13/11/2022 13/11/2022 Με την διαβεβαίωση ότι πορεύεται στην νέα του αποστολή εκτός από πνευματικός πατέρας και ως φίλος και συνεργάτης ενθρονίστηκε στη Δημητσάνα ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρος παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Στην ιστορική Δημητσάνα έφτασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, 13 Νοεμβρίου 2022, ο νέος Μητροπολίτης Γόρτυνος...
13 Νοεμβρίου, 2022 - 13:10
Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2022 - 20:54

Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρου

Διαδώστε:
Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρου

Με την διαβεβαίωση ότι πορεύεται στην νέα του αποστολή εκτός από πνευματικός πατέρας και ως φίλος και συνεργάτης ενθρονίστηκε στη Δημητσάνα ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρος παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Στην ιστορική Δημητσάνα έφτασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, 13 Νοεμβρίου 2022, ο νέος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος όπου με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η τελετή Ενθρόνισής του.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Τον νέο Ποιμενάρχη υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, ο δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης, ο κλήρος, οι άρχοντες και ο λαός της Μητροπόλεως. Παρίστανται αρκετοί Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά την υποδοχή στην κεντρική πλατεία της Δημητσάνας εν πομπή άπαντες μετέβησαν στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Κυριακής όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή Ενθρόνισης παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Παρακολουθήστε την τελετή Ενθρόνισης:

Η υποδοχή από τον Δήμαρχο Γορτυνίας

Από την κεντρική εξέδρα στην πλατεία της Δημητσάνας ο Δήμαρχος κ. Κούλης καλωσόρισε επίσημα τον νέο Ποιμενάρχη στην ιστορική και αγιοτόκο Μητρόπολη σε μία ιδιαίτερη ημέρα για την περιοχή ευχόμενος όπως συνεχίσει την πορεία την οποία είχαν χαράξει η μακαριστοί προκάτοχοί του.

Στις μέρες μας η νεότητα έχει ανάγκη από επαναευαγγελισμό, ο άνθρωπος του μόχθου από αρωγή, το γήρας από σεβασμό και φροντίδα”, υπογράμμισε ο κ. Κούλης και πρόσθεσε ότι η Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως με την καθοδήγηση του νέου Μητροπολίτη θα αποτελέσει παράδειγμα πίστης, δράσης και αποτελεσματικότητας.

Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Τοποτηρητή της Μητρόπολης, Σεβασμιώτατο κ. Ευστάθιο ο οποίος όλο αυτό το διάστημα μερίμνησε για την άψογη λειτουργία της Μητρόπολης.

Στο τέλος κάλεσε τον λαό της Δημητσάνας να αναφωνήσει το “Άξιος” προς τον Ποιμενάρχη της και έλαβε την ευχή του κ. Νικηφόρου.

“Δεν θα έχετε μόνο έναν πατέρα πνευματικό, αλλά και ένα φίλο και συνεργάτη”

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Γόρτυνος αρχικά ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν για την οργάνωση και την υποδοχή στη νέα του πλέον πατρίδα. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε τους στόχους και τις προκλήσεις που αναλαμβάνει και τόνισε ότι ο χριστιανός δεν μπορεί να αρνηθεί τον σύγχρονο πολιτισμό καλώντας σε πνευματική αναμέτρηση στα όποια εμπόδια αυτός θέτει στην εποχή μας.

“Αυτόν τον πολιτισμό οφείλουμε να φωτίσουμε με το φως της χριστιανικής αποκαλύψεως και αυτόν να γονιμοποιήσουμε με την εκκλησιαστική μας παράδοση και εμπειρία αναχαιτίζοντας την διολίσθηση σε καταστάσεις που υποτιμούν την ανθρώπινη αξία και παραγνωρίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η Εκκλησία παρακολουθεί την πορεία της ανθρώπινης προόδου και την φωτίζει με το φως της θείας αποκαλύψεως”, ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ο Σεβασμιώτατος διαβεβαίωσε τον λαό και τους κληρικούς ότι όχι μόνο θα έχουν πατέρα πνευματικό, αλλά έναν φίλο και συνεργάτη. “Έναν συμπαραστάτη και αρωγό σε κάθε καλό και ωφέλιμο για την πνευματική πρόοδο”, τόνισε.

Σπάρτης Ευστάθιος: “Μην φοβηθείτε το μικρό ποίμνιο”

Εν συνεχεία κλήρος και λαός εν πομπή μέσα από τους γραφικούς και γεμάτους ιστορία δρόμους της Δημητσάνας ανηφόρησαν προς τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Κυριακής όπου πραγματοποίηση της τελετής Ενθρόνισης.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέγνωσε την πράξη εκλογής του νέου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Μετά το πέρας της ακολουθίας τον Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο πρώτος προσφώνησε ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής, Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο για την παρουσία του στον μαρτυρικό και ιστορικό τόπο της Δημητσάνας.

Απευθυνόμενος στον νέο Μητροπολίτη Γόρτυνος αναφέρθηκε στο γεγονός της εκλογής του και στα νέα καθήκοντα τα οποία από σήμερα αναλαμβάνει και επίσημα καλώντας τον να συνεχίσει το έργο των μακαριστών προκατόχων του. “Έρχεστε σε έναν τόπο που ο πληθυσμός του είναι λίγος. Και γίνεται και κάθε μέρα και λιγότερος. Μην φοβηθείτε το μικρό ποίμνιο. Ποτέ ο χριστιανικός δεν στηρίχτηκε στους αριθμούς”, τόνισε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους που επίμονα παραμένουν στον τόπο τους καθώς και στους αγνούς ανθρώπους που κατοικούν στην Μητρόπολη.

“Με τέτοιους Έλληνες η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”, υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Σπάρτης ενώ αναφέρθηκε και στη δοκιμασία που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Ποιμενάρχης καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη ιερέων. “Οι Μονές είναι οι πνεύμονες της Εκκλησίας μας” ανέφερε για τα μοναστήρια που έχει ο τόπος και τον κάλεσε να δώσει την καρδιά του σε έναν λαό που την ποθεί.

Νίκας: Θα είμαστε δίπλα σας στην πράξη, όχι στα λόγια

Εκ μέρους της Περιφέρειας τον Μητροπολίτη κ. Νικηφόρο προσφώνησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας ο οποίος τον καλωσόρισε στην Αγιοτόκο Δημητσάνα κάνοντας μία σύντομη αναφορά στην προσφορά του τόπου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Γορτυνίας και τόνισε ότι θα είναι δίπλα του στον μεγάλο αγώνα που έχει αναλάβει, στην πράξη και όχι στα λόγια. Σε ανάμνηση της Ενθρόνισης προσέφερε στον Σεβασμιώτατο έναν επιστήθιο σταυρό αναφωνώντας το άξιος.

Ακολούθησε η προσφώνηση από τον Πρόεδρο της Πανγορτυνιακής Ένωσης κ. Παναγιώτη Πλέσσα ο οποίος υπογράμμισε ότι η απανταχού Γορτύνιοι θα είναι στο πλευρό του.

Εκ μέρους της Αδελφότητας Δημητσανιτών τον νέο Μητροπολίτη προσφώνησε ο Πρόεδρος κ. Αθανάσιος Μαγουλιανίτης.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Κανάκης, καλωσόρισε τον νέο Μητροπολίτη εκ μέρους του ιερού κλήρου και των μοναστικών αδελφοτήτων στην “αγία γη της Γορτυνίας”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Στο τέλος της προσφώνησης ο Πρωτοσύγκελλος εκ μέρους των κληρικών προσέφερε ως δώρο ένα εγκόλπιο και έναν σταυρό.

Ο Επιβατήριος λόγος

Ακολούθησε η εκφώνηση του Επιβατήριου λόγου του νέου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου.

“Πορεύομαι στην Αγιοτόκο αυτή Μητρόπολη για να συναντήσω εσάς, τον λαό του Θεού, που η πρόνοιά Του με έφερε μα διακονήσω” ανέφερε αρχικά ο Σεβασμιώτατος εκφράζοντας τη συγκίνησή του και το δέος καθώς πορεύεται στη ιστορική Μητρόπολη ζητώντας τις ευχές των προκατόχων του από τον ουρανό.

“Έχω πλήρη συναίσθηση της τιμής και της ευθύνης που αναλαμβάνω. Δεν απογοητεύομαι από το μικρό ποίμνιο. Με ανεξάντλητη αγάπη θα πορευθώ να ποιμάνω το μικρό και συνάμα μεγάλο ποίμνιο”, σημείωσε.

Με δάκρυα στα μάτια δήλωσε ότι έρχεται στο νέο ποίμνιο και στον κλήρο όχι με πνεύμα εξουσίας, αλλά της εν Χριστώ αγάπης.

Στο τέλος της τελετής εψάλη η φήμη του Σεβασμιωτάτου με τον λαό να αναφωνεί το Άξιος.

 

Περισσότερα χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα:

(Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων