Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως
03 Ιουνίου, 2024

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρου

Διαδώστε:

Με κάθε λαμπρότητα εορτάσθηκαν την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024, η μνήμη του Αγίου Νικηφόρου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού, καθώς και τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλόπολης.

Κατά τον Όρθρο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος, ενώ κατά την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ηλείας κ. Αθανασίου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Τεγέας κ. Θεοκλήτου και Σκοπέλου κ. Νικοδήμου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος τόνισε τη σημασία που κατέχει η Κυριακή στη ζωή των χριστιανών ως η ημέρα της Αναστάσεως, η ημέρα που είναι αφιερωμένη στη λατρεία του Θεού.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στην εορτή της Μεσοπεντηκοστής και είπε χαρακτηριστικά: «Ο Ιησούς Χριστός δεν είναι απλά σοφός, αλλά η ίδια η σοφία». Έπειτα, συμπεριέλαβε στο κήρυγμά του, ορισμένα λόγια για την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, παρουσιάζοντας το θεολογικό περιεχόμενο και την αξία της συγκεκριμένης εορτής. Με αφορμή μάλστα την εορτή τόνισε το εξής: «Η λατρεία του Θεού πρέπει να γίνεται εν πνεύματι και αληθεία, γεγονός το οποίο επιτελείται κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας».

Ακολούθως, έκανε αναφορά στη ζωή του Αγίου Νικηφόρου και μίλησε για τα γεγονότα κατά την περίοδο της εικονομαχίας, τη συμβολή του Αγίου και την θαυματουργία των εικόνων μέσω τις χάριτος του Θεού.

Κλείνοντας, εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχές του προς τον εορτάζοντα Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο, ενώ μίλησε για την εκτίμηση και την αγάπη που χαίρει μεταξύ των αδελφών του λόγω της πολύκαρπης διακονίας του και τέλος αναφερόμενος στο ποίμνιο, προέτρεψε τον λαό να προσεύχευτε υπέρ των κληρικών και των Αρχιερέων του.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο εορτάζων Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος σε κλίμα χαράς και συγκίνησης εξέφρασε τις θερμές του ευχές προς τους Αρχιερείς, τον Ιερό κλήρο, τους εκπροσώπους των Αρχών, καθώς και το εκκλησίασμα κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους φίλους και οικείους του που είχαν καταφθάσει από την Χαλκίδα για να του ευχηθούν.

Παρέστησαν, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Κώστας Μιχόπουλος, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Δημητσανιτών κ. Φίλιππος Σωτηρόπουλος, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

Πλήθος πιστών, έφτασε στον Ιερό Ναό με σκοπό να συμμετάσχει στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και να ευχηθεί τα δέοντα στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη του, λαμβάνοντας και την ευχή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολυαρχιερατικός Εσπερινός ονομαστηρίων του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρου

Περιοσότερες φωτογραφίες:

Διαδώστε: