Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο φιλοξενείται στο κτίριο ιδιοκτησίας του ευεργέτου Της κ. Αγγέλου Πνευματικού και της οικογενείας του, πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος «ΙΕΡΕΥΣ ΠΑΥΛΟΣ Ο ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ», η οποία λειτουργεί από το 2006 επισήμως με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού.
Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη, τον Εφημέριο της Ενορίας Παναγίας Παραβουνιώτισσας Ερετρίας, Οικον. Χαράλαμπο Ραμαντανάκη και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλλα.
Ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος μίλησε στους Καθηγητές και Μαθητές της Σχολής, παλαιοτέρους και νέους, για την αξία της Βυζαντινής Μουσικής μας παράδοσης και τους προέτρεψε να μελετούν πάντοτε τα μαθήματά τους και να πλαισιώνουν τους δασκάλους τους, τόσο στα Ιερά Αναλόγια, όσο και στις Εκδηλώσεις της Σχολής και να υπηρετούν την ψαλτική τέχνη με ταπείνωση. Επίσης προέτρεψε τους Ιερείς, Καθηγητές και Ιεροψάλτες να φροντίζουν, ώστε να προσέρχονται στα Ιερά Αναλόγια παιδιά και νέοι άνθρωποι, ώστε να γίνονται κοινωνοί της τέχνης των Αγίων Ιωάννου Δαμασκηνού και Ρωμανού του Μελωδού, ενώ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Καθηγητές για την προσφορά τους.
Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος λειτουργίας της Σχολής, Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την αγάπη του και τη στήριξή του και εξήγησε στους σπουδαστές τον τρόπο λειτουργίας της Σχολής και τους προέτρεψε να δείχνουν συνέπεια στις σπουδές τους.
Παρέστησαν, οι διδάσκοντες Πρωτοπρεσβ. Αργύριος Στουραΐτης, Οικον. Ιωάννης Φαφούτης, Οικον. Χαράλαμπος Ραμαντανάκης, Οικον. Εμμανουήλ Νταλλαρής, κ. Δήμος Τσίμπος, κ. Γεώργιος Καραγκούνης, κ. Άγγελος Μαντάς, κ. Θεόδωρος Κοκκορίκος, κ. Γεώργιος Αντωνίου, κ. Στυλιανός Μπενής, κ. Κυριάκος Στάντζος, κ. Μαρία Καψάλη και κ. Βασιλική Τσιτσάκη και περισσότεροι από 150 σπουδαστές.
Εν τω μεταξύ, Αγιασμοί τελέσθηκαν και στο παράρτημα της Σχολής. Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στο Μαντούδι, όπου λειτουργεί Παράρτημα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής για την Αρχιερατική Περιφέρεια Κηρέως.
Τον Αγιασμό τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κηρέως, Πρωτοπρεσβ. Ιωάννης Μάρκου, μεταφέροντας τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, πλαισιούμενος από τους τους Οικον. Δημήτριο Σταμούλο-Εφημέριο Κηρίνθου, Νικόλαο Μάρκου-Εφημέριο Μαντουδίου και τους Πρεσβ. Βασίλειο Μάρκου-Εφημέριο Πηλίου και Αντώνιο Τσούπρο-Εφημέριο Κεχριών.
Και στην Ιστιαία, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, από τον Εφημέριο της Ενορίας Ευαγγελιστρίας Ιστιαίας Πρωτοπρεσβ. Ιωάννη Θάνο με την συμμετοχή και των καθηγητών Πρεσβ. Ευσταθίου Αναγνώστου, κ. Δημητρίου Παπαβασιλείου, κ. Παναγιώτη Αναστασίου και κ. Γαβριήλ Μαυρομάτη και των σπουδαστών.
Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής λειτουργεί σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν, αφού τα έξοδα λειτουργίας της καλύπτονται από την Ιερά Μητρόπολή και τις Ενορίες μας.
Επίσης την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μετέβη στο Ερευνητικό Ωδείο Χαλκίδος, όπου, κατόπιν προσκλήσεως του Διευθυντού του κ. Σωκράτη Λώλη, τέλεσε τον Αγιασμό της σχολικής χρονιάς 2019-2020, πλαισιωμένος από τον Αρχιμ. Χρυσόστομο Καλύβα-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Νικολάου Χαλκίδος, τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλλα, τους δασκάλους και τους μαθητές Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου, υπό την διεύθυνση του Καθηγητή και Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Χαλκίδος κ. Σπυρίδωνος Σιμιτζή.
Εκεί, ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση που του απηύθυναν, ανέφερε ότι η μουσική είναι ένας ακόμη τρόπος δοξολογίας του Θεού από τους ανθρώπους και αναφέρθηκε επαινετικά στον κ. Σιμιτζή, ο οποίος καλλιεργεί συνεχώς την πατροπαράδοτη τέχνη της Βυζαντινής μουσικής, διακονεί το Ιερό Αναλόγιο με ταπείνωση, εκκλησιαστικό φρόνημα και αποτελεί παράδειγμα για κάθε Ιεροψάλτη.