Άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του Ιερού Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου («Κόκκινη Εκκλησιά») Βουργαρελίου και του περιβάλλοντος χώρου αυτού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, που γίνονται στο πλαίσιο προστασίας και ανάδειξης των μνημείων στον χώρο ευθύνης της και βάσει σχεδίου προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης.
Το έργο, που περιλαμβάνει και συντήρηση των τοιχογραφιών στο εσωτερικό του ναού, χρηματοδοτείται από την περιφέρεια Ηπείρου και εκτελείται υπό την επίβλεψη εξειδικευμένων αρμοδίων υπαλλήλων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας.
Ο ναός του Γενεσίου της Θεοτόκου, πιο γνωστός ως «Κόκκινη Εκκλησιά», στο Βουργαρέλι είναι σημαντικό μνημείο της εποχής του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
Στοιχεία για την Κόκκινη Εκκλησιά ή Ιερό Ναό Γενεσίου Θεοτόκου από με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας
Ο ναός Γενεσίου Θεοτόκου, ή Κόκκινη Εκκλησιά, βρίσκεται κοντά στο Βουλγαρέλι, στις πλαγιές των Τζουμέρκων. Κτίστηκε το 1293-1294 και τοιχογραφήθηκε το 1295-1296, σύμφωνα με την επιγραφή που φέρει. Οφείλει την ονομασία του στην πληθώρα των πλίνθων που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του.
Ο ναός ακολουθεί τον τύπο του δίστυλου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο, του οποίου ωστόσο σώζεται μόνον η τετράγωνη βάση και φέρει δικλινή στέγη, ενώ οι κεραίες του σταυρού καταλήγουν σε ελλειψοειδή αετώματα τα οποία εξέχουν πάνω από τα επίπεδα της στέγης. Εσωτερικά ο ναός έφερε αρχικά γύψινο ανάγλυφο τέμπλο.
Ο ναός ήταν τοιχογραφημένος, ωστόσο οι τοιχογραφίες σώζονται αποσπασματικά.
Εσωτερική φωτογραφία και πληροφορίες: agon.gr