Στον αύλειο χώρο της Αγιορειτικής Εστίας, στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου «Ο Άη Γιώργης ο Φουστανελάς», που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών στα πλαίσια του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.
Έχοντας οργανώσει την υπέροχη έκθεση με θέμα τους Νεομάρτυρες που θα διαρκέσει για λίγες ημέρες ακόμη, η Αγιορειτική Εστία σε συνεργασία με την Μητρόπολη Γρεβενών, με παρόντα στο πάνελ των ομιλητών τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ, κάλεσαν τον καθηγητή Αγιολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Συμεών Πασχαλίδη, τον συγγραφέα και εικονογράφο κ. Χρήστο Γουσίδη και τον κ. Στέργιο Κωτίτσα, κάτοικο Αγίου Γεωργίου (πρώην Τσουρχλίου) Γρεβενών, του χωριού από όπου κατάγεται και μεγάλωσε ο Άγιος και το οποίο φέρει πλέον τιμητικά το όνομα του Αγίου, ώστε να παρουσιάσουν στο κοινό την εκδοτική αυτή προσπάθεια.
Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε για την φιλοξενία τον κ. Αναστάσιο Ντούρο, Διευθυντή της Αγιορειτικής Εστίας, εξήγησε τους λόγους που η Ι.Μ. Γρεβενών προέβη σε μία τέτοια έκδοση, που κυρίως έχει να κάνει με την λανθασμένη άποψη πως ο Άγιος είναι γέννημα θρέμμα της πόλης των Ιωαννίνων. «Το σωστό είναι να λέμε: του εν Γρεβενοίς γεννηθέντος και εν Ιωαννίνοις μαρτυρήσαντος», είπε με έμφαση ο Σεβασμιώτατος, που θύμισε πως o άγιος είναι προστάτης της Προεδρικής Φρουράς, γι’ αυτό και το βιβλίο αφιερώνεται στους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, στους οποίους τα παιδιά του Κέντρου Νεότητας της Μητροπόλεως, σε πρόσφατο ταξίδι τους στην Αθήνα, παρέδωσαν με επίσημη εκδήλωση.
Ο κ. Πασχαλίδης, με την σειρά του, τόνισε τον λιτό τρόπο απολογίας που είχαν οι νεομάρτυρες, κάτι που συναντάμε στους πρώτους μάρτυρες ομολογητές. Ταυτόχρονα, επεσήμανε την σημαντικότητα αυτής της εκδοτικής προσπάθειας.
Ο κ. Κωτίτσας ξενάγησε τους παρευρισκομένους στον χρόνο και στον τόπο των παιδικών χρόνων του Αγίου, με τις εικόνες του και τον λόγο του.
Τέλος, ο κ. Γουσίδης, αποκάλυψε τα παρασκήνια της όλης προσπάθειας μέχρι να βγει αυτό το υπέροχο βιβλίο. Η όμορφη βραδιά ουσιαστικά αποτέλεσε και τον επίλογο της έκθεσης, της αφιερωμένης στους Νεομάρτυρες.