Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη του Α’ Επιστημονικού Συνεδρίου για την μνήμη του Μικρασιατικού Ελληνισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. “Δεν πρόκειται να λησμονήσουμε ποτέ τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη, τόπους άρρηκτα συνδεδεμένους με τον Ελληνισμό, την πολιτιστική μας κληρονομιά, τις χριστιανικές μας ρίζες!”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου:
Μακαριώτατε,
Αξιότιμοι Εκπρόσωποι της Κυβερνήσεως και του Κοινοβουλίου,
Σεβασμιώτατοι,
Ελλογιμώτατοι,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι.
Θεωρώ τιμή και ευλογία το γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μου έχει αναθέσει από το 1999 την Προεδρία της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος. Η Επιτροπή αυτή ασχολείται κυρίως με τη διάδοση της ιστορίας, της πολιτιστικής ταυτότητας και της γλώσσας μας και ως εκ τούτου και με τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, είτε πρόκειται για ευχάριστα γεγονότα, όπως ήταν η περισυνή επέτειος της Ελληνικής Επαναστάσεως, είτε πρόκειται για αφορμές προβληματισμού και εθνικής αυτοκριτικής, όπως συμβαίνει με την εφετινή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Έλληνες έχουμε μάθει να μην απαισιοδοξούμε και να μην απελπιζόμαστε. Γι’ αυτό μέσα από κάθε τραγωδία -και εθνική- προσπαθούμε να αποκομίζουμε μηνύματα ελπίδας. Έτσι, από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 ας διδαχθούμε πως στέριωσαν εδώ οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες, πως οικοδόμησαν μία νέα ζωή και πως μπόλιασαν με καλά στοιχεία τη Νεοελληνική κοινωνία.
Το σημερινό Α΄ Επιστημονικό Συνέδριο θα μελετήσει με νηφαλιότητα τα γεγονότα που οδήγησαν στην εξόντωση των Ελλήνων και των άλλων Χριστιανικών κοινοτήτων από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη με αποκορύφωμα την Καταστροφή της Σμύρνης και το μαρτύριο των Ορθοδόξων κληρικών.
Το 2023, συν Θεώ, θα ακολουθήσει το Β΄ Επιστημονικό Συνέδριο, το οποίο θα μελετήσει τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση που αναπτύχθηκαν επί αιώνες στις Αλησμόνητες Πατρίδες, και το 2024, όπως το έχουμε προγραμματίσει, θα διεξαχθεί το Γ΄ Συνέδριο, το οποίο θα ασχοληθεί με τη συμβολή των Ελλήνων προσφύγων στην κοινωνία του 20ου αιώνος, καθότι μας έφεραν την ευλάβεια, τα λείψανα των Αγίων, τις ιερές εικόνες τους, όπως και την εργατικότητα, τη δημιουργικότητα και το προοδευτικό τους πνεύμα.
Έτσι, λοιπόν, δίπλα στους 10 τόμους, που η Επιτροπή μας εξέδωσε μετά τα αντίστοιχα 10 Συνέδρια για το 1821, θα βλέπουμε μετά από λίγα χρόνια και τους 3 Τόμους των Πρακτικών από τα Συνέδρια Μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Ως Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος θέλω να ευχαριστήσω εγκάρδια τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την αμέριστη στήριξή του στο έργο μας. Ευχαριστώ επίσης τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής των Συνεδρίων, Καθηγητή Εμμανουήλ Βαρβούνη, Κοσμήτορα της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όλα τα Μέλη της Συνοδικής και της Επιστημονικής Επιτροπής, καθώς και τον απερχόμενο Γραμματέα μας, τον Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Πετράκο, ο οποίος αμέσως μετά τη λήξη του Συνεδρίου θα παραδώσει τη σκυτάλη στον νέο Γραμματέα της Επιτροπής μας Αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Μέντη, τον οποίο και καλωσορίζω.
Θερμές ευχαριστίες απευθύνω και προς τους εκλεκτούς ομιλητές μας, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να ρίξουμε περισσότερο φως στα κρίσιμα γεγονότα της περιόδου 1914-1923, εισηγούμενοι είτε από τη φιλόξενη αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος είτε μέσω διαδικτύου. Η συμβολή τους είναι πολύτιμη.
Κλείνω λέγοντας τούτο μόνο: Δεν πρόκειται να λησμονήσουμε ποτέ τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη, τόπους άρρηκτα συνδεδεμένους με τον Ελληνισμό, την πολιτιστική μας κληρονομιά, τις χριστιανικές μας ρίζες!