Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 9 Μαρτίου 2024 στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Μορφωτικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Επαρχίας Μεσολογγίου «Η Θυσία» και ο Τομέας Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοοακαρνανίας.
Περιλάμβανε ομιλία από την κ. Ευγενία Κατούφα, Επιστήμονα Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Χαλανδρίου και Δημοσιογράφο, με θέμα: «Γυναίκα αγωνίστρια μέσα από το δημοτικό τραγούδι».
Ακολούθησε θεματική χορευτική βραδιά με χορούς από όλη την Ελλάδα, όπου η γυναίκα παρουσιάζεται, πρωτοστατεί και επιβάλλει την παρουσία της μέσα από το χορό.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε για την πρόσκληση και συνεχάρη την ομιλήτρια και όλους τους συντελεστές, που συνέβαλλαν στην επιτυχία και την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης.
«Όσο παρακολουθούσα την εκδήλωση, σκεφτόμουν πόσο διαφορετικά τιμήθηκε σήμερα η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σε σχέση με άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες ίσως δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία της γυναικείας υπόστασης» ανέφερε μεταξύ άλλων και συνέχισε λέγοντας «Θέλω να πω με περισσή σιγουριά, ότι η σύγχρονη Ελληνίδα γυναίκα είναι αντάξια της παράδοσης και της ιστορίας της Ελληνίδας όλων των ιστορικών εποχών. Διότι στις μέρες μας είναι πραγματικά ηρωίδα η σύγχρονη γυναίκα, η οποία αναλαμβάνει το ρόλο της συζύγου και της μάνας και παλεύει μέσα στο στίβο της ζωής για να μεγαλώσει τα παιδιά της, μαζί με τον σύζυγό της και να διατηρήσουν άρρηκτη την οικογενειακή τους ενότητα, μέσα σε δύσκολες εποχές, όπου ο θεσμός της οικογένειας βάλλεται, αξίες και ιδανικά καταργούνται και ο ρόλος της γυναίκας αποκτά ίσως ένα ρόλο που ποτέ δεν θα τον είχαμε φανταστεί ποτέ».
Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι «αν σήμερα, αυτή η εκδήλωση φανέρωσε κάτι, αυτό είναι ότι η Ελληνίδα, ιδιαίτερα την περίοδο του 1821, παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμά της για να αναχθεί σε ηρωίδα και μάρτυρα της πίστεως και της πατρίδας της. Σήμερα, στο όνομα ενός δικαιωματισμού κάποιες μειοψηφίες θέλουν να καταργήσουν ηθικές αξίες και ιδανικά και να επιβάλλουν άλλους όρους οικογενειακής συγκρότησης, μέσα στους οποίους η γυναικεία φύση παραμορφώνεται ή καταργείται».