίας, Δήμητρα Σκαρλάτου.
Β΄ Βραβείο: 6ο Γυμνάσιο Λαμίας, «Χαρακτική», Ομαδική εργασία (2
μαθητές –Σχολείο).
1. Ψωρογιάννη Γεωργία-Βαλέρια
2. Φυσέκη Σοφία
Γ΄ Βραβείο: Γυμνάσιο Πελασγίας, Μαρία Φούντα.
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Λύκειο):
Α΄ Βραβείο: 6ο ΓΕΛ Λαμίας, Φίλιππος Τσιακτάνης.
Β΄ Βραβείο: 4ο ΓΕΛ Λαμίας, Γεώργιος Ράμμος.
Γ΄ Βραβείο: 3ο ΕΠΑΛ Λαμίας, Ομαδική εργασία ( 3 μαθητές).
1. Τραχίλη Μαρία
2. Τζανι Νερτιλα
3. Ανδρούλα Ανδρέα