Ι.Μ. Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου
08 Ιουνίου, 2022

Αρκαλοχώρι: Παραμονή του Προφήτη Ηλία αναμένεται έτοιμο το εκκλησάκι που «γκρέμισε» ο εγκέλαδος

Διαδώστε:

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες ανοικοδόμησης του ιερού παρεκκλησίου του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, το οποίο κατέρρευσε από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021. Ένα εκκλησάκι-σύμβολο στο ύψωμα του Αρκαλοχωρίου, όπου έχασε τη ζωή του ο εργάτης που εκτελούσε εργασίες την ώρα που «χτύπησε» ο σεισμός.

Σκοπός είναι το εκκλησάκι να είναι έτοιμο παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία, ώστε να γίνουν και τα εγκαίνιά του πριν τη μεγάλη γιορτή.

«Ο ιστορικός ναός του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από τον φονικό σεισμό των 6 Ρίχτερ στις 27 Σεπτεμβρίου ξαναχτίζεται και, αν όλα πάνε καλά, θα εγκαινιαστεί στις 19 Ιουλίου, παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία», όπως δήλωσε ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας.

Ο θεμέλιος λίθος του τοποθετήθηκε στις 27 Μαρτίου, έξι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό. Όσο για την ανέγερση, αυτή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Ιεράς Μητροπόλεως  Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάνου με το υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως εκτιμάται, σε ενάμιση μήνα το εκκλησάκι θα «στέκει» και πάλι στο λόφο του Αρκαλοχωρίου με τις πόρτες ανοιχτές, για να υποδεχθεί τους πιστούς, αποτελώντας πηγή ανάτασης και ελπίδας για την ευρύτερη περιοχή.

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία πάνω στο λόφο του Αρκαλοχωρίου, χτίστηκε στα ερείπια παλαιότερου ναού, από τον Γιώργο Χαραλαμπάκη με καταγωγή από την περιοχή, ο οποίος ανέλαβε την οικονομική ευθύνη περί το έτος 1929, μετά την επιστροφή του στο Αρκαλοχώρι από την Αμερική.

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάνου, ο Γιώργος Χαραλαμπάκης ήταν ασθενής στην Αμερική και οραματίστηκε τον Προφήτη Ηλία, ο οποίος του είπε ότι θα γίνει καλά και πως θα έπρεπε να φτιάξει στο λόφο του Αρκαλοχωρίου ένα «σπίτι» αφιερωμένο σε εκείνον.

Κάτω από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται το σπήλαιο του Προφήτη Ηλία, που υπήρξε σημείο λατρείας και είχε μεγάλο αριθμό επισκεπτών αλλά και αφιερωμάτων. Μάλιστα ο μεγάλος αριθμός των διπλών πελέκεων, που είναι το ιερό σύμβολο του μινωικού πολιτισμού, έχει καταστήσει το Σπήλαιο, ως ένα από τα σημαντικότερα της μινωικής Κρήτης.

Με πληροφορίες από: neakriti.gr

Διαδώστε: