Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού
10 Σεπτεμβρίου, 2024

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Δημητριάδος προς τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων για την νέα σχολική χρονιά

Διαδώστε:

Το μήνυμά του προς τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων για την νέα σχολική χρονιά 2024-2025, εξέδωσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. “Ως πνευματικός σας πατέρας, θα προσεύχομαι διαρκώς για την πρόοδό σας και θα παραμένω έτοιμος να συμπαρασταθώ με όλες μου τις δυνάμεις στις προσπάθειές σας να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας”, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

“Ένας καινούργιος κόσμος σας περιμένει. Στον κόσμο αυτό, είναι βέβαιο πως η τεχνητή νοημοσύνη θα καταλάβει μεγάλο μέρος της ζωής μας. Αυτό που σήμερα φαίνεται αδιανόητο, σε λίγα χρόνια θα είναι αυτονόητο. Όπως, όμως, κάθε τι το καινούργιο, έτσι και ο νέος αυτός κόσμος, πέρα από τις δυνατότητες και τα πρωτόγνωρα επιτεύγματά του, είναι βέβαιο πως θα φέρει και κινδύνους. Ένας απ’ αυτούς είναι να λησμονήσουμε πως, κάθε μηχανή, ανάλογα με το ποιος την χρησιμοποιεί, μπορεί να γίνει εργαλείο καλύτερης ζωής για όλους ή εργαλείο δυστυχίας και καταστροφής. Η Παιδεία και η ανατροφή σας, αλλά και η πίστη σας σε κάτι ανώτερο από το ατομικό σας συμφέρον, θα καθορίσουν τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσετε τα θαυμαστά εργαλεία που σε λίγα χρόνια θα πάρετε στα χέρια σας. Υπάρχει όμως και ένας δεύτερο κίνδυνος: Οι νέες μορφές της τεχνητής νοημοσύνης να αντικαταστήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις και ο άνθρωπος να αναζητήσει διέξοδο στη μοναξιά του μέσα από μια οθόνη. Κανείς από σας να μην παρασυρθεί. Οι σχέσεις και οι φιλίες δεν δημιουργούνται από απομονωμένους ανθρώπους που ανταλλάσσουν απρόσωπα μηνύματα, αλλά με προσωπική επαφή, υπομονή, επιμονή και εμπιστοσύνη που πρέπει να καλλιεργήσετε μεταξύ σας“, υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Παρακάτω ολόκληρο το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:

Αγαπητά μου παιδιά,

Είναι γεγονός πως ζείτε σε έναν κόσμο που απαιτεί όλο και περισσότερα. Οι επιστημονικές γνώσεις αυξάνονται, οι απαιτήσεις για εργασία πολλαπλασιάζονται και οι νέες συσκευές που αντικαθιστούν η μια την άλλη με ραγδαίους ρυθμούς απαιτούν διαρκώς νέες δεξιότητες. Όλα αυτά, όμως, δεν πρέπει να σας φοβίζουν. Έχετε πάμπολλες δυνατότητες και ο Θεός σας έχει προικίσει με πολλά χαρίσματα. Η σχολική χρόνια, που σήμερα ξεκινάει, κρύβει για σας μια μεγάλη ευκαιρία: να ανακαλύψετε, να καλλιεργήσετε και να αυξήσετε τις δυνατότητες και τα ταλέντα σας, με σκοπό την εξέλιξη και την πρόοδό σας.

Ο κόσμος γύρω σας είναι συναρπαστικός. Νέα μηχανήματα και συσκευές σας προσφέρουν όλο και μεγαλύτερη ευκολία. Νέες ταχύτητες στο διαδίκτυο ικανοποιούν τις ανάγκες σας για περισσότερη και γρηγορότερη πληροφόρηση. Νέα προγράμματα και διαδικτυακά παιχνίδια σας υπόσχονται συναρπαστικές ώρες διασκέδασης.

Εγώ, όμως, σήμερα έρχομαι να σας θυμίσω πως δεν υπάρχει τίποτε ομορφότερο από την ανθρώπινη επικοινωνία. Όσο εξελιγμένη και αν είναι μια συσκευή, όσο πρωτότυπο και γρήγορο κι αν είναι ένα πρόγραμμα, δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει τη χαρά που προσφέρει η ανθρώπινη παρουσία στη ζωή του καθενός μας. Διψάμε τη γνώση, μας αρέσει η διασκέδαση, τίποτε όμως δεν μπορεί να μας χαρίσει περισσότερη χαρά και εσωτερική γαλήνη από την παρουσία ενός καλού φίλου που μπορεί να ακούει τις αγωνίες μας, να συμπαρίσταται στις δυσκολίες μας και να είναι πάντα διαθέσιμος όταν τον χρειαστούμε.

Το σχολείο, λοιπόν, περιμένει να σας προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες και βέβαια, πολλές προσωπικές επιτυχίες. Μέσα, όμως, από καλλιτεχνικές, αθλητικές και τόσες άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, έρχεται επιπλέον να σας διδάξει τον τρόπο να συνεργάζεστε, να επικοινωνείτε, να βάζετε κοινούς στόχους και να χαίρεστε συλλογικές νίκες.

Αγαπητά μου παιδιά,

Ένας καινούργιος κόσμος σας περιμένει. Στον κόσμο αυτό, είναι βέβαιο πως η τεχνητή νοημοσύνη θα καταλάβει μεγάλο μέρος της ζωής μας. Αυτό που σήμερα φαίνεται αδιανόητο, σε λίγα χρόνια θα είναι αυτονόητο. Όπως, όμως, κάθε τι το καινούργιο, έτσι και ο νέος αυτός κόσμος, πέρα από τις δυνατότητες και τα πρωτόγνωρα επιτεύγματά του, είναι βέβαιο πως θα φέρει και κινδύνους. Ένας απ’ αυτούς είναι να λησμονήσουμε πως, κάθε μηχανή, ανάλογα με το ποιος την χρησιμοποιεί, μπορεί να γίνει εργαλείο καλύτερης ζωής για όλους ή εργαλείο δυστυχίας και καταστροφής. Η Παιδεία και η ανατροφή σας, αλλά και η πίστη σας σε κάτι ανώτερο από το ατομικό σας συμφέρον, θα καθορίσουν τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσετε τα θαυμαστά εργαλεία που σε λίγα χρόνια θα πάρετε στα χέρια σας. Υπάρχει όμως και ένας δεύτερο κίνδυνος: Οι νέες μορφές της τεχνητής νοημοσύνης να αντικαταστήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις και ο άνθρωπος να αναζητήσει διέξοδο στη μοναξιά του μέσα από μια οθόνη. Κανείς από σας να μην παρασυρθεί. Οι σχέσεις και οι φιλίες δεν δημιουργούνται από απομονωμένους ανθρώπους που ανταλλάσσουν απρόσωπα μηνύματα, αλλά με προσωπική επαφή, υπομονή, επιμονή και εμπιστοσύνη που πρέπει να καλλιεργήσετε μεταξύ σας.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μήνυμα της Ορθόδοξης πίστης μας: Ο Θεός, από την πολλή Του αγάπη για τους ανθρώπους, κατέβηκε από τον ουρανό και ήρθε να τους συναντήσει στη γη. Ο Θεός που πιστεύουμε, δεν είναι ένας Θεός μακρινός, αλλά ένας Θεός που βρίσκεται πάντα δίπλα μας, Θεός προσωπικός και ολοζώντανος. Τέτοια αγάπη μας καλεί κι εμάς να δείξουμε ο ένας στον άλλον.

Με όλη μου την καρδιά σάς εύχομαι, το σχολείο σας, πέρα από τις υπέροχες γνώσεις που θα σας προφέρει, να μεταβληθεί σε εργαστήριο βαθιάς φιλίας και αληθινής αγάπης. Και αυτό εξαρτάται κυρίως από σας.

Εγώ, ως πνευματικός σας πατέρας, θα προσεύχομαι διαρκώς για την πρόοδό σας και θα παραμένω έτοιμος να συμπαρασταθώ με όλες μου τις δυνάμεις στις προσπάθειές σας να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας.

Καλή χρονιά και ευλογημένη!

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

Διαδώστε: