27/01/2023 28/01/2023 Στο «πολύπλευρο έργο» και τη «δυσεύρετη επιστημονική κατάρτιση» του αείμνηστου Κρητολόγου, Ομοτίμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρη Δετοράκη, ο οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 87 ετών, κάνει μνεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας σε συλλυπητήρο μήνυμα προς την οικογένεια του εκλιπόντος. «Η δυσεύρετη επιστημονική του κατάρτιση, δεν τον δυσκόλευε να προσαρμόζει τις...
27 Ιανουαρίου, 2023 - 21:59
Τελευταία ενημέρωση: 28/01/2023 - 17:31

Συλλυπητήρια του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου για την εκδημία του Θεοχάρη Δετοράκη

Διαδώστε:
Συλλυπητήρια του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου για την εκδημία του Θεοχάρη Δετοράκη

Στο «πολύπλευρο έργο» και τη «δυσεύρετη επιστημονική κατάρτιση» του αείμνηστου Κρητολόγου, Ομοτίμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρη Δετοράκη, ο οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 87 ετών, κάνει μνεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας σε συλλυπητήρο μήνυμα προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

«Η δυσεύρετη επιστημονική του κατάρτιση, δεν τον δυσκόλευε να προσαρμόζει τις διαλέξεις του, ανάλογα με το ακροατήριο, τις δε ακαδημαϊκές του παραδόσεις, στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών του, κι έχω εμπειρία γι’ αυτό. Είχα την ευλογία να τον έχω καθηγητή στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου. Από τις διακρίσεις του, αναφέρω μόνο, τη χειροθεσία σε Άρχοντα από τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το βραβείο Καζαντζάκη. Υπεύθυνος, αξιοσέβαστος, έντιμος, δίκαιος, ανθρώπινος. Βιωματικός εκφραστής και όχι θεωρητικός, στη σχέση του με την εκκλησιαστική μας παράδοση», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος.

Αναλυτικά το συλλυπητήριο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα:

Ο μακαριστός Θεοχάρης Δετοράκης ξεκίνησε από το Αμαριανό Πεδιάδος και αναδείχθηκε, με τον μόχθο του χαρισματικού προσώπου του, σε μεγάλο δάσκαλο του πολιτισμού μας, εν μέσω των ποικιλώνυμων εκφάνσεων του : Ελληνισμού Γένους, Ρωμιοσύνης, Ελλάδος.

Η παρακαταθήκη της γραφίδας του, «κτήμα ες αεί», συγκαταλέγεται στις εγκρατέστερες του κρητικού πολιτισμού. Πολύτιμοι λίθοι τα έργα του, για όλους τους επιγενομένους μελετητές, επιστήμονες και φιλομαθείς αναγνώστες.

Στο πολύπλευρο έργο του, ιστορία, εκκλησιαστική γραμματεία, λαογραφία, κέντρο έχει την Κρήτη, αλλά όχι μόνο. Στην εκκλησιαστική γραμματεία ελκύεται από αγίους, λογίους και κείμενα των, που συνδέθηκαν με την Κρήτη αλλά και πέραν της Μεγαλονήσου.

Η δυσεύρετη επιστημονική του κατάρτιση, δεν τον δυσκόλευε να προσαρμόζει τις διαλέξεις του, ανάλογα με το ακροατήριο, τις δε ακαδημαϊκές του παραδόσεις, στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών του, κι έχω εμπειρία γι’ αυτό. Είχα την ευλογία να τον έχω καθηγητή στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου. Από τις διακρίσεις του, αναφέρω μόνο, τη χειροθεσία σε Άρχοντα από τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το βραβείο Καζαντζάκη.

Υπεύθυνος, αξιοσέβαστος, έντιμος, δίκαιος, ανθρώπινος. Βιωματικός εκφραστής και όχι θεωρητικός, στη σχέση του με την εκκλησιαστική μας παράδοση.

Τελέσαμε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νέστορα, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τρισάγιο, στο άκουσμα της εις Κύριον εκδημίας του.

Συλλυπούμεθα εγκαρδίως την κα Άννα, τον Στάθη, την Μαρίνα και όλη του την οικογένεια.

 

Ο Θεοχάρης Δετοράκης, ψάλλει τη Μεγάλη Πέμπτη 2022 στο Ναό Αγίου Γεωργίου στο Καστέλλι.

 

Από το τρισάγιο στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νέστορος, στο πολιτιστικό της Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκοιμήθη ο εξέχων Κρητολόγος Θεοχάρης Δετοράκης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων