«Μάγνητες & φυσικό περιβάλλον» από τη Μητρόπολη Δημητριάδος
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σήμερα Σάββατο 5 Ιουνίου, ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», επιθυμεί να καταθέσει «με παραδοτέα» τη συμμετοχή του, ανακοινώνοντας τα εξής:
«Για το 2020 το θέμα που είχε αποφασισθεί να απασχολήσει τις δράσεις και εκδηλώσεις της «Μαγνήτων Κιβωτού» ήταν η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και έφερε τον τίτλο: «Μάγνητες & φυσικό περιβάλλον».
Είχαν προγραμματιστεί δράσεις, προκειμένου να καλύψουν μια ευρύτερη θεματική περιοχή, και είχε σχεδιαστεί να υλοποιηθούν πρωτοβουλίες που στηρίζονται στις έννοιες: Φύση, Πολιτισμός, Ιστορία, Περιβάλλον. Οι έννοιες αυτές διέτρεχαν συνολικά το σχεδιασμό για το θεματικό έτος 2020.
Επιπρόσθετα, πρόκειται για τρεις έννοιες αλληλεξαρτώμενες, με ευρύτερη την τέταρτη, αυτής του Περιβάλλοντος, με την διττή υπόσταση που περιλαμβάνει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Άλλωστε, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι σε άμεση σύνδεση και συνάρτηση την έννοια του χώρου. Στη Μαγνησία η έννοια του χώρου συνδέεται μεταξύ άλλων με περιοχές ιδιαίτερα γνωστές όπως το Πήλιο, η Όθρυς, η Λίμνη Κάρλα, το νησιώτικο σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων και άλλες περιοχές ιδιαίτερου κάλλους. Μέσα σ’ αυτό το πλούσιο περιβάλλον εντάσσονται και ανήκουν οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, οι Ιερές Μονές, οι Εκκλησίες, τα μνημεία, το Θαλάσσιο πάρκο, οι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, τα παραδοσιακά γεφύρια, οι κρήνες και τα προστατευόμενα αρχιτεκτονικά σύνολα, και στον οποίο δημιουργούνται και ανήκουν τα πολιτιστικά τοπία.
Και όπως πάντοτε, οι δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν στόχευαν στην ενίσχυση των δημιουργικών συνεργειών με τους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής μας.
Το σχέδιο δράσεων και εκδηλώσεων, είχε ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται, με τις πρώτες συναντήσεις και αποφάσεις για «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», αλλά και την τρισδιάστατη μοντελοποίηση των πέτρινων γεφυριών του Πηλίου με Laser Scanner και Drone. Όμως, λόγω των γνωστών συνθηκών που άλλαξαν εξαιτίας της πανδημίας του COVID – 19, δεν υλοποιήθηκε ο συνολικός σχεδιασμός.
Όμως η βασικότερη δράση, «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», του οποίου εμπνευστής είναι ο Νίκος Μαγγίτσης και Μελετητής ο Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος, υλοποιείται πλέον με την αποκλειστική χορηγία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ.
Ο πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού, κ. Ιγνάτιος, αναφέρει για «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου»:
Την όμορφη ιδέα, του Νίκου Μαγγίτση, για τη δημιουργία της δράσης, «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», με πολλές προεκτάσεις στην υπεράσπιση και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό, στην προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, προπάντων όμως στην ανάπτυξη των Πηλιορειτών και στην προβολή της περιοχής σε όλον τον κόσμο, υλοποιεί ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», στο πλαίσιο του θεματικού έτους του 2020, «Μάγνητες και Φυσικό Περιβάλλον». Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, ανέλαβε την αποκλειστική χορηγία της δράσης, αποδεικνύοντας τον σεβασμό και την αφοσίωσή του για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται, γεγονός το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα για ακόμη μια φορά.
Σε συνεργασία με τους Δήμους, την Εκπαίδευση, τους τουριστικούς επιχειρηματίες της κάθε περιοχής και με τη συμμετοχή τοπικών πολιτιστικών φορέων και πολιτών, με «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» θα ξαναγίνουν τα μονοπάτια προσβάσιμα και ελκυστικά, τονώνοντας έτσι τις τοπικές οικονομίες με ένα σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης – τον περιπατητικό τουρισμό – και προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει τα τοπικά προϊόντα, την γαστρονομία και τις ομορφιές του Πηλίου με τρόπο υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον.
Για μας το Πήλιο είναι ότι το καλύτερο έχει η περιοχή μας.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να κάνουμε γνωστό, ότι η προγραμματιζόμενη δράση εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα εορτασμού των 200 ετών μετά την Επανάσταση του 1821, της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» και έλαβαν την αιγίδα της.
Ο Νίκος Μαγγίτσης, επί δύο και πλέον χρόνια, μαζί με παρέα πεζοπόρων, περπάτησαν και μελέτησαν περισσότερα από 280 χιλιόμετρα πεζοπορικών διαδρομών και παραδοσιακών μονοπατιών, καταλήγοντας σε μια ενιαία και αδιάκοπη διαδρομή από το πιο βόρειο σημείο – παραλία του Πηλίου, το Καμάρι, έως και το πιο νότιο λιμανάκι του Παγασητικού, την Αγία Κυριακή στο Τρίκερι. Πρόκειται για μια διαδρομή 160,8 χιλιομέτρων, που επιλέχθηκε με γνώμονα την προστασία και προβολή των φυσικών τοπίων, της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, την περαιτέρω ανάδειξη της πολιτιστική κληρονομιά, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψιν και την ασφάλεια των πεζοπόρων.
Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι να δημιουργηθεί ένα εφάμιλλο – και ίσως καλύτερο μονοπάτι – διαδρομή από αυτή του GR20 στην Κορσική της Γαλλίας, του Jordan Trail στην Ιορδανία, του Annapurna Circuit στο Νεπάλ και του King Trail στη Σουηδία, που προσελκύουν χιλιάδες πεζοπόρους και φυσιολάτρες από όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο. Οι προοπτικές και τα οφέλη αυτής της δράσης είναι η σημαντική ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, αλλά και της αειφόρου ανάπτυξης, με προτεραιότητα στη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ο μελετητής του έργου, Πολιτικός Μηχανικός Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος, παλιός ορειβάτης, από τις αρχές Απριλίου με τη συνάδελφό του, δασολόγο Κατερίνα Ζαγκαρέτου, περπάτησαν για 9 ημέρες τα 160,8 χιλιόμετρα του μονοπατιού, κάνοντας την αποτύπωσή του. Το τεύχος της μελέτης που συντάσσετε θα παραδοθεί στις αμέσως προσεχής ημέρες, ενώ προγραμματίζεται, μετά την λήψη των σχετικών αδειών, οι εργασίες να αρχίσουν στο τέλος του Ιουνίου. Στόχος να έχουν ολοκληρωθεί όλα μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβρη, ώστε να γίνουν τα εγκαίνιά του στις αρχές του Οκτωβρίου 2021.
Υλοποιώντας την παραπάνω δράση, «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», αφενός είμαστε βέβαιοι ότι συμμετέχουμε με τον καλύτερο τρόπο στην φετινό γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος, επιπλέον, όμως, την επόμενη χρονιά, όπου το έργο θα έχει υλοποιηθεί, θα είμαστε σε θέσει να αποδείξουμε την πλήρη πραγματοποίηση όλων των σχεδιασμένων στόχων, περιβαλλοντικών, αναπτυξιακών και άλλων».
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.