Την ανάγκη αναγέννησης, αναβαπτισμού και ενός νέου ξεκινήματος στην ζωή όλων μας, με την ευχή, ο Καθαγιασμός των υδάτων και όλης της κτίσεως να σημάνει την επιστροφή στην κανονικότητα με μια νέα προοπτική προόδου, πρωτίστως πνευματικής και έπειτα υλικής, τόνισε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών αγιάζοντας τις πηγές του Γοργοποτάμου και τα νερά όλης της Φθιώτιδος.
Στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Γοργοποτάμου αρχικά ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ακολούθως την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, κατά την διάρκεια του οποίου αναγνώσθηκε και το Εγκύκλιο Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου.
Στο μήνυμα του προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα ο Σεβασμιώτατος, με αφορμή την Εορτή της Βάπτισης του Κυρίου και της Θείας Επιφανείας, χαρακτηριστικά σημειώνει:
«Μόλις ακούσαμε τον Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο να μας περιγράφει με τρόπο σύντομο, απλό και λιτό την Βάπτιση τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό και ετοιμαζόμαστε ευθύς αμέσως να ψάλλουμε όλοι μαζί το Απολυτίκιο της Εορτής και να τελέσουμε τον Καθαγιασμό των Υδάτων και μαζί όλης της δημιουργίας.
«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε, η της Τριάδος εφανερωθηπροσκύνησις» θα ψάλλουμε. Και το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα, πού μόλις ακούσαμε, γι᾽ αυτήν ακριβώς την φανέρωση μας διδάσκει.
Μας αποκαλύπτεται, με την Βάπτιση τού Κυρίου, ολόκληρο το μυστήριο της Αγίας Τριάδος, η Οποία φανερώθηκε εκείνη την στιγμή.
Μας φανερώνονται και τα Τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος:
α) Ο Υιός.
Ο Ιησούς. Αυτός είναι πού βαπτίζεται. «Ιησούς» σημαίνει «Θεός Σωτήρας». Άρα, αυτός πού βαπτίζεται δεν είναι ένας απλός και τυχαίος άνθρωπος, αλλά ο Θεός – Σωτήρας, πού έγινε άνθρωπος «ίνα σώση τον κόσμον». Άγιος και αναμάρτητος, Σωτήρας όλων ημών των αμαρτωλών.
Μας βεβαιώνει την αναμαρτησία Του ο Ευαγγελιστής Μάρκος: «και ευθέως αναβαίνων από τού ύδατος»!! Σε αντίθεση με όσους βαπτίζονταν μέχρι τότε στον Ιορδάνη και οι οποίοι έπρεπε να μείνουν μέσα στο νερό μέχρι να εξομολογηθούν τις αμαρτίες τους, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ως αναμάρτητος, «ανέβη ευθύς από τού ύδατος». Βγήκε δηλαδή αμέσως από το νερό, διότι δεν είχε αμαρτίες να ομολογήσει.
β) Το Άγιο Πνεύμα.
«Είδε σχιζομένους τούς ουρανούς και το Πνεύμα ως περιστεράνκαταβαίνονεπ᾽ αυτόν». Σχίζονται οι ουρανοί για δύο λόγους: Πρώτον, για να γίνει αισθητό ότι το Πνεύμα κατέρχεται από τον Ουρανό. Όχι από την γη. Ούτε εμφανίζεται μόνο του, αιφνιδιαστικά. Έρχεται από τούς ουρανούς, διότι από τον Θεό Πατέρα εκπορεύεται. Σαφέστατα αυτή είναι η προέλευσή Του. Και δεύτερον, για να αποδειχθεί ότι δεν είναι μία ιδέα, ένα φάντασμα, ένα δημιούργημα της φαντασίας. Δεν είναι μία οπτασία η μία ασαφής και ακαθόριστη δύναμη, η πνοή. Αλλά είναι οντότητα. Είναι ύπαρξη ουσιαστική. Είναι Πρόσωπο. Εμφανίζεται και αισθητοποιείται με τη μορφή μιάς περιστεράς, πού κινείται και κατέρχεται, και μένει πάνω στον Υιόν.
γ) Ο Επουράνιος Πατέρας.
Δεν φαίνεται. Δεν παρουσιάζεται, για να γίνει ορατός από τούς ανθρώπους. Ο Θεός πάντοτε μένει αόρατος. Αυτόν «ουδείς πώποτε τεθέαται». Τον Θεόν ποτέ κανείς δεν τον είδε. Όμως, ακούγεται η φωνή Του: «Και φωνή εγένετο εκ των ουρανών». Φωνή, η οποία βεβαιώνει: «Συ ει ο υιός μου αγαπητός, εν σοί ηυδόκησα».
Μπορεί ακόμη και σήμερα να εξακολουθούν να υπάρχουν βλάσφημοι αρνητές τού προσώπου τού Χριστού μας, όμως ο ίδιος ο Θεός Πατέρας Τον διακηρύσσει και Τον αναγνωρίζει «Υιό» Του και μάλιστα «αγαπητό».
Ποιος λοιπόν μπορεί να τολμήσει να αμφισβητήσει την προέλευσή Του; Ποιος δεν θα Τον πιστέψει «γεννηθέντα, ου ποιηθέντα», «προ πάντων των αιώνων»;
Ποιος μπορεί να κλείσει τα αυτιά του στη φωνή την κατερχόμενη εξ ουρανού;
Μπροστά στη Βάπτιση τού Χριστού μας, πρέπει να σταθούμε με ευλάβεια και ευγνωμοσύνη, και δάκρυα χαράς και ευχαριστίας ας αναβλύσουν στα μάτια μας. Διότι, ο Χριστός βαπτίζεται, για να αρχίσει το κήρυγμά Του και το επίγειο έργο Του για την σωτηρία τού κόσμου.
Και παρατηρούμε ότι σε αυτήν την έναρξη μετέχει φανερά όλη η Αγία Τριάδα. Όλη η Θεότητα:
Ο Πατήρ, τού Οποίου ακούγεται η φωνή από τούς ουρανούς.
Και ο Υιός, ο Οποίος ως άνθρωπος βαπτίζεται και χειροθετείται από το πλάσμα Του, τον Ιωάννη.
Και το Άγιο Πνεύμα, το Οποίο κατέρχεται, με μορφή Περιστεράς, επιβεβαιώνοντας τού Πατρός τον λόγο.
Και η δική μας ζωή αρχίζει πραγματικά με την Βάπτισή μας και αναγεννάται με κάθε αναβαπτισμό μας, τον οποίο προσφέρει και χαρίζει η μετάνοια στη ζωή μας.
Κάθε βάπτισμα μετανοίας είναι για μας δυνατότητα, για να ξαναγεννηθούμε και να ξεκινήσουμε από την αρχή.
Εκπληκτική δυνατότητα να θεραπεύσουμε παθογένειες, να απεγκλωβιστούμε από τα δεσμά τού παρελθόντος, να συμφιλιωθούμε με το ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον μας, να προχωρήσουμε την ζωή μας εξελισσόμενοι και εισοδεύοντας μέσα στο Φως της Θείας Επιφανείας.
Και σε αυτήν τη δική μας μεταμορφωτική βάπτιση σε ένα νέο τρόπο ζωής, μετέχει ενεργά η Αγία Τριάδα, δώρο της Οποίας είναι η ποθούμενη «καλή αλλοίωσις».
Ας ευχαριστήσουμε λοιπόν και ας δοξάσουμε τον Θεό αναφωνώντας και λέγοντας: «Τριάς Αγία, δόξα Σοι».
Ακολούθως εν πομπή και με την συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λαμιέων, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, ο Ιερός Κλήρος, οι Άρχοντες και ο πιστός λαός, μετέβησαν στην Γέφυρα του Γοργοποτάμου, όπου πραγματοποιήθηκε υπό του κ. Συμεών η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των υδάτων.
Ο κ. Συμεών ευχόμενος στους παρισταμένους άρχοντες, στον λαό, αλλά και στους εγγύς και τους μακράν, που παρακολουθούσαν τόσο την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όσο και τις Ιερές Ακολουθίες του Μεγάλου Αγιασμού και της Καταδύσεως του Σταυρού από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Σήμερα μας αξιώνει η αγάπη του Θεού, εδώ στις πηγές του Γοργοποτάμου, σε μία από τις κορυφές του ιστορικού τριγώνου της Φθιωτικής γης Γοργοπόταμος – Αλαμάνα – Θερμοπύλες, να βρισκόμαστε εδώ, για να ευλογήσουμε την κτίση, να ευλογήσουμε την δημιουργία, να ευλογήσουμε την ζωή μας, να ευχαριστήσουμε τον Θεό της δημιουργίας και της αγάπης, που μας έχει προσφέρει τέτοια όμορφη φύση, τέτοιο όμορφο περιβάλλον, και ανθρώπινο και φυσικό, και έμψυχο και άψυχο, και υλικό και άυλο, να δοξολογήσουμε τον Θεό της αγάπης, που μα χαρίζει αυτά τα ύδατα, να ποτίζουν την γη μας, από την οποία ζούμε, να δροσίζουν τους κόπους μας, να θρέφουν την ύπαρξή μας.
Βρισκόμαστε εδώ σήμερα εορτάζοντας την Βάπτιση του Κυρίου μας, για να νοηματοδοτήσουμε τον δικό μας αναβαπτισμό, τον οποίο τον έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη, νομίζω όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε ανάγκη από ένα νέο βάπτισμα ως πρόσωπα, ως κοινωνία, ως θεσμοί, ως προσωπικότητες, ως συλλογικότητες, ως οικουμένη ολόκληρη. Έχουμε ανάγκη από μία αναγέννηση, ανανέωση, ανακαίνιση. Έχουμε μεγάλη ανάγκη να ξαναγίνουμε καινούργιοι, να ανανεωθούμε, να ξανανιώσουμε νέοι. Έχουμε μεγάλη ανάγκη να επιστρέψουμε στην ελευθερία, να επιστρέψουμε στην υγεία, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, να επιστρέψουμε στη ζωή μας, με τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και στις χαρές και στις λύπες. Έχουμε μεγάλη ανάγκη να επιστρέψουμε υγιείς και δυνατοί, ακμαίοι, ανανεωμένοι, για ένα νέο ξεκίνημα, για μία νέα αφετηρία, για μία νέα αρχή. Αυτόν τον αγιασμό πραγματοποιούμε σήμερα, της νέας αρχής, και του νέου ξεκινήματος, εδώ από την γέφυρα αυτή, εδώ στον τόπο των αγώνων, στον τόπο των ζυμώσεων, στον τόπο της λεβεντιάς, της παλικαριάς, αυτόν τον ευλογημένο τόπο της Φθιώτιδος.
Εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας ανεξαιρέτως, πραγματικά να βγούμε από αυτή την δοκιμασία ανανεωμένοι, να βγούμε νικητές, να βγούμε γεροί και δυνατοί, να βγούμε πιο αισιόδοξοι, πιο ελπιδοφόροι και να κάνουμε βήματα στην πρόοδο την πνευματική και στην πρόοδο μέσα στον κόσμο και στην ζωή μας και στην υλική και στην οικονομική και στην κοινωνική και στην παραγωγική και στην πολιτισμική. Κάθε είδους πρόοδος να κατακλύσει την ζωή μας. Τα νερά που ποτίζουν την γη της Φθιώτιδος και τις καρδιές των Λαμιωτών, να είναι πάντοτε αγιασμένα, να είναι τα ύδατα αυτά που πίνει κανείς και αγαπά τον τόπο μας».
Ο οικοδεσπότης της χαράς και της πανηγύρεως στον Γοργοπόταμο, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος απευθύνοντας ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών για την σημερινή ευλογία, αλλά και ευχές για την σημερινή μεγάλη ημέρα, σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Εμείς Σεβασμιώτατε έχουμε τον δικό μας ποταμό και την δική μας πηγή ζωής και ευημερίας του Δήμου Λαμιέων και των Δημοτών μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ Σεβασμιώτατε από την καρδιά μου και εκ μέρους όλων των Δημοτών για την σημερινή ευλογία στον Δήμο μας. Χρόνια πολλά και καλή φώτιση σε όλους και η σημερινή ημέρα να σηματοδοτήσει την έξοδο από την πανδημία και στην είσοδο στην κανονικότητα».
Τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών επισκέφθηκε δια ολίγον στην γειτονική Εύβοια και τον εορτάζοντα Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό, όπου του ευχήθηκε δια ζώσης για την ονομαστική του Εορτή.
Το απόγευμα ο κ Συμεών θα χοροστατήσει στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας και στη συνέχεια θα ευλογήσει την Βασιλόπιτα της Αδελφότητας.
Περισσότερες φωτογραφίες από τον Δημήτριο Ανάγνου μπορείτε να δείτε εδώ