Στην Παναγία των Γιαννιτσών
Με πάνδημη συμμετοχή, ιεροπρεπώς και σε κλίμα κατανύξεως εορτάσθηκε η ετήσια πανήγυρις του ιστορικού ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (παλαιάς Μητροπόλεως) Γιαννιτσών. Πρόκειται για τον πρώτο ναό που ανοικοδομήθηκε στα Γιαννιτσά κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας με ειδική σουλτανική άδεια (1858), ο οποίος υπήρξε και το επίκεντρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού για την μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ν. Πέλλας.
Την ημέρα της εορτής, Δευτέρα 15/8, τελέσθηκε ο Όρθρος και Πανηγυρική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, συλλειτουργούντων του Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Λουδοβίκου, Καθηγητού της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, των εφημερίων του ιερού ναού και των διακόνων της Ι. Μητροπόλεως.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Νικόλαος, ο οποίος ξεκινώντας από τα ατελείωτα προβλήματα της ζωής των ανθρώπων επισήμανε ότι, σύμφωνα με τον άγιο Νικόλαο Καβάσιλα, η ανθρώπινη δίψα χρειάζεται άπειρο νερό για να ξεδιψάσει. «Γι’ αυτό είναι απαραίτητη μια ριζική αναφορά στο «εν» για το οποίο μίλησε ο Χριστός απευθυνόμενος στην Μάρθα του Ευαγγελίου, η οποία προσπαθούσε σαν εμάς να λύνει συνεχώς προβλήματα. Αυτό το «εν» είναι ο Θεός. Όταν ο άνθρωπος επιθυμεί πολλά πράγματα, όπως παραδέχεται και η επιστήμη της ψυχολογίας, εξουθενώνεται. Όταν όμως θέλει κυρίως ένα πράγμα, αυτό είναι πηγή ψυχικής υγείας και ισορροπίας. Πολύ δεν μάλλον, όταν αυτό το ένα είναι ο Θεός. Αυτό έκανε η Παναγία με την ολοκληρωτική της αφιέρωση (ριζική αναφορά) στον Θεό και έτσι προκάλεσε την ενανθρώπιση. Γι’ αυτό και ο ίδιος πατήρ υποστηρίζει ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα και η δημιουργία έγιναν για να υπάρξει η Παναγία. Διότι με την αφιέρωσή της στον Θεό προκάλεσε την κατάβαση του Θεού και οδήγησε τον άνθρωπο στην κατά χάριν θέωση, να μπορεί δηλαδή ο άνθρωπος να έχει (κατά μετοχήν) τις ιδιότητες του Θεού. Χωρίς αυτήν την προοπτική ο Χριστιανισμός καταντά βαρετός, μια ηθικολογία. Μπορούμε να μετέχουμε σε αυτήν την προοπτική μέσω των ιερών μυστηρίων και της δικής μας ελευθερίας. Τότε λύνεται το πρόβλημα του ανθρώπου. Αυτή είναι επίσης η μεγαλύτερη περιοπή, στην οποία ανήλθε ποτέ ο άνθρωπος. Δεν υπάρχει τίποτε μεγαλύτερο από αυτό. Και αυτό ακριβώς ξεκινά η Παναγία με την ζωή και το έργο Της».
Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε αναγνώστη τον μαθητή Αβραάμ Κορελίδη. Απευθυνόμενος σε αυτόν τόνισε, ότι η Εκκλησία του έκανε την μεγάλη τιμή να τον αναδείξει συνεργάτη των ιερέων και του ευχήθηκε μέχρι το τέλος της ζωής του να έχει τον ίδιο ζήλο και την ίδια αγάπη για τον Θεό, ώστε να αξιωθεί και της μεγαλύτερης μετοχής στην γνώση και την χάρη του Θεού εν τη Βασιλεία Του.
Ακολούθησε η ευλόγησις του κολλύβου της Παναγίας, μετά την οποία ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους της συντελεστές της ιεράς πανηγύρεως, κληρικούς και λαϊκούς. Εξέφρασε επίσης την χαρά του για την πάνδημη, εν υγεία και χωρίς υγειονομικούς περιορισμούς συμμετοχή του λαού καθώς και για την παρουσία των εκπροσώπων των αρχών. Τέλος, ευχήθηκε την βοήθεια της Θεοτόκου προς όλους και κατέληξε: «Άμα έχει κανείς σύμμαχο την Υπέρμαχο Στρατηγό, δεν φοβάται τίποτε».
Στην εορτασμό μετείχαν οι Βουλευτές Πέλλας κ.κ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Β. Βασιλειάδης και η κ. Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Δήμαχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Διοικητής της 2ης ΜΚ Ταξιαρχίας Υποστράτηγος Άρης Ηλιόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.
Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 14 Αυγούστου, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός (19.00) προεξάρχοντος του Αρχιμ. Νικοδήμου Κανσίζογλου, Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως, και με την συμμετοχή κληρικών της περιοχής.
Στην ομιλία του ο π. Νικόδημος αναφέρθηκε στις αγιογραφικές προτυπώσεις για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και στην σημασία τους, τονίζοντας ότι η παρουσία Της αποτελεί αιτία μετάδοσης αγιασμού για όλους. Για να μετέχουμε και εμείς σε αυτόν τον αγιασμό μπορούμε να τιμούμε την αγία εικόνα Της, να μετέχουμε στις ιερές ακολουθίες που συνδέονται με το ιερό πρόσωπό Της ή να μνημονεύουμε και να προφέρουμε το ευλογημένο όνομά Της. Έτσι αγωνιζόμενοι, μπορούμε να αξιωθούμε και εμείς την χαρά της Βασιλείας του Θεού.
Κατά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιστορικής ιεράς εικόνος της Κοιμήσεως (1860) και του ιερού λειψάνου του Αγ. Νεκταρίου Πενταπόλεως καθώς και η ευλόγησις των άρτων στο προαύλιο του ναού.
Σήμερα, Τρίτη 16/8, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό στις 18.30 θα τελεσθεί μεθέορτος Εσπερινός και Παράκλησις του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως.
Φωτογραφίες: https://photos.app.goo.gl/NzRQ4sSAnAAQf35Z9
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.