Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως
08 Σεπτεμβρίου, 2019

Το Προσκύνημα της Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως στην Λέσβο

Διαδώστε:

Του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Μπένου, Πρωτοσύγκελλου Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πενθήμερο προσκύνημα, 2 – 6 Σεπτεμβρίου 2019, στο νησί της Λέσβου, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως περιλαμβάνοντας επίσκεψη σε όλα τα προσκυνήματα του νησιού, με επί κεφαλής τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο μαζί με τέσσερις κληρικούς της Μητροπόλεως μας. Επίκεντρο του ευλογημένου οδοιπορικού ήταν ο πάνσεπτος Ναός της Παναγίας της Αγιάσου, το προσκύνημα του Ταξιάρχου Μανταμάδου και της ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ, καθώς και άλλα αξιόλογα μέρη του νησιού, που αγίασαν με την παρουσία των ήδη 47 γνωστών Λεσβίων Αγίων.

Η εκδρομή μας ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου 2019 από την Καβάλα ακτοπλοϊκώς με 46 προσκυνητές της επαρχίας μας. Φθάνοντας το πλοίο στο λιμάνι αντικρίσαμε την πόλη της Μυτιλήνης χτισμένη αμφιθεατρικά και σε περίοπτη θέση τον επιβλητικό τρούλο του Αγίου Θεράποντα, να μας καλωσορίζουν με το πιο ωραίο τρόπο. Αφού αποβιβαστήκαμε από το πλοίο πρώτα επισκεφθήκαμε τον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Θεράποντος, πραγματικό στολίδι της πρωτεύουσας του νησιού, όπου εκεί οι πρόθυμοι Ιερείς της ενορίας π. Αθανάσιος και π. Ευστράτιος μας μίλησαν για την ιστορία του ναού και μας ξενάγησαν στο παράπλευρο μουσείο της Μητροπόλεως Μυτιλήνης. Εν συνεχεία μέσα από το γραφικό πεζόδρομο της αγοράς της πόλεως φθάσαμε στον Μητροπολιτικό Ναό, τον αφιερωμένο στο Άγιο Αθανάσιο και αφού προσκυνήσαμε με δέος το άφθαρτο λείψανο του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Βυζαντίου μας μίλησε για την ιστορία του ναού και του τοπικού Αγίου Θεοδώρου ο προϊστάμενος του Ναού π. Νικόλαος Βουλμές. Τέλος επισκεφθήκαμε ένα από τα πιο γραφικά προάστια της πόλεως, το Καγιάνι, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη περνώντας ανάμεσα από δεκάδες υπέροχα αρχοντικά, τα οποία είναι κτισμένα σε νεοκλασσική αρχιτεκτονική και συναγωνίζονται σε ομορφιά το ένα το άλλο. Εκεί επισκεφθήκαμε τον προσκυνηματικό ναό του Ταξιάρχη Μιχαήλ και ξεναγηθήκαμε από έναν θεολόγο, συνεργάτη του εφημερίου. Από το προαύλιο χώρο του ναού, που ήταν φυτευμένος με πεύκα, απολαύσαμε την απέραντη θέα στο γαλάζιο Αιγαίο και τα Μικρασιατικά παράλια.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης ξεκινήσαμε από την πόλη με κατεύθυνση την περιοχή της Θερμής Καρυές, όπου βρίσκεται μέσα σ’ ένα μαγευτικό περιβάλλον το γυναικείο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, το οποίο ιδρύθηκε το 1963 μετά από ένα θαυμαστό κύκλο ονείρων, οπτασιών και θαυμαστών οραμάτων, που όλα οδήγησαν στην ανεύρεση των λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, οι οποίοι υπέστησαν θάνατο μαρτυρικό από τους Τούρκους το 1463. Εκεί ο Ποιμενάρχης μας μαζί τους Ιερείς τέλεσαν κατανυκτικά την Θεία Λειτουργία παρουσία πολλών εκατοντάδων προσκυνητών, πού είχαν έλθει από διάφορα μέρη της πατρίδος μας. Αφού τελείωσε η Θεία Λειτουργία με το σχετικό κήρυγμα του Επισκόπου μας με θέμα τους νεοφανείς Αγίους και αφού προσκυνήσαμε τα Άγια Λείψανα και τους τάφους των Νεομαρτύρων, αναχωρήσαμε με προορισμό τον Μανταμάδο, το χωριό όπου βρίσκεται το Μοναστήρι του Ταξιάρχη , με την θαυματουργή εικόνα του, μοναδική στην Ορθοδοξία, ανάγλυφη και φιλοτεχνημένη από το αίμα των μαρτύρων μοναχών και από πηλό. Ο προϊστάμενος του ναού ο π. Ευστράτιος Δήσσος με τον γλαφυρό του λόγο μας διηγήθηκε την ιστορία της επιβλητικής εικόνας του Αρχαγγέλου. Μετά την σύντομη ξεκούρασή μας στον όμορφο περίβολο της Μονής, που ήταν ιδανικός για χαλάρωση, καφεδάκι και υπέροχους λουκουμάδες, που σερβίρονται στο διπλανό μαγαζάκι, αναχωρήσαμε βόρεια του νησιού για τον Μόλυβο. Φθάνοντας στον πιο γραφικό οικισμό και την πιο τουριστική περιοχή της Λέσβου, καθώς είναι κτισμένος αμφιθεατρικά, με το μεσαιωνικό κάστρο «κορώνα» στο κεφάλι του, περπατήσαμε ανάμεσα στα πλακόστρωτα και τα «βραβευμένα» από τον τουρισμό δρομάκια του. Εν συνεχεία κατευθυνθήκαμε προς το παραθαλάσσιο χωριό της Πέτρας, όπου δεσπόζει ψηλά στο βράχο ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, πιθανότατα από το 1609 μ.Χ. Λίγα χιλιόμετρα έξω επισκεφθήκαμε την Άναξο για να γευματίσουμε στα παραδοσιακά ταβερνάκια που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας. Αφού γευματίσαμε και ξεκουραστήκαμε απολαμβάνοντας την μαγευτική θέα του αιγαιοπελαγίτικου πελάγους επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο για τον τελευταίο προορισμό της ημέρας, την Ιερά Μονή Λειμώνος του Αγίου Ιγνατίου, ένα ανδρικό μοναστήρι, με άβατο το Καθολικό του για τις γυναίκες λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καλλονή. Τούτο είναι το σημαντικότερο μοναστήρι του νησιού, που χτίστηκε το 1523 και αποτέλεσε πνευματικό κέντρο του νησιού και κρυφό σχολειό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Φθάνοντας στο μοναστήρι όπου ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσαν τα αμέτρητα, εκατοντάδες μικρά εκκλησάκια που υπάρχουν περιμετρικά γύρω από το μοναστήρι, κτισμένα από τον αείμνηστο Ηγούμενο Νικόδημο Παυλόπουλο, θαυμάσαμε οι άνδρες το παλιό και ιστορικό καθολικό της Μονής που σε μεταφέρει στην μακρινή εποχή που χτίστηκε. Αφού όλοι μας επισκεφθήκαμε το πολύ αξιόλογο και σε εκθέματα πλούσιο εκκλησιαστικό και λαογραφικό μουσείο αναχωρήσαμε για την πόλη της Μυτιλήνης γεμάτοι από ωραίες εντυπώσεις.

Την Τετάρτη το πρωί ξεκούραστοι ξεκινήσαμε για την πιο μακρινή εκδρομή του ταξιδιού μας. Πρώτος προορισμός της ημέρας η Ιερά Μονή Υψηλού διανύοντας μια μεγάλη απόσταση και θαυμάζοντας την άγρια, σεληνιακή ομορφιά του νησιού σε αντίθεσηση με το μεγαλύτερο καταπράσινο μέρος του. Φθάνοντας στην Μονή η οποία είναι χτισμένη πάνω στην κορυφή του βραχώδους όρους Όρδυμνος, απολαύσαμε απεριόριστη θέα στη γύρω περιοχή και το αιγαίο. Ο Ηγούμενος της Μονής π. Πρόχορος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας ξεναγήσει στο μοναστήρι και στο εκκλησιαστικό μουσείο της Μονής θαυμάζοντας μέσα από αυτό την εκκλησιαστική ιστορία του νησιού. Αναχωρώντας από την Μονή κατευθυνόμαστε προς την περιοχή του Σίγρι όπου βρίσκεται το πάρκο του απολιθωμένου δάσους το οποίο, μοναδικό στον κόσμο, προστατεύεται από την UNESCO και επισκεφθήκαμε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Επόμενος προορισμός η Ερεσσός, ένα από τα τουριστικά μέρη του νησιού. Φθάνοντας στην σκάλα Ερεσσού προσκυνήσαμε τον τάφο του Αγίου Ανδρέου, συγγραφέως του Μεγάλου Κανόνος, όπου ακριβώς ετάφη, όταν εκοιμήθη εν Κυρίω σε ένα του ακτοπλοϊκό ταξίδι, επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη για την Κρήτη. Αφού πήραμε την ευλογία του Αγίου είχαμε χρόνο ελεύθερο να θαυμάσουμε τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και να γευματίσουμε στις γραφικές παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες ανάμεσα σε δεκάδες τουρίστες. Αφού ξεκουραστήκαμε αναχωρήσαμε και κατευθυνθήκαμε νότια του νησιού ώστε να πάμε στο Πλωμάρι, εκεί όπου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας θα προΐστατο στη υποδοχή της εικόνος της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας κατόπιν παρακλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου. Η διαδρομή μεγάλη και κουραστική αλλά η ομορφιά της φύσης του νησιού απάλυναν τον όποιο κόπο. Φθάνοντας στην πλατεία του Πλωμαρίου αντικρίσαμε εκατοντάδες κατοίκους, προσκυνητές και τουρίστες του νησιού, να είναι συγκεντρωμένοι και να αναμένουν την εικόνα της Παναγίας. Με πρώτον το Ποιμενάρχη μας και τις αρχές του τόπου έγινε η υποδοχή και η λιτάνευση της Παναγίας μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου ο οποίος αν και πληγωμένος μετά τον τελευταίο σεισμό στην περιοχή του Πλωμαρίου μας άφησε έκθαμβους από την επιβλητικότητά του. Αφού παρακολουθήσαμε την ακολουθία του εσπερινού και την ομιλία του Ποιμενάρχου μας είχαμε στη διάθεσή μας αρκετό χρόνο να θαυμάσουμε και να περιηγηθούμε στην όμορφη και ξακουστή κωμόπολη του ούζου.

Την Πέμπτη τελευταία μέρα διαμονής μας στο νησί αφήσαμε να επισκεφθούμε ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του νησιού, την Αγιάσο. Φθάνοντας την γραφική Αγιάσο, ένα από τα πιο γραφικά και δροσερά χωριά του νησιού, με μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική και στην ξυλογλυπτική περιηγηθήκαμε στα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού που μας οδήγησαν στην εκκλησία της Παναγίας , που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά, με μαστίχα και κερί. Αφού μας μίλησε ο εφημέριος του προσκυνήματος π. Νεκτάριος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μπρος στην εικόνα της Παναγίας ανέπεμψε δέηση για όλους μας και αναφέρθηκε στην ιστορία της εικόνος. Εκεί είχαμε την ευλογία να μας καλωσορίσει και ο Σεβασμιώτατος Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος δίνοντας την ευχή του και ως ευλογία μια εικόνα της Παναγίας. Είχαμε κατόπιν αρκετό χρόνο να πιούμε καφεδάκι στη «χόβολη» στους παραδοσιακούς καφενέδες γύρω από το ναό και να ψωνίσουμε διάφορα τοπικά προϊόντα της Αγιάσου. Αναχωρώντας γεμάτοι συγκινήσεις και ωραία αισθήματα από το σπίτι της Παναγίας της Αγιάσου κατευθυνθήκαμε μέσω του κόλπου της Γέρας στα χωριά της Γέρας, όπου η γενέτειρα του Ποιμενάρχη μας, για να προσκυνήσουμε στις κατακόμβες της Αγίας Μαγδαληνής στο Σκόπελο, ένα από τα πέντε χωριά της περιοχής. Εκεί με περισσή αγάπη μας περίμενε ο εφημέριος του χωριού, ο αρχιερατικός επίτροπος και παλαιός φίλος του Μητροπολίτου μας, ο οποίος μας ξενάγησε στον ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου και στον προσκυνηματικό ναό της Αγίας Μαγδαληνής. Αργά το μεσημέρι όλοι μαζί γευματίσαμε σε ένα άνετο παραθαλάσσιο εξοχικό κέντρο, δίπλα από το αεροδρόμιο, έξω από την πόλη, ενθυμούμενοι όλα όσα ζήσαμε αυτές τις ημέρες στο νησί. Το απόγευμα είχαμε χρόνο να αποχαιρετήσουμε την πόλη της Μυτιλήνη έτσι όπως ο καθένας μας ήθελε, με περίπατο, ψώνια, καφέ στο παλαιό λιμάνι της πόλεως.

Τέλος τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής επιβιβαστήκαμε το καράβι με προορισμό την Καβάλα. Δοξάζουμε το Θεό διότι και αυτό το οδοιπορικό της Μητροπόλεως μας ήταν ένα πλούσιο σε ιερές εντυπώσεις και έντονες συγκινήσεις. Τα συναισθήματα ανάμικτα από την όλη ατμόσφαιρα του ταξιδιού μας. Πολλά τα Άγια Προσκυνήματα. Πολλά τα πνευματικά οφέλη από την πραγματικά Αγιοτόκο Μυτιλήνη, την φανερά βέβαια αλλοιωμένη από το σοβαρό μεταναστευτικό πρόβλημα, πού υπομονητικά και με την πατροπαράδοτη αρχοντιά αντιμετωπίζει.

Ωστόσο, πρέπει να ομολογήσουμε, ότι την ατμόσφαιρα του ταξιδιού διαμόρφωσαν και οι άνθρωποι που συμμετείχαν σ’ αυτό. Πρωτίστως ο Σεβασμιώτατος Ποινενάρχης μας κ. Χρυσόστομος με τους αδελφούς κληρικούς. Και εν συνεχεία οι συμμετέχοντες λαϊκοί, κόσμιοι και πρόσχαροι άνθρωποι, χωρίς γκρίνιες, μιζέριες και απαιτήσεις. Απλοί, εγκάρδιοι, με ουσιαστικό περιεχόμενο και βαθιά πίστη στο Θεό. Όλοι οι εκδρομείς ζήσαμε με τον καλύτερο και πνευματικότερο τρόπο το προσκύνημα στο νησί των Αγίων.

Φωτογραφικό υλικό 

Διαδώστε: