Ι.Μ. Φθιώτιδος
09 Αυγούστου, 2021

Στο Μαυρίλο της Δυτικής Φθιώτιδος ο Μητροπολίτης κ. Συμεών

Διαδώστε:

Φθιώτιδος Συμεών: «Δεν είναι δυνατόν να είναι κανείς χριστιανός και να μην έχει επιείκεια μέσα στην καρδιά του».

Στο Μαυρίλο της ορεινής Δυτικής Φθιώτιδος και στον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, ο οποίος αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο Βυζαντινού Πολιτισμού και τέχνης τέλεσε την Κυριακή 8 Αυγούστου την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, η οποία μεταδόθηκε απευθείας, μέσω τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Η επίσκεψη αυτή του Σεβασμιώτατου, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, έφερε ακόμη μία ευλογία για το όμορφο και ιστορικό χωριό, μιας και με την ευκαιρία της μνήμης του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης, ο οποίος πρώτη φορά εορτάσθηκε επίσημα μετά την πρόσφατη Αγιοκατάταξή του, ο κ. Συμεών εκόμισε τεμάχιο Ιερού Λειψάνου καθώς και την Ιερά του Εικόνα προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αληθινού χριστιανού σημειώνοντας:

«Ο Απόστολος Παύλος μας παρουσιάζει σήμερα τους πραγματικούς χριστιανούς. Αυτούς τους ανθρώπους που βαστάζουν τις ασθένειες των αδυνάτων. Αυτοί είναι οι πραγματικά χριστιανοί, που η δύναμή τους είναι να προσλαμβάνουν τους άλλους. Ο πραγματικός χριστιανός αγαπά, αποδέχεται, παίρνει στους ώμους του, αγκαλιάζει, στηρίζει, δεν διχάζει, δεν στοχοποιεί, δεν οχυρώνεται πίσω από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις.

Δεν είναι δυνατόν να είναι κανείς χριστιανός και να μην έχει επιείκεια μέσα στην καρδιά του. Είναι αδύνατο και ασυμβίβαστο να είναι κανείς χριστιανός και από την άλλη να έχει έλλειψη επιείκειας.Ο χριστιανός είναι ο άνθρωπος της υπομονής, ο άνθρωπος που περιμένει υπομονετικά, αυτός που σκεπάζει και δεν δεν εκθέτει, αυτός που αγκαλιάζει και δεν πυροβολεί. Ο χριστιανός διακονεί την ενότητα, την συνεννόηση, την συναντίληψη, την κατανόηση. Αυτά μας παρουσιάζει ο Χριστός. «ὀφείλομενἡμεῖςοἱδυνατοὶτὰἀσθενήματατῶνἀδυνάτωνβαστάζειν, καὶμὴἑαυτοῖςἀρέσκειν».

Να αφήσουμε στην άκρη την θρησκευτική αυταρέσκειά μας, την ανάγκη να αισθανθούμε ότι είμαστε ξεχωριστοί, ή την ανάγκη να αισθανθούμε ότι είμαστε τα θύματα, που κάποιοι μας διώκουν. Τόσο μεγάλη αξία έχουμε; Πόσο μεγάλη είναι η αφεντιά μας και η χάρη μας που πιστεύουμε ότι έχουν συστρατευθεί όλες οι δυνάμεις αυτού του κόσμου για να μας διώξουν, να μας βλάψουν, να μας κυνηγήσουν, να μας φακελώσουν και όλα αυτά που μπαίνουν στο μυαλό μας, λες και δεν τα κάνουμε μόνοι μας με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Ο άνθρωπος όμως έτσι μπαίνει σε μία δυστυχία σε μία μιζέρια και ο άνθρωπος δεν χαίρεται τίποτα, ούτε την ζωή του μέσα στην Εκκλησία. Δεν νοείται χριστιανός, που να μην είναι χαρούμενος και να μην χαμογελά.

Δεν είσαι χαρούμενος όταν δεν έχεις επιείκεια μέσα σου, όταν δεν αγαπάς, όταν δεν συγχωρείς. Ο καθένας κάνει τον δικό του αγώνα και είμαστε μοναδικοί και ανεπανάληπτοι. Σε μία εποχή όπως η σημερινή αλλά και σε κάθε εποχή που η έντασή εμφυλοχωρεί μέσα μας, τόσο από γεγονότα εξωτερικά σαν αυτά που βιώνουμε αυτές τις ημέρες με αυτούς τους πειρασμούς, όσο από εσωτερικά γεγονότα του σπιτιού μας του ίδιου, της οικογένειάς μας. Μην ψάξουμε μακρυά για να δούμε την παλαίστρα στην οποία καλούμεθα να αγωνιστούμε. Όποιος δεν μπορέσει μέσα στο σπίτι του, στην οικογένειά του, δεν μπορέσει, τόσο απλά, «να τα βρει», δεν μπορέσει να ζήσει αυτή την επιείκεια και αυτή την καλοσύνη και αυτή την αποδοχή και αυτή την αγάπη, θα την ζήσει μέσα στην κοινωνία; θα την ζήσει μέσα στην ανευθυνότητα και ανωνυμία του διαδικτύου;»

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών έκλεισε τον λόγο του υπογραμμίζοντας:

«Τὸἐπιεικὲςὑμῶνγνωσθήτωπᾶσιν», μας λέει ο Χριστός. Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε και στις πιο δύσκολες που μπορεί να περάσουμε, οφείλουμε εμείς οι χριστιανοί όσο ποτέ άλλοτε να βαστάζουμε τα ασθενήματα των αδυνάτων. Επιείκεια, μακροθυμία, υπομονή και καλοσύνη. Να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, να αφήσουμε την μιζέρια και την κακομοιριά στην άκρη και να πέσουμε πραγματικά μέσα στην φωτιά, μέσα στην φωτιά της ζωής και των πειρασμών και στον αγώνα των διαπροσωπικών σχέσεων, γιατί μία κοινωνία για να είναι κοινωνία, όπως και μία οικογένεια, για να είναι μία πραγματική οικογένεια, δεν μπορεί να γίνει χωρίς θυσία και υπέρβαση, χωρίς ταπείνωση και δάκρυα».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος με αφορμή την δοκιμασία που διέρχεται η πατρίδα μας λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών τόνισε με νόημα:

«Έχουμε ανάγκη αδελφοί μου, όσο ποτέ άλλοτε, την πρεσβεία και την βοήθεια των Αγίων. Εύχομαι όχι μόνο να παρέλθουν οι δοκιμασίες, οι τελευταίες που μας έχουν βρει, αλλά κυρίως όλοι μας ανεξαιρέτως, ο καθένας από την δική του πλευρά, μέσα από αυτές τις δοκιμασίες, για να το πω πολύ απλά, να βάλουμε μυαλό».

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε στην επετειακή εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Μακρακώμης με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση με θέμα ”Μαυρίλο – Μπαρουτόμυλοι – Αινιάνες”.

Της εκδηλώσεως προηγήθηκε Αρχιερατικό Τρισάγιο από τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των προγόνων μας ηρώων του ιστορικού Μαυρίλου.
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και άπαντες μετέβησαν στο Μπαρουτόμυλο, όπου ακολούθησε επίκαιρη ομιλία για τους Αινιάνες και τον Μπαρουτόμυλο από την φιλόλογο κ. Βασιλική Κοτοπούλου, καθώς επίσης η κ. Αικατερίνη Παπαγεωργίου ανέγνωσε μία σπάνια επιστολή του Αθανασίου Διάκου.

Τέλος ο κ. Συμεών εγκαινίασε μαζί με τον Δήμαρχο την νέα παιδική χαρά στην πλατεία του χωριού και είχε την ευκαιρία για μία ουσιαστική επικοινωνία με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την επετειακή εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταΐκούρας, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας, των φορέων και των Συλλόγων της περιοχής.

 

Φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Διαδώστε: