O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών επισκέφθηκε ποιμαντικώς και προσκυνηματικώς την Ιστορική Ιερά Μονή Προφήτου Ηλίου Παλαιοχωρίου Σπερχειάδος, την πάλαι ποτέ ακμάζουσα, η οποία πολλά προσέφερε στον τόπο και στην Πατρίδα μας, ιδιαίτερα την περίοδο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του Γένους μας το 1821, αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
Πρόκειται για μία ιστορική Μονή, η πορεία της οποίας ξεκινά από τον 12ο αιώνα. Ο ρυθμός του Καθολικού, το οποίο σώζεται ακέραιο μέχρι σήμερα, είναι σταυροειδής Βυζαντινός μετά τρούλου. Στον περίβολο της Μονής σώζονται τμήματα τοίχων και ένα μικρό καμπαναριό. Σήμερα, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των κατοίκων του χωριού και του Ιερέως π. Ιωάννου Σουφλερού έχει ξεκινήσει η ανοικοδόμηση νέων κελιών, τα οποία και ολοκληρώνονται. Από το μοναστήρι αυτό πέρασε και εκήρυξε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Ανάμεσα στην τεράστια πνευματική περιουσία της Μονής, η αποτελούταν από πολλά λείψανα Αγίων, υπήρχε και η Χείρα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα. Πνευματικός θησαυρός για τον οποίο σώζεται μεγάλη αλληλογραφία μεταξύ της Μονής, των προυχόντων της περιοχής και του Υπουργείο των Εκκλησιαστικών.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με εμφανή συγκίνηση προσκύνησε την Εφέστιο Εικόνα του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, το Ιερό θυσιαστήριο, έψαλε το Απολυτίκιο του Προφήτου Ηλιού και τέλεσε και επιμνημόσυνη δέηση για τους κεκοιμημένους Πατέρες της Μονής.
Μετά μεγάλης προσοχής ενημερώθηκε από τον π. Ιωάννη και τους κατοίκους για τη σημαντική Ιστορία του Μοναστηριού, για την αγάπη και τον σεβασμό της ευρύτερης περιοχής, με τα οποία περιβάλλουν την Μονή, καθώς επίσης και για την προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται για την ανοικοδόμηση νέων κελιών.
Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον π. Ιωάννη και όλους τους κατοίκους για την συγκινητική προσπάθεια ανάδειξης της πνευματικής πορείας και ιστορίας της Μονής, καθώς και για τον στόχο της επανασύστασης του Μοναστηριού.
Απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: «Με συγκινεί ο πόθος σας να αναβιώσει η αδίκως διαλελυμένη από τους Βαυαρούς Μονής σας. Δυστυχώς η Βαυαροκρατία με βίαιο τρόπο σημάδεψε την απαρχή του νέου Ελληνικού κράτους, με ένα ανοσιούργημα. Την διάλυση εκατοντάδων Ιερών Μονών και την αρπαγή της περιουσίας τους. Είναι συγκλονιστικό ότι οι πέντε Μοναχοί της Μονής τότε αναγκάσθηκαν να παραδώσουν τα κλειδιά της Μονής και να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι τους.
Σας τιμάει, που θέλετε όλοι σας ομοθυμαδόν να διορθώσετε αυτή την ιστορική αδικία και να δώσετε μια αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς που μιλούν για αμύθητες μοναστηριακές περιουσίες και να αμφισβητούν την προσφορά της Εκκλησίας στο Έθνος».
Ετόνισε δε, ότι είναι πλέον πόθος και του ιδίου, η επανασύσταση του Μοναστηριού και επιτακτική η ανάγκη επαναλειτουργίας του, ώστε με την βοήθεια του Θεού να αποκτήσει η περιοχή έναν ακόμη πνευματικό φάρο, ο οποίος θα λάμψει ξανά στην σύγχρονη Ιστορία.
Φωτογραφίες Δημήτριος Ανάγνου