Την Κυριακή (των Απόκρεω) 3 Μαρτίου 2019 εορτάσθηκε η επέτειος των 13 ετών από την ανακομιδή του αφθάρτου Ιερού σκηνώματος του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.
Στην ηλιόλουστη Ιερά Μονή του Οσίου Αγάθωνα τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, τη συμμετοχή του Καθηγουμένου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανού Γιαντσίδη, του Ιερομονάχου Αρχιμ. π. Αγάθωνος Κατερνοπούλου και των Διακόνων π. Ευσταθίου και π. Εφραίμ.
Στις Ιερές Ακολουθίες, οι οποίες μετεδόθησαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 fm), έψαλλε πολυμελής Βυζαντινή Χορωδία αποτελουμένη από μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως, υπό την χοραρχία του Διευθυντού αυτής κ. Ανδρέου Ιωακείμ.
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στον όσιο Γέροντα Βησσαρίωνα και την αγιασμένη ζωή του, η οποία, όπως ετόνισε ταυτίζεται απολύτως με το δίδαγμα της αναγνωσθείσης Ευαγγελικής περικοπής «της μελλούσης κρίσεως».
Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιωτατος ανέφερε:
«Αγαπητοί μου Πατέρες και αδελφοί, ο άγιος Γέροντας Βησσαρίων, μας εκάλεσε σήμερα εδώ στο Μοναστήρι του, την Ιερά Μονή Αγάθωνος για να εορτάσουμε την επέτειο των 13 ετών από της ανακομιδής του αφθάρτου και ευωδιάζοντος Ιερού του Λειψάνου, το οποίο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εχαρακτήρισε ως «Σημείον του Ουρανού», το οποίο παρά την σφοδρή πολεμική των αντιλεγόντων και υβριστών της θεοσημείας αυτής, παραμένει άφθαρτό και συνεχίζει να σκορπά ευλογία σε όλους μας και να καταυγάζει τις ψυχές των χιλιάδων προσκυνητών που προσέρχονται εδώ καθημερινά στο Ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας μας.
Ήταν 3 Μαρτίου του έτους 2006, όταν η πρόνοια του Θεού απεκάλυψε το άφθαρτό σκήνωμά του και οι Πατέρες της αδελφότητος βρέθηκαν μπροστά στην μεγάλη αυτή ευλογία για το Μοναστήρι μας, για τον Μητρόπολή μας, για τον τόπο μας και για όλη την Εκκλησία.
Πόσο ταυτίζεται η σημερινή Ευαγγελική περικοπή με την ζωή του όσιου Βησσαρίωνος! Τι ζητά από εμάς ο Θεός; Μόνο προσφορά αγάπης. Ότι έκανε δηλαδή και ο π. Βησσαρίων και εν ζωή και μετά την κοίμησή του. Ελεούσε και ελεεί.
Δικαίως κατέχει τον τίτλο του Ελεήμονος Πνευματικού, διότι ελεούσε τις ψυχές των πιστών με το Μυστήριο της Εξομολογήσεως και Μετανοίας και στην συνέχεια τους ελεούσε και υλικά, αθόρυβα και με διάκριση.
Δεν χρειάζεται αδελφοί μου μεγάλος κόπος για να κερδίσει κανείς τον Παράδεισο. Το κλειδί του Παραδείσου είναι η προσφορά Αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας.
Πέρασαν 13 χρόνια και με χαρά σας ανακοινώνω, ότι στις 10 Ιανουαρίου με την χάρη του Θεού καταθέσαμε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος πλήρη φάκελο με λεπτομερή αναφορά περί της αγιότητος του π. Βησσαρίωνος και τελούμε εν αναμονή προσευχόμενοι, ώστε όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου, το Σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο να μας δώσει και επίσημα την χαρά της αναγνωρίσεως της αγιότητος του π. Βησσαρίωνος, του δικού μας αγίου. Αυτού που έζησε κοντά σας, φιλοξενήθηκε στα σπίτια σας και σας ευλογούσε.
Η πρώτη λεπτομερή αναφορά του φακέλου ήταν το βιβλίο που συνέγραψε ο μακαριστός Καθηγούμενος π. Δαμασκηνός, « Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης, ο ελεήμων πνευματικός», ο οποίος μετά την ολοκλήρωσή του, «πέταξε» εις τους Ουρανούς για να πει στον όσιο Βησσαρίωνα: «τὸν ἀγῶνα τὸν καλὸν ἠγώνισμαι, τὸν δρόμον τετέλεκα, τὴν πίστιν τετήρηκα· λοιπὸν ἀπόκειταί μοι ὁ τῆς δικαιοσύνης στέφανος· (Τιμ. Β, 4, 7-8)». Ο π. Δαμασκηνός γράφει πως ακριβώς ζει ένα άγιος. Αναρίθμητες επιστολές και μαρτυρίες από τις ελεημοσύνες και τα θαύματα που τελούσε ο άγιος Γέροντας και εν ζωή αλλά και μετά από την εμφάνιση του αφθάρτου σκηνώματός του.
Σήμερα μπροστά μας, αγαπητοί αδελφοί, έχουμε τον θησαυρό της πίστεως, ο οποίος με την παρουσία του μας υπομιμνήσκει την αγάπη που θα πρέπει να έχουμε, αν θέλουμε να είμαστε οι ευλογημένοι του Πατρός, προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο.
Ευχηθείτε ο όσιος Βησσαρίων να στέλνει την ευχή του και να δέεται για την αδελφότητά της Μονής, την Μητρόπολή μας και όλους εμάς, ώστε όλοι μαζί μέσα σ’ αυτή την πολυτάραχη κοινωνία που ζούμε, να έχουμε ως στόχο την αγιότητα κατέχοντας τα μέσα που κατείχε ο π. Βησσαρίων, της πίστεως και της αγάπης.
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Οσίου Γέροντος και ευχήθηκε σε όλους χρόνια Πολλά και καλή αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή δια πρεσβειών της Παναγίας, και των Οσίων Αγάθωνος και Βησσαρίωνος.
Με την διανομή του αντιδώρου, εδόθη ευλογία σε όλους το εικονάκι του Οσίου Βησσαρίωνος, το οποίο Ιστορήθη προνοία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.
Τέλος ο εορτασμός έκλεισε με πλούσιο κέρασμα και τράπεζα εκ μέρους της αδελφότητος προς όλους τους ευλαβείς προσκυνητές.