10/09/2024 10/09/2024 Τον έντονο προβληματισμό του για τα όσα εξήγγειλε από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός αναφορικά με την ανασυγκρότηση του Έβρου εκφράζει με δήλωσή του ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.  Ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται σε μία σειρά από αναπτυξιακά έργα τα οποία έχουν “κολλήσει” και δηλώνει ότι νιώθουν πως είναι “θεατές ενός γνωστού...
10 Σεπτεμβρίου, 2024 - 10:32
Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2024 - 12:46

“Είμαστε θεατές ενός γνωστού έργου” – Έντονος προβληματισμός του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως από τις “εξαγγελίες” στη ΔΕΘ για τον Έβρο

Διαδώστε:
“Είμαστε θεατές ενός γνωστού έργου” – Έντονος προβληματισμός του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως από τις “εξαγγελίες” στη ΔΕΘ για τον Έβρο

Τον έντονο προβληματισμό του για τα όσα εξήγγειλε από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός αναφορικά με την ανασυγκρότηση του Έβρου εκφράζει με δήλωσή του ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος. 

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται σε μία σειρά από αναπτυξιακά έργα τα οποία έχουν “κολλήσει” και δηλώνει ότι νιώθουν πως είναι “θεατές ενός γνωστού έργου”.

“Η Κυβέρνηση δεν επιχειρεί ολιστικό, υλοποιήσιμο και βιώσιμο σχέδιο για την ανασυγκρότηση, επανεκκίνηση και ανάπτυξη του Έβρου”, διαπιστώνει ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος.

Ωστόσο, αυτό που τον προβληματίζει περισσότερο, όπως ο ίδιος αναφέρει στη δήλωσή του, είναι το γεγονός “της απαξίωσης των θεσμικών εκπροσώπων του Έβρου, συλλήβδην συγκυρηναίων της Κυβερνήσεως. Όλες οι υποστηρικτικές τους απόπειρες, να καταθέσουν την αγωνία και τους προβληματισμούς της κοινωνίας και των πολιτών του Έβρου, έπεσαν στο κενό και απαντήθηκαν με σιωπή ιχθύος. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μάλλον «αξιοποιούν» την υποτονική διεκδικητικότητά μας, των ακριτών, φρενάρουν τις μέχρι τώρα αξιόλογες αποδείξεις του ενδιαφέροντός τους και «ερήμην» μας, πλέον, πορεύονται σημειωτόν. Η αγωνία τους για τον Έβρο, μοιάζει να μην είναι αληθινή”.

Αναλυτικά η δήλωση του Σεβασμιωτάτου: 

Οι προγραμματικές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού μας στις 27 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με όσα προχθές (σ.σ. Σάββατο) εξήγγειλε στη Διεθνή Έκθεση, τεκμηριώνουν πλέον το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν επιχειρεί ολιστικό, υλοποιήσιμο και βιώσιμο σχέδιο για την ανασυγκρότηση, επανεκκίνηση και ανάπτυξη του Έβρου.

Στην αναθεώρηση του ετήσιου σχεδίου δράσης της Κυβέρνησης για το 2024, που παρουσιάστηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό κ. Σκέρτσο, το Πρόγραμμα «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» δεν περιλαμβάνεται στις βασικές προτεραιότητές του.

Στον κόμβο erga.gov.gr που είναι ανηρτημένες οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για τα Ειδικά Σχέδια Ανασυγκρότησης, η σχετική δέμευση για το Πρόγραμμα «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ», είναι απογοητευτική. Τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο προγραμματισμού των έργων.

Θυμάμαι ότι η «Ειδική Επιτροπή για την κατάρτιση Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Έβρο», στις πρώτες ανακοινώσεις της, είχε διαβεβαιώσει ότι κατά τον τρέχοντα Σεπτέμβριο θα δημοσιοποιούντο οι προσκλήσεις για την υλοποίηση προς τους δικαιούχους. Διανύουμε τον Σεπτέμβριο, οι προσκλήσεις που είναι;

Το περίφημο «Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης», ψηφίσθηκε από τη Βουλή το 2021 και ακόμη αναμένουμε την υλοποίηση του συνόλου των αξόνων που περιλαμβάνει. Μέχρι πότε όμως θα περιμένουμε;

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετά την ματαίωση της ιδιωτικοποίησης του, εξαγγέλθηκε ρητορικά ως «Σούδα του Βορρά» για την γεωστρατηγική, ενεργειακή και διαμετακομιστική του σημασία. Παραμένει; Ή ζήσαμε ένα απατηλό όνειρο, το οποίο όμως μπορεί να αποβεί εφιάλτης;

Για τα εξαγγελθέντα έργα του διπλού ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και της Κτηνιατρικής Σχολής «ούτε φωνή ούτε ακρόαση». Νοιώθουμε ότι «είμαστε θεατές ενός γνωστού έργου…».

Εκείνο όμως που με προβληματίζει περισσότερο, είναι το γεγονός της απαξίωσης των θεσμικών εκπροσώπων του Έβρου, συλλήβδην συγκυρηναίων της Κυβερνήσεως. Όλες οι υποστηρικτικές τους απόπειρες, να καταθέσουν την αγωνία και τους προβληματισμούς της κοινωνίας και των πολιτών του Έβρου, έπεσαν στο κενό και απαντήθηκαν με σιωπή ιχθύος. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μάλλον «αξιοποιούν» την υποτονική διεκδικητικότητά μας, των ακριτών, φρενάρουν τις μέχρι τώρα αξιόλογες αποδείξεις του ενδιαφέροντός τους και «ερήμην» μας, πλέον, πορεύονται σημειωτόν. Η αγωνία τους για τον Έβρο, μοιάζει να μην είναι αληθινή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων