Πρωτοβουλίες της Εκκλησίας για την κλιματική αλλαγή
Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Θεσσαλία TV» παραχώρησε στις 28/5 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την ευαισθησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας πάνω στο θέμα αυτό.
Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «όλοι βλέπουμε και βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με ραγδαία φαινόμενα, που έντονα μας προβληματίζουν». Αναφέρθηκε στον αγώνα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, επί δεκαετίες, «που ονομάστηκε «Πράσινος» Πατριάρχης και έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης, γιατί έθεσε ως προτεραιότητα της πατριαρχίας του την ευαισθητοποίηση των πάντων στα ζητήματα της οικολογίας και της κλιματικής αλλαγής. Κι εμείς προσπαθούμε να συμμετάσχουμε στην αντιμετώπιση του φαινομένου, φροντίζοντας να ενημερωθούμε για την προστασία του περιβάλλοντος, να ζούμε πιο οικολογικά, ενώ με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου συμμετέχουμε σε διεθνή προγράμματα, προκειμένου να εργαστούμε στις ενορίες για την ευαισθητοποίηση του λαού μας σε θέματα οικολογίας. Μάλιστα, επελέγη, ως ενορία «πιλότος», η Ευαγγελίστρια της Νέας Ιωνίας, από την οποία θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα, που θα δώσει οικολογικές λύσεις στα ενεργειακά θέματα λειτουργίας του Ναού, θα ενημερώσει τους ενορίτες για θέματα οικολογίας, ενώ θα μελετηθεί το πώς, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες ενορίες. Πιστεύουμε ότι, έστω κι αν κάτι μπορέσουμε να διασώσουμε, θα έχουμε συμβάλει θετικά στο μέλλον των παιδιών μας».
Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «οι πιστοί, έχοντας συνείδηση τι σημαίνει Δημιουργός, δεν μπορεί παρά να αγαπούν και τα δημιουργήματα, τον κάθε άνθρωπο, αλλά και το φυσικό περιβάλλον, τον Παράδεισο, που μας χάρισε ο Θεός κι εμείς τον αμαυρώσαμε. Γι’ αυτό, θέλουμε, με την παρουσία των ανθρώπων της πίστεως, να δώσουμε την καλύτερη μαρτυρία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος».
Ο κ. Ιγνάτιος προέβαλε τον κοινοβιακό τρόπο ζωής των Μοναστηριών μας, «τα οποία δημιουργήθηκαν σε τόπους με οικολογικά κριτήρια, ενώ οι Μοναχοί ζουν μια ζωή απόλυτα οικολογική, με σεβασμό στα δώρα του Θεού, χωρίς να πηγαίνει χαμένο το παραμικρό. Αυτό σημαίνει πως, αν αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση, αν λάβουμε μέτρα ανακύκλωσης, αν αλλάξουμε, έστω και στο ελάχιστο τον τρόπο της ζωής μας, θα συμβάλουμε τα μέγιστα στην οικονομία των φυσικών πόρων».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Σεβασμιώτατος τόνισε και πάλι το οικολογικό έργο του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος αφιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου -εορτή της Ινδίκτου,- ως «Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος». . Μίλησε δε για την συνεργασία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου με την WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη φύση), «μέσα από την οποία πάμε να σπάσουμε τις προκαταλήψεις και την καχυποψία κατά της Εκκλησίας, πιστεύοντας ότι χωρίς ανάλογες συνεργασίες δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα. Μόνο μέσα από την συνευθύνη και τη συνεργασία θα προσφέρουμε αποτελέσματα, ως δώρο, στις επόμενες γενιές. Όταν, μάλιστα, συνειδητοποιήσουμε ότι στην Θεία Λατρεία συνυπάρχουν το υλικό στοιχείο της δημιουργίας με το πνευματικό, τότε εκ των πραγμάτων, θα αγαπήσουμε το δώρο του Θεού».
Ολοκληρώνοντας την συνέντευξή του, ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του φυσικού κάλλους της Μαγνησίας «και «η Πράσινη» ενορία της Ευαγγελίστριας είναι μία αρχή, η οποία είθε να γίνει απαρχή για ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλες ενορίες».
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.