Τιμητική Εκδήλωση για τον Ζαχαρία Καραφέργια
Ο Αγιασμός των Μαθημάτων της νέας Εκπαιδευτικής Χρονιάς της Σχολής Αγιογραφίας της Ι.Μ.Δ. «Δια Χειρός» τελέσθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, και παράλληλα εγκαινιάστηκε η Αναδρομική Έκθεση Αγιογραφίας και Βυζαντινής Ζωγραφικής του Ζαχαρία Καραφέργια. Κορύφωση της εκδήλωσης απετέλεσε η απονομή του «Χρυσού Σταυρού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού στον Αγιογράφο, Ζωγράφο και Άνθρωπο, Ζαχαρία Καραφέργια.
«Σήμερα δεν τιμούμε τον Αγιογράφο, τον Καλλιτέχνη, αυτό αφορά αυτούς που ασχολούνται με την Τέχνη, τιμούμε τον ΑΝΘΡΩΠΟ Ζαχαρία Καραφέργια. Γνωρίζουμε ότι είναι ο Άνθρωπός μας, ο οικείος, ο ευγενής, αυτός που θα μιλήσει όταν πρέπει να μιλήσει. Και δεν θα μιλήσει μόνο με την Αγιογραφία και την Τέχνη του, αλλά με την στάση του, την συμπεριφορά του που δείχνει τι σημαίνει να είσαι Άνθρωπος. Αυτόν επιλέξαμε και τιμούμε σήμερα, και επιθυμώ να του απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ, όχι τόσο για τα καλλιτεχνήματα που βλέπετε, αλλά για όσα έχει προσφέρει στον κόσμο και στην Τοπική μας Εκκλησία», είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, κατά την ομιλία του την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του θεσμού που από την ίδρυσή της εφαρμόζει η Μαγνήτων Κιβωτός, να τιμά εν ζωή εξέχουσες προσωπικότητες.
Η βράβευση «εν ζωή» επιφανών ανθρώπων της προσφοράς, της Τέχνης και του πολιτισμού, είναι μια πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, που υλοποιείται από τον φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος». Επιλέγεται να τιμηθούν «εν ζωή» πολύπλευρες προσωπικότητες που υπηρέτησαν με συνέπεια, γνώση και αξιοσύνη τους ευαίσθητους τομείς της Ελληνικής Παιδείας, τις Τέχνες και τα Γράμματα, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα και την προσωπική τους συμβολή στην Τέχνη, στην προσφορά, στη διαπαιδαγώγηση χιλιάδων Ελληνοπαίδων, και τέλος στην προαγωγή και διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος στον τομέα της δράσης των.
Η τιμητική εκδήλωση προγραμματίστηκε να συμπέσει με τον Αγιασμό των Μαθημάτων της Σχολής Αγιογραφίας της Ι.Μ.Δ. «Δια Χειρός» για τη νέα εκπαιδευτική περίοδο και είναι μια επιπλέον αναφορά στον Ζαχαρία Καραφέργια, που βοήθησε την ίδρυσή της πριν 23 χρόνια και την καθιέρωσή της. Επιπλέον αποτελεί ακόμη μια επιτυχημένη συνεργασία των δύο φορέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, της Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός» και της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».
Όπως ανέφερε στο καλωσόρισμά του ο π. Δημήτριος Κατούνης, Διευθυντής της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, τα μαθήματα ξεκινούν και πάλι φέτος στο γνώριμο χώρο της, στην οδό Αγίου Νικολάου 108, στο κέντρο της πόλεως του Βόλου. Η Σχολή παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για την τέχνη της εικονογραφίας. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα επαγγελματικής απασχολήσεως στους νέους που επιθυμούν ν’ ασχοληθούν με το αντικείμενο αυτό. Θα λειτουργήσουν τα τμήματα των επαγγελματιών, των ερασιτεχνών και το παιδικό τμήμα για παιδιά από 6 έως 18 ετών.
Τον αγιασμό ενάρξεως των μαθημάτων της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός» για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά τέλεσε o Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος, παρουσία τοπικών αρχών, του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ.Δ. Αρχιμανδρίτου π. Δαμασκηνού Κιαμέτη, του Αρχιερατικού Επιτρόπου, π. Μάξιμου Παπαϊωάννου, πολλών ιερέων, του ιδιοκτήτη της Γκαλερί δ. Αθανασίου Δουλκέρογλου, που είχε πραγματοποιήσει επίσης Αναδρομική Έκθεση του τιμώμενου Αγιογράφου την περασμένη Πασχαλιά του 2022, μαθητών της Σχολής, φίλων του Ζαχαρία Καραφέργια και φιλότεχνου κοινού.
Την παρουσίαση του τιμώμενου Αγιογράφου και Ζωγράφου έκανε η Διευθύντρια Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, Δρ. Κοινωνιολογίας της Τέχνης Χρύσα Δραντάκη, η οποία αναφερόμενη στο έργο του τιμώμενου Αγιογράφου και αφού ενθυμήθηκε παλαιότερη συνεργασία τους και μια αντίστοιχη Έκθεση στον Δήμο Βόλου, τόνισε ιδιαίτερα το χρώμα και το φως που αναδεικνύουν τα έργα του Ζαχαρία Καραφέργια. Ειδική μνεία έκανε και στην «κοσμική» του ζωγραφική, καθώς και στην προσφορά του στην εκπαίδευση νέων στον χρωστήρα.
Στον καταληκτικό του λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και Πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιος ανέφερε μεταξύ άλλων:
-«….το νοιώσαμε ως ανάγκη να τιμήσουμε αυτόν το Άνθρωπο, που τον γνωρίζω πριν ακόμη αναλάβω την διακονία αυτού του τόπου. Ήταν οι πρώτες επισκέψεις μας για τα ονομαστήρια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, όπου σε κάθε ευκαιρία ήταν μια χαρακτηριστική μορφή, πάντοτε παρών στις λατρευτικές μας συνάξεις και στις χαρούμενες εκδηλώσεις.
Και συνέχισε.
– Αν κάποιος στο μέλλον ασχοληθεί με την Αγιογραφία στη Μητρόπολή μας, ένα κεφάλαιο θα λέει: «Περίοδος Ζαχαρία Καραφέργια». Έτσι γίνεται με τους μεγάλους που σφραγίζουν μια εποχή που παίρνει το όνομά τους. Αυτά τα έργα ήταν πριν τον Ζαχαρία Καραφέργια και αυτά ήταν κατόπιν, διότι επεκτάθηκε και σε έργα εκτός Ελλάδος.
Σε άλλο σημείο, ο Σεβασμιώτατος, τόνισε: -Αυτό που κάνουμε απόψε είναι το ελάχιστο για να απευθύνουμε από την καρδιά μας το ευχαριστώ. Είμαι βέβαιος, αγαπητέ Ζαχαρία, ότι αυτή τη στιγμή έχεις το νου σου και σε αυτούς που δεν είναι εδώ σωματικά, αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι πνευματικά. Γιατί σ΄ αγάπησαν άνθρωποι που σφράγισαν τον τόπο και την τοπική μας Εκκλησία με πρώτο τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κυρό Χριστόδουλο. Ήταν αυτός που πάντοτε έλεγε καλά λόγια και γιατί τον έκανες να χαμογελά! Ήταν και άλλες στιγμές με πολλούς αλησμόνητους πατέρες και αδελφούς που μνημονεύουμε κι εμείς γιατί άνοιξαν τον δρόμο για να τον συνεχίσουμε εμείς στα δικά τους πατήματα, στον δικό τους τρόπο, σε αυτά που μας παρέδωσαν κι εμείς καλούμαστε να παραδώσουμε σ΄ αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς».
Στο πέρας της παρέμβασής του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιος κάλεσε τον τιμώμενο καλλιτέχνη Αγιογράφο Ζαχαρία Καραφέργια και του απένειμε την ανώτατη τιμή της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος για τη μεγάλη προσφορά του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της τοπικής μας Εκκλησίας.
Η έκθεση -της οποίας καλλιτεχνική υπεύθυνη για το στήσιμό της ήταν η εκλεκτή εθελόντρια συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ζωγράφος κ. Έλενα Νικηφόρου,- θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ώρες λειτουργίας 14.00 – 21.00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.
Ο ζωγράφος – αγιογράφος Ζαχαρίας Καραφέργιας γεννήθηκε στον Βόλο τον Δεκέμβριο του 1938. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με την αγιογραφία.
Στη ζωγραφική έκανε ελεύθερες σπουδές στο εργαστήριο του ζωγράφου Δανιήλ Δανιήλ για 10 χρόνια.
Στην αγιογραφία μαθήτευσε κοντά στον διακεκριμένο αγιογράφο Κ. Γεωργακόπουλο, επί εικοσαετία και συνεργάστηκε μαζί του στην αγιογράφηση πολλών ναών στην Αθήνα όπως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, του Αγίου Δημητρίου Βύρωνα, του Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου καθώς και της Παναγίας Γλυκοφιλούσας στο Λουτράκι και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Κιάτου. Συνδέθηκε επίσης με τον Φώτη Κόντογλου, δάσκαλο του Κ. Γεωργακόπουλου, με τον οποίο και αποπεράτωσαν την αγιογράφηση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αχαρνών, όταν απεβίωσε ο μεγάλος καλλιτέχνης.
Στον Βόλο και στην περιοχή του, έχει αγιογραφήσει πολλούς ναούς. Τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας, το Ιερό Ναό Αναλήψεως Βόλου, του Αγίου Παντελεήμονα, των Αγίων Θεοδώρων, της Αγίας Αικατερίνης, το Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Βόλου, το εκκλησάκι του Αγίου Αποστόλου του Νέου στο Βόλο, της Αγίας Παρασκευής, τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σταγιατών, τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αγριάς, τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μακρινίτσα Πηλίου, τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Άνω Βόλου, τον νάρθηκα του Ιερού Ναού του Αγίου Αποστόλου του Νέου στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου (βασισμένος σε φωτογραφικό υλικό του παλιού ναού που καταστράφηκε από το σεισμό αλλά διέσωσε ο φωτογραφικός φακός του Κ. Ζημέρη), και πολλούς άλλους ναούς.
Αγιογράφησε πλείστες φορητές εικόνες, τέμπλα, εικονοστάσια καθώς και το τέμπλο του Αγίου Κωνσταντίνου Βόλου.
Το 1986 αγιογράφησε το ναό του Αγίου Ειρηναίου Επισκόπου Λουγδούνων στην πόλη της Μασσαλίας, καλεσμένος της εκεί Ελληνικής Κοινότητας.
Το 2006 καλεσμένος της Ελληνικής Κοινότητας Ζάμπιας Αφρικής και του τότε Μητροπολίτη Ιωακείμ, αγιογράφησε το παρεκκλήσιο της Μητροπόλεως Ζάμπιας (Γέννηση της Θεοτόκου).
Πραγματοποίησε 5 ατομικές εκθέσεις στον Βόλο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.
Συμμετείχε σε 4 Πανελλήνιες Εκθέσεις στο Ζάππειο, σε πολλές ομαδικές, στην Μπιενάλε Θρησκευτικής Τέχνης στη Φότζια Ιταλίας και στο Ισραήλ.
Έργα του βρίσκονται σε δημόσια κτίρια, στο Υπουργείο Πολιτισμού, σε ιδιωτικές συλλογές και εκπαιδευτήρια.
Από το 1972 είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Ελλάδας, καθώς και μέλος Επιτροπής κρίσεως και κατατάξεως νέων μελών του Επιμελητηρίου.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.