15/10/2024 15/10/2024 Σε μια ιστορική στιγμή για την τοπική Εκκλησία, ιεράρχες, κλήρος, εκπρόσωποι ιερών μονών και πιστοί προσέφεραν «εν μιά καρδία» μια εξόχως σπουδαία και μοναδική μαρτυρία τιμής, σεβασμού και αγάπης προς το ιερό πρόσωπο του αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης, αλλά και προς τα πρόσωπα του πολιού ποιμενάρχου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, κ. Ιωήλ,...
15 Οκτωβρίου, 2024 - 21:00
Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2024 - 21:13

Χειροτονία του Επισκόπου Αλμωπίας Στεφάνου

Διαδώστε:
Χειροτονία του Επισκόπου Αλμωπίας Στεφάνου

Σε μια ιστορική στιγμή για την τοπική Εκκλησία, ιεράρχες, κλήρος, εκπρόσωποι ιερών μονών και πιστοί προσέφεραν «εν μιά καρδία» μια εξόχως σπουδαία και μοναδική μαρτυρία τιμής, σεβασμού και αγάπης προς το ιερό πρόσωπο του αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης, αλλά και προς τα πρόσωπα του πολιού ποιμενάρχου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, κ. Ιωήλ, και του νέου Επισκόπου, κ. Στεφάνου.

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024, εορτή της Ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης, τελέσθηκε η εις Επίσκοπον χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Αλμωπίας κ. Στεφάνου, ο οποίος από τις 4 Οκτωβρίου είχε εκλεγεί Βοηθός Επίσκοπος της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών, κ. Θεολόγος . Μετά την μεγάλη Δοξολογία έγινε η καθιερωμένη τελετή της Ομολογίας Πίστεως του Εψηφισμένου Επισκόπου Αλμωπίας και ακολούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, κ. Ιωήλ, και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ανέων κ. Μακαρίου, Γουμενίσσης κ. Δημητρίου, Βεροίας κ. Παντελεήμονος, Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, Σερρών κ. Θεολόγου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Μπουζαίου (Αρχιεπισκόπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας) κ. Κυπριανού, Μεσογαίας κ. Νικολάου, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα, Κισάμου κ. Αμφιλοχίου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Παροναξίας κ. Καλλινίκου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Ηλίου κ. Αθηναγόρου, Ζακύνθου κ. Διονυσίου, Γλυφάδος κ. Αντωνίου, Νικοπόλεως κ. Χρυσοστόμου, Κίτρους κ. Γεωργίου, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνου, Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαρίσης κ. Ιερωνύμου, Σισανίου κ. Αθανασίου, Πολυανής κ. Βαρθολομαίου, Μαντινείας κ. Επιφανίου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων, Ρηγίου κ. Ειρηναίου και Αχελώου κ. Νήφωνος, του Πανοσιολ. Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμ. Ιωάννου Καραμούζη, Καθηγουμένων και εκπροσώπων Ι. Μονών και πλειάδος ιερέων και διακόνων. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίται, Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Κοζάνης κ. Παύλος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Σταγών κ. Θεόκλητος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ευμενείας κ. Ειρηναίος, Σκοπέλου κ. Νικόδημος και Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος.

Ομιλία Επισκόπου Αλμωπίας

Ομιλώντας προ της χειροτονίας του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλμωπίας αναφέρθηκε στις απαρχές της πνευματικής του ζωής και στα πρότυπα που έλαβε από τους ευλαβείς γονείς και τον εκλεκτό εφημέριο του χωριού του για την ποιμαντική αυτοσυνειδησία του. Εξήρε επίσης την καίρια συμβολή του τότε Αρχιμανδρίτου και Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης και νυν ποιμενάρχου αυτής, κ. Ιωήλ, στην πνευματική καλλιέργειά του μέσω της ασφαλούς καθοδήγησης και της πατρικής συμπαραστάσεώς του.

«Σε αυτόν, μετά Θεόν, χρωστώ ό,τι είμαι σήμερα», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο από τα χαρίσματα του σεπτού Ποιμενάρχου της Ι. Μητροπόλεως είναι το πατρικό χάρισμα και δηλώνοντας ότι και ως Βοηθός Επίσκοπος επιθυμεί να ακολουθήσει τα δικά του ίχνη. Στην συνέχεια ο Θεοφιλέστατος μνημόνευσε ευγνωμόνως τον μακαριστό Μητροπολίτη Εδέσσης, κυρό Χρυσόστομο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο και πρεσβύτερο και του εμπιστεύθηκε διοικητικά καθήκοντα στην περιοχή της Αλμωπίας. Αναφέρθηκε ακόμη στην διακονία του ως Πρωτοσύγκελλος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, κ. Ιωήλ, και στην μαθητεία κοντά του, όσον αφορά την πνευματική αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων, ακόμη και των διοικητικών, και ευχαρίστησε τους κληρικούς, τους μοναχούς και τα λαϊκά στελέχη της Ι. Μητροπόλεως και των ενοριών της, με τους οποίους συνεργάσθηκε κατά την διακονία του.

Εξαιρέτως, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Α.Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, και την Α. Μακαριότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την προσφορά τους στην Εκκλησία και την συμβολή τους στην εκλογή του καθώς και προς στο σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την τιμή και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του. Ευχαρίστησε, τέλος, όλους συλλειτουργούντας Αρχιερείς, τους συμπροσευχομένους κληρικούς και λαϊκούς και επικαλέσθηκε τις πρεσβείες των τοπικών αγίων για την εκπλήρωση της διακονίας του.

Λόγος Χειροτονίας Επισκόπου Αλμωπίας κ. Στεφάνου

Αντιφώνηση Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ

Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ τόνισε την σπουδαιότητα του έργου των ποιμένων για την Εκκλησία και ιδιαίτερα την σημασία της βιωτής τους, η οποία θα πρέπει να είναι υπόδειγμα ταπεινοφροσύνης. Προέτρεψε δε τον χειροτονούμενο να δεχθεί με ταπείνωση το δώρο αυτό του Θεού και με ταπείνωση να διακονήσει την σωτηρία του λαού Του. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση, ότι με το ίδιο πνεύμα της εντιμότητος και της υπακοής που διακόνησε ως τώρα, θα διακονήσει και στο εξής, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα βρίσκεται πάντοτε συμπαραστάτης και σκεπαστής του σε αυτόν τον καλόν αγώνα.

Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου, κ. Ιερόθεος, ομίλησε εκ μέρους όλων των παρισταμένων ιεραρχών και μετέφερε τις ευχές τους στον νέο Επίσκοπο.
Στην πανηγυρική ακολουθία και την Χειροτονία παρέστησαν ο Υφυπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Διονύσιος Σταμενίτης, οι Βουλευτές Πέλλας κ.κ. Γ. Καρασμάνης και Β. Βασιλειάδης, οι Δήμαρχοι Εδέσσης κ. Ι. Τσεπκεντζής, Αλμωπίας κ. Ν. Παρούτογλου, Πέλλας κ. Ε. Φουντουκίδης και Σκύδρας κα Αικ. Ιγνατιάδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Διοικητής της 2ης Μ/Κ Μεραρχίας, Υποστράτηγος Αθ. Κοντός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας, Ταξίαρχος Π. Περδικάτσης, και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων