«Η αγκαλιά της Παναγίας μας, είναι η σκεπή, η οποία σκεπάζει, προστατεύει και οδηγεί αυτόν τον λαό στη Βασιλεία των Ουρανών, στην πορεία του προς τα έσχατα.
Χαίρε Σκέπη του κόσμου, Πλατυτέρα Νεφέλης. Η αγκαλιά της Παναγίας είναι πολύ μεγαλύτερη και χωράει τους πάντες και τα πάντα, χωράει κάθε άνθρωπο όπου γης, χωράει κάθε άνθρωπο, ο οποίος αισθάνεται, ότι στη ζωή του για να πορευτεί, έχει ανάγκη τη σκέπη της Παναγίας μας και η Θεία Σκέπη της Παναγία μας, να είναι και ένα παράδειγμα και για μας, για το ρόλο που μπορούμε να παίξουμε στη ζωή των άλλων ανθρώπων και το πώς μπορούμε να είμαστε στη ζωή των άλλων και ιδιαίτερα των δικών μας ανθρώπων, των γονέων μας, των παιδιών μας, των αδελφών μας, των φίλων μας, των οικείων μας, πώς μπορούμε και εμείς να είμαστε μία σκεπή.
Εμείς οι άνθρωποι, αδερφοί μου, αισθανόμαστε μεγάλη ανασφάλεια, αισθανόμαστε άγχος, αισθανόμαστε δυσκολίες, έχουμε ερωτηματικά για το αύριο και έχουμε ανάγκη να έχουμε κοντά μας, ανθρώπους, οι οποίοι δεν θα μας εκθέτουν, αλλά θα μας σκεπάζουν, οι οποίοι δεν θα μας ξεγυμνώνουν, αλλά θα μας σκεπάζουν, οι οποίοι θα στέκονται κοντά μας, ως προστάτες, ως φύλακες, ως αληθινοί συνοδοιπόροι» είπε κηρύττοντας τον θείο λόγο κατά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στη Λαμία, χθες, επί τη μεγάλη θεομητορική εορτή της Αγίας Σκέπης φυσικά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.
«Πόσο ευλογημένος είναι ένας άνθρωπος μέσα στον κόσμο, όταν σκεπάζει τις αδυναμίες των άλλων, όταν προστατεύει τον αδύνατο, όταν υπερασπίζεται τον αδικημένο, όταν νοιάζεται για τον φτωχό και τον κατατρεγμένο. Πόσο όμορφο είναι, να υπάρχουν μέσα στη ζωή μας, άνθρωποι οι οποίοι λειτουργούν ως σκέπαστρα, για να παρέχουν ασφάλεια και ειρήνη και γαλήνη.
Αυτό εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας, το οποίο είναι ένα γεγονός πρώτιστα προσωπικό, βαθύτατα μυστηριακό, αλλά και συνάμα είναι ένα γεγονός ιστορικό, συλλογικό και Εθνικό.
Για μας τους Έλληνες η Παναγία μας είναι η Σκέπη στην αδυναμία μας, είναι η Σκέπη στη φτώχια μας, είναι η Σκέπη που κάνει τους λίγους να έχουν τη δύναμη των πολλών, είναι αυτή η Σκέπη, η οποία εμπνέει και καθοδηγεί, εμψυχώνει και ενθαρρύνει ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς, στους οποίους βρισκόμαστε», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος προέστη των Ιερών Ακολουθιών και της ευχαριστηρίου Δοξολογίας για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ.
Στην επίσημη Δοξολογία, τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η Εκπαιδευτικός κ. Μαρία Βε, Φιλόλογος MED του Μουσικού Σχολείου Λαμίας.
Η κ. Βε χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Η σημερινή ομιλία είναι ένα ταπεινό μνημόσυνο στην μνήμη αυτών που η μοίρα όρισε να φυλάνε Θερμοπύλες, αυτών που δίδαξαν την τρομαγμένη ανθρωπότητα ότι οι αριθμοί χάνουν την σημασία τους και τα όπλα την παντοδυναμία τους μπροστά στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, αυτών που όρθωσαν άφοβα το ανάστημα τους να σταματήσουν μια αυτοκρατορία όταν η Ευρώπη περίτρομη γονάτιζε χωρίς αντίσταση μπροστά στην βία των όπλων.
Η απίστευτη δύναμη του ιστορικού «ΟΧΙ» μεταλαμπαδεύεται από γωνιά σε γωνιά, και πυροδοτεί το σύνθημα της νίκης σε όλη την Ευρώπη!
«Η ελληνική φυλή σας παραγγέλλει να ελπίζετε! Η νίκη είναι δική μας!
Σήμερα, 80 χρόνια μετά, το μήνυμα για εθνική ενότητα κι ομοψυχία, πίστη και όραμα σε αρχές και αξίες είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Οφείλουμε όλοι μας ως πολίτες -και πρωτίστως εμείς οι δάσκαλοι -, να αγωνιζόμαστε και να επαγρυπνούμε για την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών ώστε να μην δούμε ποτέ να ξαναζωντανεύει το φάντασμα του φασισμού και του ναζισμού. Οι νέες γενιές οφείλουν να διδαχθούν από τις εμπειρίες των προηγουμένων όχι για να μάθουν να μισούν, αλλά για να αρνηθούν το μίσος που έσπειρε τον όλεθρο στην Ευρώπη πριν από οκτώ δεκαετίες, να καλλιεργήσουν τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας του πνεύματος και του λόγου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανεκτικότητα στην πολιτισμική διαφορά.
Κι επειδή «οι καιροί ου μενετοί» μπορούμε και επιβάλλεται σήμερα περισσότερο από ποτέ να δώσουμε βαρύτητα τόσο την ατομική ευθύνη του καθενός όσο και στη συλλογική δράση και να μεταφέρουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά εκείνο το σωστό ΟΧΙ τόσο μέσα στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο βίο μας μετουσιώνοντάς το σε πραγματικό βίωμα και τρόπο ζωής ενάντια σε κάθε είδους «απειλές» της δημοκρατίας, ενάντια στα επίδοξα σχέδιο κατά της εθνικής μας κυριαρχίας κάθε φορά που εκδηλώνονται ως συνεχόμενες και κλιμακούμενες προκλήσεις σε χερσαία και υδάτινα σύνορα.
Όμως θα τα καταφέρουμε! Γιατί ο λαός μας απέδειξε και τις δύσκολες τούτες στιγμές ότι έχει και το κουράγιο και τη θέληση και το ιστορικό φορτίο να σταθεί όρθιος και να περάσει αλώβητος κι απ’ αυτή τη δοκιμασία!»
Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος με ιδιαίτερη συγκίνηση απέστειλε Εθνικό μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας και χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Το Ελληνικό Γένος, έχει το προνόμιο, οι μεγάλες του Εθνικές επέτειοι να μην είναι μέρες νίκης, αλλά να είναι μέρες έναρξης αγώνων και επαναστάσεων. Τόσο η 25η Μαρτίου, όσο και η 28η Οκτωβρίου δεν ήταν η μέρα της νίκης, αλλά η ημέρα της κορύφωσης της φλόγας για Ελευθερία, η αντίσταση για επανάσταση.
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι το Ελληνικό Γένος πάντοτε πορεύεται με δικαιοσύνη, ποθεί και θέλει την ειρήνη, τη συνύπαρξη μεταξύ λαών και πολιτισμών και η Παναγία μας, η Αγία Σκέπη είναι η εγγυήτρια της ειρηνικής συνύπαρξης, του διαλόγου και της δημοκρατικής διαθέσεως ενός λαού, που είναι στο αίμα του η δημοκρατία, ο διάλογος και η ελευθερία.
Στις δύσκολες στιγμές που περνά η Οικουμένη ολόκληρη και που παρά ταύτα η υγειονομική πανδημία δείχνει, να μην έχει συνετίσει μερικούς άφρονες ηγέτες εξ ανατολών, το μήνυμα του ΟΧΙ είναι πάντοτε επίκαιρο, διαχρονικό και η καρδιά μας οφείλει να το διατρανώνει με κάθε τρόπο, προς κάθε κατεύθυνση.
Εύχομαι χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους σας και εύχομαι οι επαναστάσεις, τις οποίες καλούμεθα κάθε μέρα να υψώνουμε, να μην είναι απέναντι σε βίαιες εισβολές, αλλά να είναι μονάχα απέναντι στις δικές μας δυσκολίες, στις δικές μας ίσως κακεντρέχειες, τις οποίες οφείλουμε να ξεπερνάμε μεταξύ των οποίων, η μεγαλύτερη είναι ο διχασμός και η μεμψιμοιρία. Αυτό το ΟΧΙ να μας αξιώνει η Παναγία να λέμε, προκειμένου ενωμένοι να προχωρούμε ειρηνικά σε ένα κόσμο καλύτερο».
Η Επίσημη Δοξολογία έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε να ψάλλουν όλοι μαζί δυνατά, προκαλώντας την συγκίνηση σε όλους.
Τέλος και υπό την συνεχή βροχή, ακολούθησε από τον Σεβασμιώτατο επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους στον Ανδριάντα του Εύζωνα, εντός του προαυλίου χώρου της ΜΕΡΥΠ.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου