Το θέμα: “Οθόνη και Εγκλεισμός, Σχέση στοργής ή απέχθειας;”, διαπραγματεύτηκε ο π. Νικόλαος Δούμας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος ήταν καλεσμένος στη Σχολή Γονέων και Νέων Ζευγαριών της Ιεράς Μητρόπολης Γρεβενών για τον μήνα Φεβρουάριο.
Ο π. Νικόλαος Δούμας, Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών, PhD, Θεολόγος και Δικανικός ερευνητής ηλεκτρονικού εγκλήματος, MCT, ENISA Member, τόνισε από την αρχή πως η χρήση της τεχνολογίας είναι κάτι απολύτως φυσικό και θεμιτό. Βέβαια, υπήρχε η αίσθηση του περιορισμού. Με τον εγκλεισμό αναδείχθηκαν ανάγκες που οδήγησαν στην άμεση και έντονη χρήση της τεχνολογίας, που μας αποκάλυψε μία αλήθεια: πως δημιουργήθηκε ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις γενεές ως προς την χρήση της οθόνης, ότι εμείς είμαστε μετανάστες στον χώρο της τεχνολογίας, ενώ τα παιδιά μας ιθαγενείς. Γι’ αυτό δεν βάζουμε απέναντι τα παιδιά μας, αλλά τα κάνουμε να νιώθουνε πως στεκόμαστε δίπλα μας. Εκτός αν μας βολεύει να μένουν αυτά ήσυχα, πετώντας τους μία οθόνη στα χέρια τους. Κι έτσι αρχίζουμε να ανήκουμε στην οθόνη, ακυρώνοντας την ύπαρξή μας, δημιουργώντας μία άλλη δεύτερη. Γι’ αυτό και την περίοδο που έρχεται η πρόταση της ασκητικής του διαδικτύου μπορεί να είναι η λύση». Η συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε άκρως εποικοδομητική και ουσιαστική.
Ο π. Νικόλαος έδωσε και δύο ακόμη διαλέξεις με θέμα: «Για ένα καλύτερο διαδίκτυο» σε μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της πόλης μας σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Π.Ε. Γρεβενών, ενθουσιάζοντας με την παρουσία του τα παιδιά.