Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού
13 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος στην ανασκαφή της μονής του Aγίου Δημητρίου των Μαρμαριανών

Διαδώστε:

Επίσκεψη στην ανασκαφή της Μονής του Αγίου Δημητρίου των Μαρμαριανών, κοντά στη σημερινή Μαρμαρίνη Αγιάς, πραγματοποίησε χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Η επίσκεψη έγινε ύστερα από πρόσκληση του διευθυντή της ανασκαφής, Δρ. Ιωάννη Τσιουρή (ΕΔΙΠ Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Τμήμα ΙΑΚΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Η ανασκαφή, που έχει ξεκινήσει από το 2023, έφερε στο φως την εξαιρετικά σημαντική βυζαντινή μονή του Αγίου Δημητρίου των Μαρμαριανών, της οποίας η ακριβής θέση ήταν μέχρι σήμερα άγνωστη. Η μονή, η ίδρυση της οποίας ανάγεται στον 12ο αιώνα, αποτέλεσε το σημαντικότερο και πλέον ισχυρό μοναστικό καθίδρυμα της ανατολικής Θεσσαλίας κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο, ενώ φαίνεται ότι τον 14ο αιώνα καταστράφηκε κατά την κατάληψη της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς.

Η ανασκαφή διενεργείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Δρ. Ιωάννης Τσιουρής) σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (Δρ. Σταυρούλα Σδρόλια, Προϊσταμένη) και με τη συμμετοχή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τομέα Αρχαιολογίας του ΙΑΚΑ.

Ο κ. Ιγνάτιος συνοδευόταν από τη Διευθύντρια του Τομέα Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, κα Μαρία Νάνου, Ιστορικό Βυζαντινής Τέχνης-Θεολόγο, και συνεργάτες της Ακαδημίας. Στην υποδοχή παρευρέθηκαν επίσης, η Πρόεδρος της Κοινότητας κα Ευαγγελία Νάστου και τοπικοί συνεργάτες της αρχαιολογικής ομάδας.

Διαδώστε: