04/10/2024 04/10/2024 Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια ιστορικής παρουσίας και διακονίας της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η συναυλία με γενικό τίτλο «Παύλος: Η Λύρα του Πνεύματος». Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο κατάμεστο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου.  Κεντρικό μέρος της μουσικής αυτής συνάντησης αποτέλεσε το...
04 Οκτωβρίου, 2024 - 15:52
Τελευταία ενημέρωση: 04/10/2024 - 15:55

Συναυλία για τα 100 χρόνια ιστορικής παρουσίας και διακονίας της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Συναυλία για τα 100 χρόνια ιστορικής παρουσίας και διακονίας της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια ιστορικής παρουσίας και διακονίας της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η συναυλία με γενικό τίτλο «Παύλος: Η Λύρα του Πνεύματος». Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο κατάμεστο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου.

Κεντρικό μέρος της μουσικής αυτής συνάντησης αποτέλεσε το ορατόριο «ΠΑΥΛΟΥ ΕΓΚΩΜΙΟΝ» του συνθέτη (και Αν. Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ) Θανάση Στογιαννίδη. Το έργο συγγράφηκε ειδικά για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Οι εκπληκτικές ερμηνείες της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου και του Βασίλη Λέκκα χάρισαν στους θεατές μία αξέχαστη και μοναδική συγκίνηση. Τη Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διηύθυνε ο συνθέτης και μαέστρος Καμπάνης Σαμαράς.

Τα κείμενα απήγγειλε η Φιλαρέτη Κομνηνού.

Συμμετείχαν οι χορωδίες:
– «Νίκος Αστρινίδης» (διδασκαλία: Βασιλική Κατσούκα)
– 1ου Γυμνασίου Τούμπας (διδασκαλία: Βασιλική Κατσούκα)
– Μουσικού Σχολείου Καβάλας (διδασκαλία: Κωνσταντία Κύπρου)

Σολίστ στο πιάνο, ο συνθέτης του έργου, Θανάσης Στογιαννίδης.

Την εκδήλωσε παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας.

Συναισθήματα κατάνυξης και δέους πλημύρισαν τις ψυχές όλων, όταν ακούστηκε η 6η μουσική σκηνή του ορατορίου, αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του φοβερού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που έγινε στα Τέμπη, στις 28/02/2023. Την 6η σκηνή του ορατορίου ερμήνευσε η διεθνούς φήμης υψίφωνος, Σόνια Θεοδωρίδου, μαζί με την νεαρή μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, Αμαλία Στογιαννίδου.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν δύο σημαντικά έργα: Ο «Ύμνος της Αγάπης» του Χρήστου Τσιαμούλη και ο «Υμνος των Ύμνεων» του Καμπάνη Σαμαρά.

 

      

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων