24/05/2021 24/05/2021 Την Κυριακή του Παραλύτου 23 Μαΐου 2021, η Εύβοιας, πανηγύρισε τους προστάτες και εφόρους Της, τους τριανταδύο Ευβοείς Αγίους, στον ομώνυμο Ιερό Ναό που έχει ανεγερθεί προς τιμήν τους, στην συνοικία Μάνικα της Χαλκίδος, με τη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου-Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Σεβασμιώτάτου Ποιμενάρχου μας,...
24 Μαΐου, 2021 - 8:43
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2021 - 8:44

Η Εύβοια εόρτασε τη Σύναξη πάντων των Ευβοέων Αγίων

Διαδώστε:
Η Εύβοια εόρτασε τη Σύναξη πάντων των Ευβοέων Αγίων

Την Κυριακή του Παραλύτου 23 Μαΐου 2021, η Εύβοιας, πανηγύρισε τους προστάτες και εφόρους Της, τους τριανταδύο Ευβοείς Αγίους, στον ομώνυμο Ιερό Ναό που έχει ανεγερθεί προς τιμήν τους, στην συνοικία Μάνικα της Χαλκίδος, με τη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου-Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Σεβασμιώτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, Κληρικών της Χαλκίδος και ευσεβών χριστιανών, σύμφωνα με τις υπαγορεύσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά της διασποράς του κορωνοϊου (covid-19).

Το Σάββατο 22 Μαΐου 2021 το απόγευμα έλαβε χώρα ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του αγίου Ωρεών κ. Φιλοθέου.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Θεοφιλέστατος ανέφερε ότι και όλοι οι Άγιοι που συνέδεσαν τη ζωή τους με την Εύβοια και τις Β. Σποράδες, βρίσκονται σε σύνδεσμο και σχέση με τον Θεό και αντλούν την αγιότητα, όχι από προσωπικά τους κατορθώματα, αλλά από τον μόνο Άγιο, τον Θεό.

Οι μέχρι σήμερα γνωστοί Άγιοι της Ευβοίας κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: τους Οσίου, οι οποίοι είναι ολοκληρωτικά δοσμένοι στον Θεό, πρόθυμοι πάντοτε να εκπληρώνουν το θέλημα του Θεού και την λατρεία Του. Ο οσιακός βίος είναι ζητούμενο όχι μόνο για μοναχούς αλλά για όσους επιθυμούν στην καθημερινότητά τους να εργάζονται το θέλημα και την δόξα του Θεού.

Και τους Ιεράρχες, που ως μέτοχοι της αποστολικής διαδοχής και δι’ αυτής καθίστανται κοινωνοί και μεταδότες της Θείας χάριτος, αλλά και ως μέτοχοι του ευλογημένου τρόπου της ζωής των προ αυτών Ιεραρχών και Αποστόλων, αυτό που έλαβαν, ως χάρισμα, από τον Θεό, διά του συνόλου των Επισκόπων καλούνται να το καλλιεργούν συνεχώς και να το διατηρούν ενεργό.

Τόνισε δε ότι βάσει των παραπάνω απαιτείται από όλους τους πιστούς σεβασμός στη διάκριση των χαρισμάτων και των διακονημάτων, γιατί η οποιαδήποτε διασάλευση της εκκλησιαστικής ζωής και τάξεως οδηγεί σε αταξία και φυγάδευση της εκκλησιαστικής ειρήνης και παρότρυνε όλους τους ακούοντες, να ζουν την παρούσα ζωή, μη ως άσοφοι, αλλά σαν φρόνιμοι και συνετοί άνθρωποι. Να κερδίζουν πάντοτε και να εκμεταλλεύονται για το αγαθό τον χρόνο και τις ευκαιρίες της ζωής, διότι οι ημέρες, εξ αιτίας της αμαρτίας που επικρατεί, είναι γεμάτες πειρασμούς και πνευματικούς κινδύνους.

