Την εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου πανηγύρισε με λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022.
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος την παραμονή της εορτής μετέβη στην γυναικεία Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Ρέθα Βάλτου, όπου θησαυρίζεται η θαυματουργή ιερά Εικόνα της Παναγίας της Αρεθιώτισσας, της «Κυράς του Βάλτου» και χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού.
Στην ιερά ακολουθία συμμετείχαν οι κληρικοί της Αμφιλοχίας και όλων των χωριών της ευρύτερης περιοχής, ενώ τους ύμνους απέδωσαν θαυμάσια ιεροψάλτες της περιοχής.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέλυσε ένα χωρίο από τα αναγνώσματα που διαβάστηκαν στην ακολουθία του Εσπερινού, από τον προφήτη Ιεζεκιήλ που έδρασε προφητικά κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας των Ιουδαίων στην Βαβυλώνα, τον 6ο αιώνα π.Χ.
Πρόκειται για μια προφητεία που αναφέρεται στην Υπεραγία Θεοτόκο που θα γεννούσε τον Χριστό. Ο Θεός του έδειξε την πύλη του νέου Ναού, που ήταν προς ανατολάς, και του είπε: «ἡ πύλη αὕτη κεκλεισμένη ἔσται, οὐκ ἀνοιχθήσεται, καὶ οὐδεὶς οὑ μὴ διέλθῃ δι’ αὐτῆς, ὅτι Κύριος ὁ Θεὸς ᾿Ισραὴλ εἰσελεύσεται δι’ αὐτῆς, καὶ ἔσται κεκλεισμένη». Εδώ, δηλώνεται προφητικά, πριν έξι αιώνες, η αειπαρθενία της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η πύλη προς ανατολάς που θα ανοίξει μόνον για να περάσει ο Κύριος, ο Θεός και πάλι θα κλείσει.
Στη συνέχεια ο Θεός είπε στον Προφήτη Ιεζεκιήλ: «διότι ὁ ἡγούμενος, οὗτος κάθηται ἐπ’ αὐτήν τοῦ φαγεῖν ἄρτον». Εδώ, φαίνεται ότι ο Θεός δεν θα περάσει απλώς από την Παναγία, αλλά θα καθίσει και θα φάγη άρτον, δηλαδή θα προσλάβει την ανθρώπινη φύση από την Μητέρα Του, όπως αποφάνθηκε και η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία θα γίνει Θεοτόκος.
Επίσης, τόνισε, ότι εδώ ο Χριστός καλείται «Ηγούμενος», που σημαίνει, ότι ο νέος λαός με τη νέα λατρεία δεν θα έχει βασιλείς, οι οποίοι είχαν μολύνει την αποκαλυπτική πίστη με την ασέβειά τους, ούτε αρχιερείς του παλαιού νόμου που θα παρέλθει, αλλά θα έχει ηγούμενο που θα ηγείται του νέου λαού της Θείας Χάριτος, του Χριστιανικού λαού, τον Θεάνθρωπο Χριστό.
Στην προφητεία αυτή φαίνεται, ότι η Υπεραγία Θεοτόκος είναι αυτή που έδωσε την σάρκα της στον Χριστό, είναι η αειπάρθενος, και ο Χριστός είναι ο ηγούμενος του νέου λαού. Αυτός είναι ο Κύριός μας και Θεός μας, Αυτόν ακολουθούμε, Αυτόν πιστεύουμε και λατρεύουμε∙ είμαστε μαθητές Του, υποτακτικοί Του.
Κατέληξε, ότι αυτό πρέπει να λέγεται στην εποχή μας που υπάρχει μια πνευματική βαβυλώνια αιχμαλωσία, επικρατούν διάφορα αθεϊστικά συστήματα, ιδεολογικά, κοινωνικά και θρησκευτικά που έχουν άλλους αρχηγούς. Για εμάς Ηγούμενος πρέπει να είναι ο Χριστός και Γερόντισσα μας η Μητέρα Του, η Υπεραγία Θεοτόκος.
Πριν και μετά τον Εσπερινό ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου ξεναγήθηκε στα Παρεκκλήσια και τους χώρους της Ιεράς Μονής από την Ηγουμένη, μοναχή Φιλοθέη και τον συγγραφέα και πρώην Δήμαρχο Αμφιλοχίας, κ. Νικόλαο Τέλωνα, όπου θαύμασε το σημαντικό, ανακαινιστικό έργο που επιτελεί η μοναχή Φιλοθέη.
Ο Mητροπολίτης αναφέρθηκε στον Γέροντά του, άγιο Καλλίνικο, Επίσκοπο Εδέσσης, ο οποίος μιλούσε συχνά για την Ιερά Μονή, την οποία αγαπούσε πάρα πολύ και, ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, κάθε χρόνο, προεξήρχε στην ετήσια πανήγυρη.
Στην ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχαν εκατοντάδες προσκυνητές, οι οποίοι με αυτοκίνητα και λεωφορεία από Αμφιλοχία, Αγρίνιο, Άρτα, Βόνιτσα και άλλες περιοχές, έφθασαν στην Ιερά Μονή για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας. Μεταξύ αυτών ήταν ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλης, οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός και κ. Μάριος Σαλμάς, ο Πολιτευτής κ. Θανάσης Παπαθανάσης, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.
Το πρωί της Πέμπτη 8ης Σεπτεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής επισκέφθηκε την ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατερινούς που βρίσκεται στην Μακρυνεία, στο όρος Αράκυνθος, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από τον αρχιμ. Σιλουανό Ψιλιά, Αρχιερατικό Επίτροπο Μακρυνείας και ιερείς της περιοχής. Τους ύμνους της εορτής απέδωσε χορωδία μελών του Συλλόγου Ιεροψαλτών «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος».
Στην Θεία Λειτουργία διαβάστηκε η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ύπαρξη του ανθρώπου αμέσως μετά την σύλληψη και εναντίον των αμβλώσεων
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου που είναι, κατά την έκφραση του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, το «μεθόριο μεταξύ ακτίστου και κτιστής φύσεως». Για αυτό και η εορτή αυτή είναι θεολογική εορτή.
Στη συνέχεια τόνισε ότι ο Χριστός είναι Υιός και Λόγος του Θεού, αφού είναι ο πραγματικός θεολόγος. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ομολογεί: «Ἐν ἁρχῇ ἦν ὁ Λόγος, καί ὁ Λόγος ἦν πρός τόν Θεόν καί Θεός ἦν ὁ Λόγος» (Ιωάνν. α’, 1). Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς γράφει, ότι ο Χριστός είναι Υιός του Θεού και με την ενανθρώπησή του έγινε για εμάς «θεολόγος». Αυτός είναι ο πραγματικός θεολόγος και κατέστησε και την Μητέρα Του, την Υπεραγία Θεοτόκο, ζώσα θεολογία.
Θεολογία είναι το λέγειν περί του Θεού. Και η Υπεραγία Θεοτόκο αποδείχθηκε ζωντανή θεολογία, αφού μας μίλησε για τον Θεό με την άκρα σιωπή της, με την ταπείνωσή της, με την υπακοή της, με την προσευχή της, με την αγάπη της ως θυσία και προσφορά. Έτσι η Υπεραγία Θεοτόκος μας έδειξε ποιός είναι ο πραγματικός θεολόγος και ποιά είναι η πραγματική θεολογία.
Κατέληξε ότι σε μια εποχή που υπάρχουν πολλοί «αυτοχειροτόνητοι» θεολόγοι και κυκλοφορούν πολλές παράδοξες θεολογίες, η Παναγία μάς υπέδειξε τον αληθινό θεολόγο και τον τρόπο με τον οποίο θα θεολογούμε.
Εκκλησιάσθηκε πλήθος πιστών χριστιανών από την περιοχή της Μακρυνείας, αλλά και από το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, καθώς η Παναγία της Κατερινούς είναι ένα αγαπημένο προσκύνημα στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Μεταξύ αυτών ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Μαυρομμάτης, ο Πολιτευτής κ. Θανάσης Παπαθανάσης, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και ο Διοικητής της Π.Υ. Γαβαλούς.
Μετά την Θεία Λειτουργία η Ηγουμένη Μαριάμ στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής προσέφερε πλούσια φιλοξενία στον Σεβασμιώτατο, τους ιερείς, τους άρχοντες και τους προσκυνητές.