Προσκύνημα στην Ιερά Μόνη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και συνάντηση των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου και Ζακύνθου κ. Διονυσίου με τον Καθηγούμενο και Πατριαρχικό Έξαρχου Πάτμου, κ. Κύριλλο.
Η Ιερά Μονή του Ιωάννη του Θεολόγου, που στέκεται σαν κορώνα στην κορυφή του λόφου, στο υψηλότερο σημείο της Χώρας, θυμίζει κάστρο και είναι ορατή από οποιοδήποτε άλλο σημείο του νησιού.
Στο εσωτερικό της υπάρχουν εικόνες αξεπέραστης ομορφιάς και αξίας. Παρεκκλήσια, κελιά, αποθήκες, στέρνες, το οστεοφυλάκιο, η Βιβλιοθήκη, το Μουσείο, η τράπεζα αλλά και οι βοηθητικοί χώροι απαρτίζουν ένα μοναστηριακό συγκρότημα απαράμιλλης ομορφιάς, εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής κατάνυξης.
Άρχισε να κτίζεται το 1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο, στον οποίο ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Αλέξιος Α’ ο Κομνηνός, χάρισε με χρυσόβουλο, όλο το νησί της Πάτμου.
Το ύψος της μονής ξεπερνά τα 15 μέτρα, το μήκος από το βορρά έως το νότο είναι 53 μέτρα και από την ανατολή έως τη δύση 70. Αρκετά μέτρα πάνω από την πύλη υπάρχει ο «δολοφόνος», ένα μικρό άνοιγμα από όπου οι μοναχοί μπορούσαν να χύσουν καυτό λάδι, νερό και μολύβι επάνω στους εισβολείς της εποχής. Σε περίπτωση κινδύνου, χτυπούσαν τις καμπάνες για να ειδοποιήσουν τους κατοίκους να καταφύγουν εντός των ενισχυμένων τειχών.
Στο Καθολικό της Μονής υπάρχει το τέμπλο που χρονολογείται από το 1820 και είναι φιλοτεχνημένο από 12 γλύπτες. Διαθέτει εικόνες και σκαλιστές παραστάσεις αξεπέραστης ομορφιάς και αξίας.
Η Μονή υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και αποτελεί Πατριαρχική Εξαρχία με Πατριαρχικό Έξαρχο τον Ηγούμενο του με ειδικά προνόμια.
Κείμενο-Φωτογραφίες: π. Σεραφείμ Κονίδης