Έναρξη Τομέα Πολιτισμού Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η έναρξη του Τομέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ο νέος αυτός τομέας αποτελεί μια ποιμαντική πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας που ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο να δραστηριοποιείται τόσο στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, όσο και στην πόλη του Αγρινίου, λειτουργώντας τμήματα παραδοσιακών χορών, χορωδίας και θεατρικό εργαστήρι. Απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών από 6 ετών και άνω, ενώ οι εγγραφές πραγματοποιούνται όλο το χρόνο.
Την Ακολουθία του Αγιασμού τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024 στην Παλαιά Δημοτική Αγορά του Αγρινίου και αμέσως μετά ευλόγησε και την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Τομέα, παρουσία των υπευθύνων και των διδασκόντων, του Βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας κ. Θανάση Παπαθανάση, του Αντιδημάρχου κ. Βασιλείου Φωτάκη, εκπροσώπου του Δημάρχου Αγρινίου, του Αντιδημάρχου κ. Δημητρίου Πετρόπουλου, εκπροσώπου του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Αντιδημάρχων, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου και εκπροσώπων των τοπικών αρχών και συλλόγων.
«Διαπιστώσαμε ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ένα τόπος με πλούσια ιστορία, με ζωντανή παράδοση, με ανθρώπους που κρατούν με ιερό ζήλο την παράδοση στη ζωή τους και την μεταλαμπαδεύουν με ιερά ευθύνη στις επόμενες γενιές. Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η εμπειρία, που για πρώτη φορά βιώσαμε στις Εορτές Εξόδου στην Ιερά πόλη του Μεσολογγίου. Δεν υπάρχει αυτή η συναρπαστική εμπειρία σε κανένα άλλο σημείο της ελληνικής επικράτειας. Βλέπει κανείς και διαπιστώνει, ότι όλοι μα όλοι, νέοι και γέροι, άντρες, γυναίκες και παιδιά λιτανεύουν όχι μονάχα το φως της Εξόδου, αλλά το φως της παράδοσης αυτού του τόπου, το οποίο καταγράφεται στις ενδυμασίες, στις φορεσιές, στα λάβαρα, στο ύφος και στο ήθος. Αυτό το διαπίστωσα και στις επισκέψεις μου σε όλους τους Δήμους και στις Ενορίες, όπου παρακολούθησα αναρίθμητα χορευτικά συγκροτήματα και παραδοσιακούς συλλόγους να λαμπρύνουν με την παρουσία τους τις λιτανείες και να προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα στα προαύλια των Ναών και στις κεντρικές πλατείες των χωρίων και να δημιουργούν αυτό που είναι το κατ’ εξοχήν γνώρισμα της ελληνικής κοινωνίας, το πανηγύρι μετά τον Εσπερινό και το πανηγύρι μετά την Θεία Λειτουργία» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός, κατά τον χαιρετισμό του.
Συνεχίζοντας τόνισε: «Έτσι λάβαμε την απόφαση να ιδρύσουμε τον Τομέα Πολιτισμού και μέσα σε αυτόν να στεγαστούν οι υπάρχουσες πολιτιστικές δράσεις της τοπικής μας Εκκλησίας και άλλες καινούριες που, με την Χάρη του Θεού, θα δημιουργηθούν.
Θέλω, ευθύς εξ αρχής, να τονίσω με απόλυτη ειλικρίνεια και συναίσθηση ευθύνης, ότι δεν θα σταθούμε ανταγωνιστικά σε καμία άλλη πολιτιστική πρωτοβουλία. Η Εκκλησία δεν μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά απέναντι στα παιδιά της. Θα είμαστε όλοι μαζί. Δεν θα υπάρχουμε εμείς και οι άλλοι, αλλά θα είμαστε όλοι μαζί. Και αυτό, άλλωστε, το αποδείξαμε μέχρι τώρα με την συνδιοργάνωση πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους».
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Δημάρχους Αγρινίου και Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, για την στήριξη, την συναντίληψη και την παραχώρηση κτιριακών δομών για την προσωρινή στέγαση των δράσεων. Επίσης, ευχαρίστησε τα στελέχη του Τομέα, ονομαστικά, λέγοντας «το πρώτο πρόσωπο που θέλω να ευχαριστήσω είναι ο κ. Χρήστος Ζήσης ένας εκλεκτός νέος που έχει γνώσεις, όπως αποδείχτηκε, αλλά ταυτόχρονα και ήθος. Ήταν το πρώτο πρόσωπο στο οποίο εκμυστηρευτήκαμε αυτή μας την επιθυμία και έγινε, θα λέγαμε, ο πρώτος αποδέκτης της αγωνίας μας να ιδρύσουμε τον Τομέα Πολιτισμού. Το δεύτερο πρόσωπο είναι ο κ. Δημήτρης Καραβασίλης, στον οποίο αναθέσαμε την συγκρότηση παραδοσιακών χορευτικών τμημάτων ενηλίκων και ανηλίκων. Το τρίτο πρόσωπο είναι ο κ. Ιωάννης Σταμπέλος, που θα είναι υπεύθυνος του θεατρικού εργαστηρίου. Και οι δύο με μεγάλη γνώση του αντικειμένου τους και με μεγάλη αγάπη και για τα παιδιά και για τον άνθρωπο. Όλα αυτά, όμως, έγιναν χάρη στην προσπάθεια μίας εκλεκτής εκπαιδευτικού και μίας φωτισμένης πρεσβυτέρας της κ. Ευαγγελίας Χρήστου. Είμαι πραγματικά ευγνώμων και σε εκείνη και στους τρεις υπευθύνους των τομέων».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, απηύθυνε προσκλητήριο συνεργασίας και συνοδοιπορίας σε όλους τους τοπικούς φορείς, τονίζοντας, ότι η εμπειρία, οι γνώσεις και η συνδρομή τους θα είναι πολύτιμες.
Για τις δράσεις του τομέα μίλησαν με συντομία οι υπεύθυνοι.
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού και του Τμήματος Χορωδίας κ. Χρήστος Ζήσης, Φιλόλογος και Μουσικός, ανέφερε ότι: «ο Τομέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού έχει ως κύριο στόχο να εντοπίσει και να αναδείξει τον τοπικό πολιτισμό, ενισχύοντας τους ανθρώπους με τον τόπο τους: Αναζητά κατ’ αρχήν τα δείγματα της Τέχνης που διαμόρφωσε μια κοινωνία, στηριγμένη στις ορθόδοξες και ελληνικές της ρίζες, δηλαδή τα αποτυπώματα του νοήματος της ζωής στην μακραίωνη παράδοση αυτού του ευλογημένου τόπου. Και αφού τα εντοπίσει, καλείται να τα προστατεύσει, να τα αναδείξει και να τα παραδώσει ανακαινισμένα και αυθεντικά στις επόμενες γενεές, πιστεύοντας πως αποτελούν πολύτιμα δείγματα της ομορφιάς της ψυχής αυτού του λαού, που ζυμώθηκε με την καλαισθησία και το ήθος της Ορθοδοξίας μας.
Σε αυτό το έργο συμμετέχουν άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά κοινά χαρακτηριστικά: Πρώτα το μεράκι και η ευαισθησία τους για κάθε τι όμορφο και αυθεντικό. Δεύτερον, η μακρά τους εμπειρία και το πολύτιμο έργο τους, που συνέβαλε αποφασιστικά στην πολιτιστική ανάπτυξη της κάθε περιοχής. Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμη που τους συνδέει: Ο κοινός οραματισμός για μια νέα ώθηση του πολιτισμού με πρωταγωνιστές τους νέους. Πιστότητα και σεβασμός στην παράδοση, αλλά και ευαισθησία ανταπόκρισης στο κάλεσμα των καιρών. Αυτή την ισορροπία διατηρεί ένας εκκλησιαστικός πολιτιστικός φορέας. Κοινός στόχος ο άνθρωπος, το μέγιστο και υπέρτατο καλλιτέχνημα του Θεού. Η τελειότερη εικόνα Του. Να, η πρωτοτυπία τού έργου ενός τέτοιου οργανισμού: Η γεφύρωση του κόσμου με το καλλιτεχνικό εργαστήρι της Εκκλησίας».
Ο Υπεύθυνος του Τμήματος παραδοσιακών χορών, κ. Δημήτρης Καραβασίλης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου και Χοροδιδάσκαλος σημείωσε: «τίθεται το ερώτημα σήμερα αν αρμόζει στην Εκκλησία να ασχοληθεί με τους παραδοσιακούς χορούς, τα τραγούδια, τα ήθη και τα έθιμα, αφού υπάρχουν τόσοι Σύλλογοι και Ομάδες που δραστηριούνται στο χώρο. Όμως, με την ίδια λογική απαντάται το ερώτημα πώς είναι λογικό να διατηρεί η Εκκλησία ορφανοτροφεία, γηροκομία, συσσίτια και τόσα άλλα κοινωφελή ιδρύματα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γίνεται η προσπάθεια να ενώσεις τα χέρια στον κύκλο των παραδοσιακών μας χορών και τραγουδιών, αλλά και στους κόλπους της Εκκλησίας».
Ο Υπεύθυνος του Τμήματος θεατρικού εργαστηρίου κ. Ιωάννης Σταμπέλος, Σκηνοθέτης ανέφερε: «Το θέατρο είναι η τέχνη των τεχνών. Είναι αυτή η τέχνη του περικλείει μέσα της όλες τις υπόλοιπες, για αυτό και είναι υψίστη. Όσοι ασχολούμαστε με την υποκριτική και το θέατρο γενικότερα θα πρέπει να το κάνουμε με τον απόλυτο σεβασμό. Το θέατρο βοηθά τη σκέψη, τη φαντασία, την εξωτερίκευση των συναισθημάτων. Το θέατρο είναι μία διαρκής ανησυχία. Η θεατρική τέχνη περιέχει ζητήματα πανανθρώπινα. Ένα θεατρικό έργο πρέπει να περνά μηνύματα κάθαρσης.
Σκοπός των τμημάτων είναι η ενασχόληση μας με το θέατρο να αποφέρει καρπούς και να συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις επετειακές και μη, στη διοργάνωση φεστιβάλ θεάτρου, στο ανέβασμα θεατρικών έργων ελλήνων και ξένων συγγραφέων, στην προώθηση του τοπικού, αλλά και του ελλαδικού πολιτισμού όπου και όσο μπορούμε».
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο Βουλευτής κ. Θανάσης Παπαθανάσης, ο Εκπρόσωπος του Δημάρχου Αγρινίου, Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Φωτάκης και ο Εκπρόσωπος τους Δημάρχου Ι. Π. Μεσολογγίου, Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Πετρόπουλος.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.