Ι.Μ. Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου
28 Σεπτεμβρίου, 2022

Μια ενδιαφέρουσα επιμορφωτική δυνατότητα

Διαδώστε:

Μετά την πρώτη προ διμήνου επικοινωνία του Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου με το Διευθυντή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδρακη, τελέστηκε από το Σεβασμιώτατο ο Αγιασμός έναρξης στον ενοριακό Ναό Παναγιας – Άξιόν Εστιν Αξιουπόλεως.

Στην ευρύχωρη ενοριακή αίθουσα επακολούθησε, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, η εισαγωγική διά ζώσης επικοινωνία των κληρικών της Μητροπόλεως και των στελεχών και εθελοντριών, που έγιναν δεκτοί στο Πρόγραμμα, με το διευθυντή π. Θεολόγο, υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου.

Αξιολογώντας και επευλογώντας κυρίως την επιμορφωτική (θεολογική-ποιμαντική) σπουδαιότητα, την ενημερωτική αναγκαιότητα και την “εργαλειακή” χρηστικότητα του προγράμματος σε αναπόδραστα ποιμαντικά προβλήματα, ο Σεβασμιώτατος επήνεσε τους μετέχοντες για την ανταπόκρισή τους, διατύπωσε τις ευχαριστίες του και τις ευχαριστίες όλων για το Μακαριώτατο, τον και Πρόεδρο του ΙΠΕ, και επήνεσε τον π. Θεολόγο για τους κόπους της όλης διακονίας του.

Στις παρεμβάσεις του, επικαλούμενος τους συγχρόνους Οσίους και την ασκητική διακριτική τους στάση, δεν παρέλειψε να τονίσει την προτεραιότητα του συνεχούς πνευματικού εφοδιασμού κάθε κληρικού. Όμως, επικαλέστηκε και τη χρεία, να δίνει ο κληρικός μαρτυρία πίστεως και ήθους και χριστομίμη της φιλανθρωπίας, για την ανάσωση των ανθρώπων της εποχής μας.

Μιλώντας ακολούθως ο π. Θεολόγος, παρουσίασε τη θεματική ενότητα της πρώτης δίμηνης σειράς που αφορά στο ποιμαντικά κρίσιμο και συνάμα επίκαιρο ζητούμενο της “Συμβουλευτικής σε σύγχρονα ζητήματα (εξομολογητικη)”. Η όλη θεματική επιμερίζεται σε (9) εννέα επιμέρους θέματα, που θα αναπτυχθούν σε διαδικτυακη πλατφόρμα από ειδικούς κληρικούς και λαικούς επιστήμονες των δύο Θεολογικών Σχολών, αλλά και Μητροπόλεων, με την ευχέρεια και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του διαλόγου μεταξύ εισηγητών και μετεχόντων, μεταξύ ειδημόνων της επιστημονικής έρευνας και ποιμένων της καθημερινής ποιμαντικής χρείας.

Στην εισαγωγική κατά μέρος παρουσίαση των ειδικότερων θεμάτων, υπήρξαν επιπλέον κατάλληλες παρεμβάσεις του Σεβασμιωτάτου και διαλογικές συμμετοχές των παρόντων, απόδειξη της εξαιρετικής κρισιμότητας των θεμάτων-προκλήσεων-προβλημάτων που θα παρουσιάζονται και θα συζητώνται διαδικτυακά επί δύο μήνες.

Στην τελευταία διαδικτυακή συνάντηση, εν είδει ανακεφαλαίωσης, προβλέπεται συμμετοχική αξιολόγηση με προτάσεις για άλλα θέματα, ενώ απαιτείται και η έγκαιρη κατάθεση εργασίας σε ελεύθερο συναφές θέμα, βάσει και βοηθητικής βιβλιογραφίας που ήδη απεστάλη προς όλους τους μετέχοντες.

Το άμεσο ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου καί η μέριμνά του για περαιτέρω κατάρτιση των κληρικών, η ενεργός συμμετοχή ικανού αριθμού ενδιαφερομένων, η φιλότιμη προετοιμασία από μέρους του πρωτ. Ιγνατίου Καλογεράκη, ο γραμματειακός συντονισμός από την κα Στέλλα Κατηρτζίδου (ειδ. υπάλληλο του Δήμου Παιονίας σε παρόμοια προγράμματα) συνέβαλαν, ώστε να ξεκινήσει και στη Μητρόπολή μας μια σημαντική προσπάθεια περαιτέρω κατάρτισης (μετεκπαιδευσης), από την οποία επωφελήθηκε επιμορφωτικά μεγάλος αριθμός κληρικών και λαικών στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σε άλλες Μητροπόλεις, αλλά και εκτός Ελλάδος.

 

Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου

αγαπητοί μου,
για άλλη μια φορά επιδοτώ και με τις δικές μου ευχές μια πολύ σπουδαία προσπάθεια, που ονομάζεται επιμόρφωση, επιπλέον μόρφωση, επίκαιρη μόρφωση για τους κληρικούς (και λαικούς συνεργάτες).

Στην εποχή που ζούμε, χρειάζεται αυτό το “εργαλείο” της επιμόρφωσης.

Όχι όπως να ᾽ναι, με κάθε λογής πληροφοριες από το διαδίκτυο.

Αλλά με υπεύθυνη διδασκαλία ειδικών επιστημόνων, με υπεύθυνη παρακολούθηση και στο τέλος με πιστοποιητικό παρακολούθησης των μαθημάτων.

Τώρα, το φθινόπωρο και το χειμώνα (που κλεινόμαστε πιο εύκολα), μπορούμε να παρακολουθήσουμε και να αποκτήσουμε επαρκείς πληροφορίες, έγκυρες κριτικές απόψεις και χρήσιμες γνώσεις σε ειδικά θέματα, στα οποία πρέπει ο κληρικός να είναι ενημερωμένος με σωστή θεολογική και ποιμαντική επιμόρφωση.

Αυτό το πρόγραμμα ενεργοποιείται στην Αρχιεπισκοπή και σταδιακα σε άλλες Μητροπόλεις.

Περιέχει διαδικτυακά μαθήματα, δύο-τρεις ώρες κάθε εβδομάδα.

Είναι μια πολύ σπουδαία ευκαιρία επιμόρφωσης σε ζητήματα ποιμαντικής κατάρτισης, με στόχο την καλύτερη ποιμαντική προσφορά. Αυτό είναι το πρώτο όφελος.

Το δεύτερο όφελος είναι η “βεβαίωση συμμετοχής”, η οποία αξιολογείται βαθμολογικά, παρέχει επιπλέον βαθμολογικά προσόντα. Είναι κι αυτό ένα πρακτικό υπολογήσιμο όφελος.

Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών εδώ και χρόνια. Είναι μια σπουδαία προσφορά του Μακαριωτάτου και των συνεργατών του. Σήμερα διευθύνεται από τον π. Θεολόγο Αλεξανδράκη (χρόνια πολλά και για τη χθεσινή εορτή σας π. Θεολόγε).

Το “Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης” συνεργάζεται με τις Θεολογικές Σχολές και Κληρικούς Μητροπόλεων με ειδικές επιστημονικές γνώσεις, οι οποίοι θα διδάσκουν “τα διαδικτυακά μαθήματα”.

Ευχαριστούμε τον π. Θεολόγο για την όλη διεύθυνση, και για την εδώ έλευσή του, για τους κόπους και για το σημερινό πρώτο “ενημερωτικό μαθημα”.

Να μεταφέρετε στον Μακαριώτατο τις ευχαριστίες μου και τις ευχαριστίες όλων των συμπαρόντων.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

 

Διαδώστε: