Αρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε μετά θείου κηρύγματος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου.
Μετά το τέλος του Εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας παιανιζούσης της Δημοτικής φιλαρμονικής Ναυπλίου.
Ο εφημέριος του Ιερού ναού Υπαπαντής Λευκακίων π. Μιχαήλ Καλαμαράς εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου ευχαρίστησε εκ καρδίας όλους του ιερείς και το κόσμο που τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή.
Ο ναός έχει συντηρηθεί από το εκκλησιαστικό συμβούλιο και διαθέτει ένα εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1908 έργο του Θ. Βαραγκή. Οι εικόνες του τέμπλου είναι πιστά αντίγραφα από την μητρόπολη Αθηνών.
Τα Λευκάκια είναι ένα χωριό της Αργολίδας που βρίσκεται 7 χιλιόμετρα περίπου ανατολικά του Ναυπλίου και ανήκει στο Δήμο Ναυπλιέων. Ο οικισμός που είναι χτισμένος πάνω σε πέντε λόφους και ανάμεσα στο Μακρυβούνι και το βουνό της Αγίας Μαρίνας, περιβάλλεται από ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με μαγευτική θέα στον κάμπο με τα εσπεριδοειδή.
Στον οικισμό υπάρχουν πολλά θρησκευτικού ενδιαφέροντος μνημεία, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή.
Ο Ναός της Υπαπαντής του Χριστού στα Λευκάκια, είναι κατασκευασμένος στον αρχαιολογικό χώρο των Λευκακίων πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα, που αναφέρεται στις περιηγήσεις Αργολιδοκορινθίας από τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία.
Ο Ναός είναι ρυθμού μονόκλιτης Βασιλικής άνευ τρούλου, δίρριχτης στέγης και τρίπλευρης αψίδας. Άρχισε να κατασκευάζεται το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, περί το 1870.
Κατά την Παράδοση είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια μικρού Ναΐσκου, αφιερωμένου στον Άγιο Νικόλαο που λειτουργούσε από την Τουρκοκρατία και καταστράφηκε από πυρκαγιά.
Οι τοιχογραφίες του χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα, όπως και το εξαιρετικής τεχνοτροπίας Τέμπλο, ύψους 3 περίπου μέτρων, από σκαλισμένο ξύλο με τοποθετημένους πάνω του, απαράμιλλης ομορφιάς, κλάδους κλήματος με σταφυλές.
Όπως αποδεικνύεται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους το αρχιτεκτονικό σχέδιο του Τέμπλου δημιουργήθηκε το έτος 1905 (αντίγραφο υπάρχει στο Ναό) και τοποθετήθηκε το έτος 1908, από τον μεγάλο επιπλοποιό της Αθήνας Θεμιστοκλή Βαράγκη, όπως αναφέρει η σκαλισμένη στο ξύλο επιγραφή.
Οι εικόνες του Τέμπλου είναι κατά σειρά από δεξιά : ο Άγιος Βασίλειος, ο Βαπτιστής Ιωάννης (εικόνα που περί το 1960 επανατοποθετήθηκε σε ηπιότερη μορφή), ο Παντοκράτωρ Χριστός, η Παναγία με το Χριστό παιδίον, η ΥΠΑΠΑΝΤΉ και ο Άγιος Νικόλαος (ως τιμητική ανάμνηση του προτέρου Ναΐσκου).
Παρ’ ότι στα Λευκάκια κατοικούσαν γενικά γεωργοί μεροκαματιάρηδες άνθρωποι, επιθυμούσαν η Εκκλησία τους να διαθέτει την λαμπρότητα της πίστης τους και φρόντισαν ώστε οι Άγιες Εικόνες να αποτυπώνουν την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει, γι’ αυτό επέλεξαν ώστε η απεικόνιση των Ιερών Εικόνων να αγιογραφηθεί ακριβώς όπως στην Μητρόπολη Αθηνών, με αποτέλεσμα η Υπαπαντή του Χριστού Λευκακίων να διαθέτει : τον Χριστό, τον Βαπτιστή την Παναγία όμοιες με την Μητρόπολη Αθηνών. Ειδικά στις, παρά την Ωραία Πύλη, θύρες του Αγίου Βήματος απεικονίζονται οι Αρχάγγελοι με τον ίδιο τρόπο της Μητροπόλεως Αθηνών.
Η οροφή του Ναού είναι τεχνοτροπίας μπαχλαντί, επιχρωματισμένη με βαφή από χρυσό, όπως και οι τοιχογραφίες.
Ο Ναός έχει κηρυχθεί μνημείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού/Χρήζον Ειδική Προστασία, με την ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ30/62077/1661 π.ε./3-7-1997 Απόφαση της Δ/νσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χώρων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στην Υπαπαντή Λευκακίων, η λειτουργία της οποίας εμφανίζεται σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, υπηρέτησαν οι ιερείς:
π. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος 1834 – 1849
π. Θεοδόσιος Καλογερόπουλος 1849 – 1885
π. Ελευθέριος Αραμπός 1866 – 1881
π. Αριστείδης Αθαν. Τσίρος 1881 – 1886
π. Ιωάννης Τσιρίκος 1887 – 1920
Ιερομόναχος Αμβρόσιος Βελετζάς 1920 – 1921
π. Ζαχαρίας Νικολόπουλος 1921 – 1922
π. Γεώργιος Νικ. Γεωργαντάς 1922 – 1955
π. Ιωάννης Σταθογιαννόπουλος 1955 – 1968
π. Ελευθέριος Κων. Τσίρος 1968 – 1998
π. Ανδρέας Γκουριώτης 1996 = 2016
Σήμερα ιερουργεί ο π. Μιχαήλ Καλαμαράς.
STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ – Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