Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου 2023 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας με θέμα: «Θρησκευτικός Τουρισμός – Πολιτιστική Κληρονομιά. Η συμβολή τους στην ανάπτυξη του τόπου μας».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας και τη Θρακική Εστία Δράμας, ενώ ήταν αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 ετών από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, Πολιούχου Σηλυβρίας Ανατολικής Θράκης. Για το λόγο αυτό, καλεσμένος στην εκδήλωση ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Μάξιμος, ο οποίος μίλησε για τον Άγιο Νεκτάριο και τη Σηλύβρια.
Μιλώντας στο proinos-typos.gr σχετικά με την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος αναφερόμενος στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, σημείωσε ότι «η Σηλύβρια συνδέεται με τον Άγιο Νεκτάριο, καθώς είναι η πατρίδα του και εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια». Σημείωσε ακόμα για τον Άγιο Νεκτάριο ότι, «είναι ένας οικουμενικός Άγιος, μια πολύ μεγάλη μορφή».
Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος: Προσκυνηματικός τουρισμός
Αναφορικά με το ζήτημα του θρησκευτικού τουρισμού, τόνισε ιδιαίτερα ότι «ο θρησκευτικός τουρισμός είναι αδόκιμος όρος, ενώ θα πρέπει να μιλάμε για προσκυνηματικό τουρισμό. Μιλάμε για προσκύνημα αυτή είναι η παραδοσιακή έκφραση. Προσκύνημα σημαίνει ότι πηγαίνω σε ένα τόπο, για να επισκεφτώ τα προσκυνητάρια του, τα σεβάσματά του όπως εμείς εδώ στην περιοχή έχουμε τα μοναστήρια μας, που είναι πόλος έλξης προσκυνητών κυρίως και κατά δεύτερο λόγο θρησκευτικού τουρισμού, όπως η Εικοσιφοίνισσα και η Μονή της Αναλήψεως στη Σίψα με τον Άγιο Γεώργιο. Ταυτόχρονα έχουμε να δείξουμε και πολλά πράγματα μέσα στη Δράμα, όπως κυρίως είναι η ανάδειξη της Αγίας Σοφίας όπου έχουν βρεθεί σημαντικά ευρήματα, που είναι σήμα κατατεθέν για τη Δράμα».
Σημείωσε ακόμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος, ότι «σύντομα θα ξεκινήσει και το Εκκλησιαστικό Μουσείο από την Περιφέρεια και το οποίο θα στεγάσει τις εικόνες και τα κειμήλια που έχουμε και που ο λαός μας δεν μπορεί να τα επισκεφτεί. Έχουμε επίσης και τον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό την Αγία Βαρβάρα και άλλα πολλά. Όλα αυτά συναινούν στο να δώσουμε μια νέα ώθηση στον τόπο μας».
Στην επισήμανση ότι μετά από χρόνια και λόγω Covid ανοίγει επιτέλους η αίθουσα του Πνευματικού κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος τόνισε: «Εμείς είπαμε στους συλλόγους και μου δίνετε την ευκαιρία να το πω μέσω της εφημερίδος σας, ότι, είναι ανοικτό το Πνευματικό Κέντρο και γίνονται εκδηλώσεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα και στα σχολεία. Η Εκκλησία είναι ανοικτή. Και Εκκλησία γίνεται όταν ανοίγει. Όταν είμαστε ανοικτοί, τότε είμαστε Εκκλησία. Αυτό δεν σημαίνει εκκοσμίκευση. Μην ξεχνάμε ότι ο Χριστός μας ήρθε στη Γη για να σωθεί ο κάθε άνθρωπος».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος, «ότι είναι σημαντική η αναστήλωση του πρώην Σαντιρβάν τζαμιού σε πολιτιστικό χώρο και γίνεται εκεί η έκθεση από το Μουσείο Μπενάκη με τα κειμήλια. Είναι τιμή για εμάς να γίνονται και άλλες τέτοιες εκθεσιακές εκδηλώσεις».
Γεωργιάδης: Ο θρησκευτικός τουρισμός μέρος του εναλλακτικού
Μιλώντας για τον θρησκευτικό τουρισμό και την συμβολή του στην πολιτιστική κληρονομιά και την ανάπτυξη της Δράμας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι «είναι μια εκδήλωση που γίνεται για πρώτη φορά στη Δράμα. Και αυτό γιατί πρέπει να υπάρξει μια έναρξη συνεργασίας, που μπορεί να δώσει μια νέα προοπτική στον τόπο».
Όπως τόνισε ο ίδιος, «κατ’ αρχάς ο θρησκευτικός τουρισμός, είναι μέρος του εναλλακτικού τουρισμού. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι και πολλές φορές συνδέεται και με την πολιτιστική κληρονομιά».
Σημείωσε ακόμα, ότι, «εδώ στην περιοχή μας έχουμε μοναστήρια όπως είναι η Εικοσιφοίνισσα, η Μονή της Σίψας, η Μονή της Πρασινάδας, όπως και τους δρόμους του Αποστόλου Παύλου, η Λυδία, το Βαπτιστήριο, οι Φίλιπποι που είναι δίπλα μας. Όλα αυτά, αποτελούν ένα δυναμικό σύνολο προσέλκυσης τουριστών στην περιοχή. Εμείς ως Επιμελητήριο τοποθετούμαστε σ’ αυτή τη δυναμική με την Ιερά Μητρόπολη, ώστε τα προσκυνήματα να είναι ανοικτά και να τα επισκέπτεται ο κόσμος και να μπορεί να μείνει μια δυο μέρες».
Χρ. Σιδερά: Η συμβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Δηλώσεις για την εκδήλωση εκ μέρους της «Θρακικής Εστίας» έκανε στα μέσα ενημέρωσης, το μέλος της κα. Σιδερά, η οποία σημείωσε ότι «Η Θρακική Εστία έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Σηλυβρία καθώς αρκετές φορές έχουμε συμμετάσχει εκεί σε εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου. Είναι σημαντικό να δούμε, πώς συμβάλει η πολιτιστική μας λατρεία στα πολιτιστικά δρώμενα στην ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι πολιτιστικές δραστηριότητες έχουν θετική επίδραση στον τόπο που τις πραγματοποιεί, στους διοργανωτές και το κοινό και η ανάπτυξη του ενισχύει την τοπική ανάπτυξη, στους τομείς του τουρισμού και της απασχόλησης».
Η εκδήλωση
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου, ενώ μετά τους χαιρετισμούς επισήμων, ο γραμματέας της Θρακικής Εστίας Δράμας κ. Δερμετζής αναφέρθηκε στην πορεία του Συλλόγου.
Ακολούθησαν οι ομιλίες, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανο Γεωργιάδη να αναπτύσσει το θέμα «Ο Θρησκευτικός τουρισμός στη Δράμα & Δυνατότητες συνεργασίας με την Μητρόπολη Δράμας», καθώς και του κ. Τσιανικλίδη, Δρ Θεολόγου – Νομικού, με θέμα «Σύντομη ιστορική ανασκόπηση της Ιεράς Μητροπόλεως Σηλυβρίας και ο προσφυγικός Ελληνισμός της στη Δράμα και τα περίχωρά της – Μια συμβολή στην ιστορία της Ελληνικής Θράκης».
Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου «ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΣΗΛΥΒΡΙΑ». Μια συλλογή κειμένων αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 ετών από την κοίμηση του Αγίου του 20ου αιώνα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Δράμας κ. Φώτης Μπέγγας βράβευσαν τον Σεβασμιώτατο κ. Μάξιμο, «για την πολύτιμη και πολύχρονη εκκλησιαστική του διακονία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο», ενώ η εκδήλωση έκλεισε με παρουσίαση χορευτικού προγράμματος από τη Θρακική Εστία Δράμας.
(Πηγή: proinos-typos.gr)