Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου
Άρθρο στο «Βήμα της Κυριακής», 4/10/2020
Σε κάθε επέτειο θυμόμαστε το παρελθόν, στην πραγματικότητα, όμως, αξιολογούμε το παρόν και ατενίζουμε το μέλλον.
Το ίδιο συμβαίνει και με την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821: Καλούμεθα να θυμηθούμε ηρωικά κατορθώματα, πράξεις αυτοθυσίας, προγόνους που πλήρωσαν τις αποφάσεις και τις επιλογές τους με πολύ αίμα.
Η κορυφαία, όμως, στιγμή της επετείου αυτής θα έρθει όταν μετρηθούμε με τα όνειρα και τους πόθους που έκαναν τους πατέρες μας στα Δερβενάκια και στο Μανιάκι, στο Μεσολόγγι και στον Ζάλογγο, να αψηφήσουν τη ζωή τους και να προτιμήσουν τον θάνατο από την υποταγή σε τυράννους και δυνάστες. Ουσιαστικά, αυτή τους την επιλογή θυμόμαστε και τιμούμε. Γιατί, ίσως και να μην υπάρχει πιο μεγάλη στιγμή για έναν λαό από το να δει τα όνειρά του να ζυγίζουν περισσότερο από την ίδια του τη ζωή!
Οι πρόγονοί μας της εποχής του ΄21, έφτασαν στη θυσία γιατί τόσο πίστεψαν στο όραμά τους, που τό ΄καναν χειροπιαστό: Μία ζωή ελεύθερη και με έναν τρόπο ζωής βασισμένο στην πνευματικότητα και τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης.
Η Εκκλησία της Ελλάδος, θέλοντας να απευθυνθεί όχι μόνο στην καρδιά αλλά και στον νου της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, ξεκίνησε το 2012 να προετοιμάζει την επέτειο αυτή, αναδεικνύοντας την ιστορική αλήθεια. Ένας κύκλος 10 Διεθνών Συνεδρίων, των οποίων τα πρακτικά βρίσκονται στη διάθεση όλου του ελληνικού λαού σε 10 τόμους, απέδειξαν πως ο αγώνας της εθνικής Παλιγγενεσίας έγινε «για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την ελευθερία».
Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε και ο προγραμματισμός των 261 εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα σε όλη την Ελλάδα οργανωμένες από τις Μητροπόλεις.
Για όλους μας, το επετειακό έτος συμπίπτει με δυσκολίες πρωτόγνωρες και ποικίλους κινδύνους που απειλούν την εθνική μας υπόσταση, αλλά και την καθημερινότητά μας. Καιροί μεγάλης δυσκολίας, ίσως όμως και μεγάλης ευκαιρίας. Από μία άποψη, πιο επιτυχημένος εορτασμός δεν θα μπορούσε να υπάρξει, αφού η ιστορία αποφάσισε να μας φέρει στη θέση εκείνων πού πριν 200 χρόνια αντιμετώπισαν το φοβερό κίνδυνο της προσωπικής αλλά και εθνικής εξολόθρευσης.
Αδύνατοι μοιάζουν και πολλοί σημερινοί στόχοι, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Αδύνατα μοιάζουν, κυρίως, τα όνειρα των παιδιών και των νέων μας, που συνθλίβονται ανάμεσα σε μυλόπετρες σκοπιμοτήτων και αντίξοων συγκυριών εντός και εκτός της πατρίδας μας. Εντέχνως, η συζήτηση έχει περιοριστεί στις οικονομικές δυσκολίες και στην πολιτική ανασφάλεια. Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα είναι η έλλειψη ψυχικών και σωματικών δυνάμεων, η πίστη σε ένα σκοπό, ο εγκλωβισμός της ζωής στην απλή επιβίωση. Ζητείται επειγόντως ηρωισμός, ιδιαίτερα για τις ψυχές των νέων μας που αρνούνται να αποδεχτούν μια ζωή χωρίς περιεχόμενο και χωρίς προοπτική.
Αδύνατη φαίνεται και η εθνική αξιοπρέπεια, εν μέσω κυνικών πολιτικοστρατιωτικών ισορροπιών. Έτσι και τότε βρέθηκε η μικρή και καταματωμένη Ελλάδα, που όμως βρήκε τη θέση της ανάμεσα στα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, αγωνιζόμενη για πανανθρώπινες αξίες που γεννήθηκαν σε τούτα τα χώματα και στήριξαν τους αγώνες λαών σ΄ όλη τη γη.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του Προγράμματος των Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, «Άλλοι λαοί επαναστάτησαν κατά της Εκκλησίας τους. Εμείς, οι Έλληνες, αγωνιστήκαμε, όμως, το ᾽21, μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η οποία μάς γαλούχησε με τον πόθο της απελευθέρωσης. Η γη που πατάμε είναι ποτισμένη με αίμα από φουστανέλες και ράσα!»
Κάθε δραστηριότητα που θα διοργανώσει η Εκκλησία μας κατά τη διάρκεια όλου του επετειακού έτους 2021, στοχεύει ξανά στην κατάκτηση του αδύνατου, με αγώνα στηριγμένο στο τρίπτυχο «αλήθεια-αυτογνωσία-ελπίδα».
Απευθύνεται σε όλους, ιδιαίτερα, όμως, στους νέους. Προς αυτούς κυρίως υπενθυμίζει το βαθύτερο νόημα του μεγάλου συνθήματος των αγωνιστών του ΄21. Αν οι νέοι του ΄21 ύψωσαν το «Ελευθερία ή Θάνατος», οι σημερινοί καλούνται να εντοπίσουν αυτό που τους αλυσοδένει σώμα και ψυχή και να αντισταθούν σε ό,τι μεταβάλλει τη ζωή σε θάνατο.
Ενόψει της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, η Εκκλησία της Ελλάδος καλεί τον καθένα ξεχωριστά να στοχαστεί και να συναντήσει τον συνάνθρωπο, τον συμπατριώτη, τον αδελφό, για να ανακαλύψουμε όλοι μαζί τί μας ενώνει και να αναλογιστούμε όλοι μαζί τί χάσαμε, τί έχουμε και τί μας πρέπει!