16/09/2024 16/09/2024 Με τη δέουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην Ιερά Μητρόπολη Θήρας. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν το Πανθηραϊκό Προσκύνημα του Τιμίου Σταυρού στην Περίσσα. Ναός περικαλλής και ευμεγέθης που ανοικοδομήθηκε στη θέση παλαιοτέρου που είχε καταστραφεί κατά τον σεισμό του έτους 1956 και στον οποίο φυλάσσεται ως τιμαλφέστατο...
16 Σεπτεμβρίου, 2024 - 20:50
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2024 - 19:43

Εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στη Σαντορίνη

Διαδώστε:
Εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στη Σαντορίνη

Με τη δέουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην Ιερά Μητρόπολη Θήρας.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν το Πανθηραϊκό Προσκύνημα του Τιμίου Σταυρού στην Περίσσα. Ναός περικαλλής και ευμεγέθης που ανοικοδομήθηκε στη θέση παλαιοτέρου που είχε καταστραφεί κατά τον σεισμό του έτους 1956 και στον οποίο φυλάσσεται ως τιμαλφέστατο κειμήλιο πατριαρχικός σταυρός του έτους 1681 που ανευρέθη κατά τις ανασκαφές του 1830 στη θέση που ανεγέρθηκε ο Ιερός Ναός.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος χοροστάτησε του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού και εκήρυξε το Θείο Λόγο.

Ομοίως, την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, χοροστάτησε του Όρθρου, στo τέλος του οποίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και κατόπιν προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος από τους πρωτοπρεσβυτέρους π. Νικόλαο Σιγάλα (Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως), π. Φίλιππο Ρίζο και π. Χαράλαμπο Σαλίβερο, τους πρεσβυτέρους π. Κυριάκο Καραμολέγκο και π. Ευάγγελο Πρέκα και τους ιεροδιακόνους π. Νεκτάριο Σάκκα και π. Ανδρέα Τσένκο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ομίλησε εμπνευσμένα για τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου, το κατεξοχήν αυτό ιερό σύμβολο της Εκκλησίας μας, το καύχημα απάντων των Χριστιανών, τον φύλακα της Οικουμένης. Αναφέρθηκε στα γεγονότα της Ευρέσεως και των Υψώσεών Του και προέτρεψε τους πιστούς να Τον προσκυνούν με ταπείνωση και ευλάβεια έτσι ώστε να καθίσταται «όπλον ειρήνης και αήτητον τρόπαιον».

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησε χορός ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ευτυχίου Μαρκοζάννε ενώ μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρέστησαν η Βουλευτής Κυκλάδων κα. Αικατερίνη Μονογυιού (στον Πανηγυρικό Εσπερινό), ο Δήμαρχος Θήρας, η Έπαρχος Θήρας και λοιποί εκπρόσωποι του Δήμου Θήρας, της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου και φορέων της Σαντορίνης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων