Στο ορεινό χωριό Πλατάνι ο Μητροπολίτης Αργολίδας
Το ορεινό χωριό στα σύνορα Αργολίδας Κορινθίας , το Πλατάνι, επισκέφτηκε το απόγευμα της Κυριακής 24 Ιουλίου 2022 , ο Μητροπολίτης Αργολίδας κ.Νεκτάριος για να τελέσει τον εορταστικό εσπερινό επί της εορτής της Κοιμήσεως της Αγίας Αννης.
Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε ο εφημέριος του ναού π. Ηλίας Γάτσιος, το εκκλησιαστικό συμβούλιου του Ιερού ναού Γεννεσίου της Θεοτόκου, καθώς και οι κάτοικοι του χωριού.
Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον εσπερινό μαζί με τους Ιερείς π. Μιχαήλ Καλαμαρά και τον εφημέριο του ναού π .Ηλία Γάτσιο.
Προς προσκύνηση τέθηκε τεμάχιο Τιμίου ξύλου που έφερε μαζί του ο Μητροπολίτης Αργολίδας προς ευλογία του τόπου και των κατοίκων.
Στο τέλος του εορταστικού εσπερινού , ο εφημέριος του ναού π. Ηλίας Γάτσιος, ευχαρίστησε εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου και των κατοίκων για την τιμή που έκανε ο Μητροπολίτης Αργολίδας να παραβρεθεί στο χωριό και να τελέσει τον εσπερινό.
Ακολούθησε κέρασμα στον προαύλιο χώρο του ναού με διάφορα γλυκίσματα που είχαν φτιάξει οι κάτοικοι του χωριού ,ενώ ακολούθησε μουσικοχορευτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο πολιτιστικός και εξωραϊστικός σύλλογος απανταχού Πλατανιωτών ΄΄ Η Αγία Αννα”.
Το Πλατάνι είναι ένα μικρό χωριό του νομού Αργολίδας, κοντά στη Σκοτεινή και τη Νεμέα και ανήκει στο δήμο Άργους-Μυκηνών. Ο οικισμός με τους 100 περίπου κατοίκους, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με δάση από κουμαριές και έλατα.
Η περιοχή θεωρείται ιδανική για όσους λατρεύουν τη φύση, εξ ου και κατά περιόδους πραγματοποιούνται διάφορες ορειβατικές διαδρομές και πεζοπορίες.
Το Πλατάνι αποτελούσε συνοικισμό με τον κοντινό Άγιο Νικόλαο και εμφανίζεται πρώτη φορά στην απογραφή του 1928 με 132 κατοίκους, ενώ σήμερα οι περισσότερες οικογένειες που ζουν στο Πλατάνι προέρχονται από το γειτονικό χωριό και κατέβαιναν εδώ για να ξεχειμωνιάσουν. Η προέλευση του ονόματος του χωριού δεν είναι γνωστή, αλλά κατά πάσα πιθανότητα προήλθε από τα πολλά πλατάνια που βρίσκονται στο κέντρο του οικισμού.
Το Πλατάνι παλιότερα ήταν κόμβος της διαδρομής των κατοίκων της Σκοτεινής, αλλά και των άλλων χωριών προς τη Νεμέα, αφού το μονοπάτι που υπήρχε, περνούσε από το ξωκλήσι της Αγίας Άννας, κατέβαινε στο χωριό και συνέχιζε προς την περιοχή της Νεμέας.
Οι κάτοικοι στο χωριό ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τα αμπέλια και τις ελιές.
Η Εορτή της Αγίας Άννης
Η Αγία Άννα, η μητέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου, καταγόταν από τη φυλή του Λευί. Ο πατέρας της, που ήταν ιερέας, ονομαζόταν Ματθάν και ιεράτευε την εποχή της βασιλείας της Κλεοπάτρας. Τη δε μητέρα της, την έλεγαν Μαρία.
Η Άννα είχε και δύο αδελφές, την ομώνυμη με τη μητέρα της Μαρία και τη Σοβήν. Και η μεν Μαρία, που παντρεύτηκε στην Bηθλεέμ, είχε κόρη τη Σαλώμη την μαία, η δε Σοβή, που παντρεύτηκε και αυτή στην Bηθλεέμ, την Ελισάβετ.Τέλος, η Αγία Άννα που παντρεύτηκε στην Γαλιλαία τον Ιωακείμ, γέννησε την Παρθένο Μαρία.
Η Αγία Άννα αξιώθηκε να έχει τη μεγάλη τιμή και ευτυχία να αποκτήσει μοναδική κόρη, τη μητέρα του Σωτήρα του κόσμου. Αφού η Αγία Άννα απογαλάκτισε τη Θεοτόκο και την αφιέρωσε στο Θεό, αυτή πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες προς τους φτωχούς. Τέλος, ειρηνικά παρέδωσε στο Θεό τη δίκαια ψυχή της, κληρονομώντας τα αιώνια αγαθά.
Διότι ο ίδιος ο Κύριος διαβεβαίωσε ότι «οἱ δίκαιοι εἰς ζωὴν αἰώνιο ἀπελεύσονται» (Ματθαίου, κε’ 46). Οι δίκαιοι, δηλαδή, θα μεταβούν για να απολαύσουν ζωή αιώνια.
Περικαλλή ναό προς τιμήν της αγίας Άννας έκτισε στην Κωνσταντινούπολη περί το 550 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός. Λείψανο της Αγίας υπάρχει στην αγιορείτικη σκήτη της Αγίας Άννας.
Φωτογαφίες: STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ – Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.