Τελειώνοντας, ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Γέροντά του, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για την πρόσκληση στην ιερά πανήγυρη και ευχήθηκε εόρτια στους πατέρες ιερομόναχους και μοναχούς, που ο Σεβασμιώτατος έχει δώσει ονόματα των Ευβοέων Αγίων και εξαιρέτως στον Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη-Προϊστάμενο του Ι. Ναού της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής και Διευθυντή του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου, ο οποίος άγει την ονοματική του εορτή, αλλά και στους εργαζομένους του Δήμου Χαλκιδέων, οι οποίοι τιμούν τους Ευβοείς και ως προστάτες τους και προσέφεραν την αρτοκλασία.

Την Κυριακή 23 Μαΐου 2021 το πρωί, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με αφορμή το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας (θεραπεία του παραλύτου), αναφέρθηκε στα προβλήματα του ατομισμού, της τυπολατρίας και της κώφωσης ή τύφλωσης απέναντι στο θέλημα του Θεού εν ονόματι της εγωιστικής αυτοπραγμάτωσης. Δηλαδή, χαρακτηριστικά που διέκριναν τους ανθρώπους της ευαγγελικής αφηγήσεως, αλλά όχι τον τέλειο, δηλαδή αναμάρτητο, άνθρωπο και τέλειο Θεό, τον Ιησού Χριστό, ο οποίος μας άφησε υπόδειγμα τρόπου ζωής.

Όποιος άνθρωπος ξεφύγει από την ιδιοτροπία του και επιλέξει τον τρόπο του Χριστού, ζει ως άνθρωπος του Θεού, με ταπείνωση, αγάπη για τον συνάνθρωπο, υπακοή στο θέλημα του Θεού και συνεχή αγώνα με προσωπική έρευνα και άσκηση, ώστε να μη λυπήσει τον Ιησού.

Επέσημανε δε ότι, αφού ο Χριστός συνδέει την αμαρτία με την σωματική ασθένεια, κάθε εκτροπή μας από το θέλημα του Θεού και κάθε άρνησή μας και ασέβεια προς τον Χριστό και την Εκκλησία Του γεννούν παθογένειες δυσθεράπευτες και βαθιές πληγές που μας κάνουν αγνώριστους, ως ανθρώπους.

Οι Ευβοείς Άγιοι, όλοι άνθρωποι του Θεού, μας διδάσκουν με τον βίο και τους τρόπους τους πως να γίνουμε κι εμείς εφάμιλλοι συνεχιστές τους, δηλαδή, άνθρωποι του Θεού.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε και συνεχάρη όσους συνετέλεσαν στην διοργάνωση της Πανηγύρεως, με προεξάρχοντα τον Προϊστάμενο της Ενορίας Αρχιμ. Δαμασκηνό Παπακωνσταντίνου και το υπ΄ αυτόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμάσια Χοροί Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Ιερέως Πέτρου Βλάχου-Εφημερίου της Ενορίας Ν. Λαμψάκου και κ. Γεωργίου Ζαζιά, Πρωτοψάλτου του Ι. Ναού των Ευβοέων Αγίων.

Στην εορτή των Ευβοέων Αγίων συμμετείχαν η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, και εργαζόμενοι στον Δήμο Χαλκιδέων.

Η ιερά Πανήγυρις μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος στους 97,7 fm.

Φέτος συνέπεσε με τον εορτασμό των Ευβοέων Αγίων και η Επέτειος ευρέσεως της εφεστίου και θαυματουργού εικόνας της Ιεράς Μονής Γοργοεπηκόου Ψαχνών, όπου, το απόγευμα του Σαββάτου ετελέσθη Πανηγυρικός Εσπερινός και το Πρωί της Κυριακής χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Το 1960 η μακαριστή Γερόντισσα Ταξιαρχία, είδε την τοποθεσία που είναι χτισμένη η Ιερά Μονή σε όνειρο και αυτό συνεχίστηκε για δύο περίπου χρόνια. Έτσι μετά την απόκτηση του κτήματος και την έναρξη της θεμελιώσεως του Ιερού Ναού στις 25 Μαϊου 1965, βρέθηκε μια παμπάλαια φορητή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσης, η οποία πλέον αποτελεί και το πολύτιμο θησαυρό της Ιεράς Μονής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων