Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού
06 Οκτωβρίου, 2019

«Μικρό πανεπιστήμιο» από τη Μητρόπολη Δημητριάδος

Διαδώστε:

Σε τρία χρόνια μαθημάτων περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν εκφράσει έμπρακτα ενδιαφέρον για τα πέντε προγράμματα που συνθέτουν το «μικρό πανεπιστήμιο» της Μητρόπολης Δημητριάδος. Τα μαθήματα λαογραφίας και τοπικής ιστορίας λειτουργούν από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, η οποία εξελίσσεται σε άτυπο λαϊκό ανοιχτό πανεπιστήμιο, μέσω της «Μαγνήτων Κιβωτός», με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων.

Την προσπάθεια στηρίζουν επιστημονικά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι συντελεστές αναφέρθηκαν στο σύνολο των δράσεων και τα νέα τμήματα που λειτουργούν από φέτος. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος αναφέρθηκε στα προγράμματα που λειτουργούν και περιλαμβάνουν: Τριετές πρόγραμμα για τον λαϊκό πολιτισμό, εξ αποστάσεως προγράμματα ιστορίας, λέσχη ανάγνωσης, το εργαστήρι με τίτλο «Κάτω από το χαλί της ιστορίας» και τον νέο κύκλο που αφορά την προσέγγιση της τοπικής ιστορίας με ψηφιακά μέσα, και πραγματοποιείται με την συνδρομή των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας και του Τμήματος Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Ο κ. Ιγνάτιος εξήρε την προσφορά των συμμετεχόντων, υπογράμμισε το καινοτόμο στοιχείο της προσπάθειας και σημείωσε ότι είναι «μεγάλη προσφορά όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και σε όλο τον κόσμο. Έχουμε ανοίξει πολύ όμορφο δρόμο μάθησης για τον λαϊκό μας πολιτισμό» είπε. Παίρνοντας τον λόγο ο ειδικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτός», ερευνητής Αλέξανδρος Καπανιάρης, υπογράμμισε ότι οι εγγραφές είναι ανοιχτές για τα προγράμματα «Κάτω από το χαλί της ιστορίας» και τη λέσχη αφήγησης Βόλου.

Η συμμετοχή σε όλα τα προγράμματα είναι δωρεάν και η επιτυχής ολοκλήρωση κάθε εξαμηνιαίου μαθήματος οδηγεί σε χορήγηση βεβαίωσης. Μετά την επιτυχή παρακολούθηση όλων των εξαμηνιαίων μαθημάτων δίνεται πιστοποιητικό παρακολούθησης από την ακαδημία λαϊκού πολιτισμού. Στο πρόγραμμα «Κάτω από το χαλί της ιστορίας» αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής νεοελληνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Αντώνης Σμυρναίος, υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη ενότητα μαζί με τον Βασίλη Κόλλια, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Σμυρναίος ανέφερε ότι στόχος είναι να διερευνηθεί τι κρύβεται πίσω από κάθε ιστοριογραφικό έργο. «Η ιστορία είναι στοιχείο ταυτότητας και διερευνούμε την ιστορική γνώση, την αντικειμενικότητα, ψάχνοντας στα έγκατα της ιστορίας», τόνισε.

Παίρνοντας τον λόγο η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προσέγγισης της ιστορίας με ψηφιακά μέσα και υπογράμμισε ότι «θα μυήσουμε τους συμμετέχοντες πως μπορούν να διαχειριστούν τα αρχειακά τεκμήρια, πως μπορούν να δουλέψουν πάνω στα αρχεία, και στο τέλος να δουν ότι τα αρχεία δεν είναι κάτι άψυχο. Πίσω από κάθε έγγραφο υπάρχει μια ανθρώπινη ιστορία», είπε.

Για τη λέσχη αφήγησης μίλησε ο Νίκος Βαραλής, επισημαίνοντας ότι τα μαθήματα υλοποιούνται με τη συνεργασία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Παραμύθια και μύθοι στου Κενταύρου τη ράχη». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η αφήγηση είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μιλούσαν και αφηγούνταν ιστορίες που έπαιρναν από γραπτές πηγές», ενώ τόνισε ότι εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για την καινούργια προσπάθεια.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος

Διαδώστε: