08/05/2022 08/05/2022 Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού, στο Νεοχώρι Μεσολογγίου ιερούργησε την Κυριακή των Μυροφόρων, 8 Μαΐου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος. Ο Σεβασμιώτατος κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε σε δύο σημεία από την εορτή της τρίτης Κυριακής από...
08 Μαΐου, 2022 - 14:47
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2022 - 14:50

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: «Να γίνουμε μυροφόροι»

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Ναυπάκτου: «Να γίνουμε μυροφόροι»

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού, στο Νεοχώρι Μεσολογγίου ιερούργησε την Κυριακή των Μυροφόρων, 8 Μαΐου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε σε δύο σημεία από την εορτή της τρίτης Κυριακής από του Πάσχα.

Κατ’ αρχάς αναφέρθηκε στις Μυροφόρες γυναίκες, οι οποίες πρώτες είδαν τον Χριστό και μετέφεραν το μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού στους μαθητές, για αυτό και η σημερινή Κυριακή χαρακτηρίζεται ως Κυριακή των Μυροφόρων.

Είπε, επίσης, ότι ο Χριστός, μετά την Ανάστασή Του, εμφανίστηκε στις Μυροφόρες γυναίκες, πρώτον γιατί αυτές έδειξαν μεγαλύτερο ζήλο και πήγαν πρώτες στο μνημείο και δεύτερον γιατί έτσι έγινε μια αποκατάσταση της αμαρτίας της Εύας. Εκείνη πήγε το μήνυμα της πτώσεως στον Αδάμ και τώρα οι Μυροφόρες γυναίκες μετέφεραν το μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού στους Αποστόλους. Έτσι έχουμε την ισότητα των δύο φύλων ως προς την σωτηρία.

Έπειτα αναφέρθηκε στον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, η εορτή του οποίου συνέπεσε εφέτος την Κυριακή των Μυροφόρων και κατά την οποία εορτάζει ο Ιερός Ναός του Νεοχωρίου. Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου είπε ότι οι δύο μαθητές του Χριστού, ο Ιωάννης και ο Πέτρος πήγαν στο μνημείο, όταν οι πρώτες Μυροφόρες τους είπαν ότι δεν υπάρχει το σώμα του Χριστού στο μνημείο, το έκλεψαν. Τότε έτρεξαν οι δύο μαθητές και ο Ιωάννης ξεπέρασε τον Πέτρο και ήλθε πρώτος στο μνημείο και διεπίστωσε ότι δεν υπήρχε το σώμα του Χριστού και έπειτα ήλθε και ο Πέτρος.

Επίσης, όταν οι μαθητές ψάρευαν στην λίμνη της Τιβεριάδος ήταν ο Χριστός στον αιγιαλό αλλά δεν τον γνώρισαν. Πρώτος τον γνώρισε ο Ιωάννης και έπειτα μπήκε στο νερό ο Πέτρος, για να έλθει κοντά Του.
Ο Ιωάννης, κατά τον άγιος Γρηγόριο τον Παλαμά, ήταν «πρὸς τὴν θείαν ἐπίγνωσιν τοῦ ἄλλου ἐτοιμότατος». Ο δε Πέτρος ήταν «θερμότατος πρὸς πράξιν τῶν ἄλλων ἐτοιμότατος».

Αυτά δείχνουν ότι ο Ιωάννης είναι τύπος της θεωρίας και ο Πέτρος είναι τύπος της πράξεως που και τα δύο είναι απαραίτητα για να γνωρίσει κανείς τον Αναστάντα Χριστό.

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι πρέπει να αποκτήσουμε, μέσα στην Εκκλησία, γνώση του μυστηρίου της Αναστάσεως του Χριστού, να γίνουμε μυροφόροι άνθρωποι και να σκορπάμε τα μύρα της αγάπης και της αλήθειας σε όλους τους ανθρώπους.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων