Ι.Μ. Αργολίδος
19 Ιουλίου, 2024

Αργολίδα: Θεία Λειτουργία στα ερείπια του ναού του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του όρους Αραχναίου

Διαδώστε:

Ανάβαση στην κορυφή του όρους Αραχναίο στα 1.199 μέτρα και θεία λειτουργία στα ερείπια του ναού του προφήτη Ηλία τελέστηκε μετά από πολλά χρόνια ύστερα από πρωτοβουλία ομάδας προσκυνητών από την Νέα Τίρυνθα στην Αργολίδα. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο π. Ιωάννης Γκιώνης ,εφημέριος του Ιερού Ναού Τιμίας Ζώνης Νέας Τίρυνθας

Το όρος Αραχναίο είναι ψηλότερο βουνό του νομού Αργολίδας, καλύπτει κυρίως το κεντρικό τμήμα του (απλώνεται από την Επίδαυρο ως τον αργολικό κάμπο) και νότια συνορεύει με το όρος Δίδυμο. Η ψηλότερη κορυφή του «Παπακώστας» αγγίζει τα 1.199 μ., ενώ ανάμεσα σε αυτή και της «Τραπεζώνας» (στα 1.139μ.) εντοπίζεται και το ομώνυμο χωριό Αραχναίο (πρώην Χέλι) με σημαντικά αξιοθέατα τη Νέα και Παλιά Μονή Ταλαντίου.

Αρκετά στοιχεία αποδεικνύουν πως η περιοχή ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Στους πρόποδες είναι κτισμένο το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, ενώ ο Παυσανίας αναφέρει πως εκεί ήταν κτισμένη η πόλη Λήσσα, καθώς και ότι στην κορυφή του «Προφήτη Ηλία» υπήρχαν βωμοί του Δία και της Ήρας.

Επίσης στην Αρχαιότητα η κορυφή του Αραχναίου χρησιμοποιείτο και σαν σπουδαίος σταθμός «Φρυκτωρίας», δηλαδή ενδιάμεσος σταθμός μετάδοσης φωτεινών σημάτων, με τα οποία μεταβιβάζονταν ειδήσεις από πολύ μακρινές αποστάσεις.

Ο Αισχύλος στον Αγαμέμνονα αναφέρει ότι από το σταθμό αυτό, στην κορυφή του Αραχναίου, μεταδόθηκε στα Ανάκτορα του Ατρέα στις Μυκήνες η είδηση, ότι πραγματοποιήθηκε η άλωση της Τροίας.

Διαδώστε: