12/03/2023 12/03/2023 Tον συμπολιούχο της, Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, τον θαυματουργό Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, εορτάζει σήμερα, Κυριακή 12 Μαρτίου, με ιδιαίτερες τιμές η συμπρωτεύουσα. Εξάλλου, η Β΄ Κυριακή των Νηστειών, είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη από την Αγία μας Εκκλησία στη μεγάλη αυτή μορφή της Ορθοδοξίας και της Χριστιανικής παράδοσης. Φωτορεπορτάζ ope.gr: Ραφαήλ Γεωργιάδης   Επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων...
12 Μαρτίου, 2023 - 12:42
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2023 - 13:03

Φωτορεπορτάζ ope.gr: Με ιδιαίτερες τιμές εορτάστηκε ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς στη Θεσσαλονίκη

Διαδώστε:
Φωτορεπορτάζ ope.gr: Με ιδιαίτερες τιμές εορτάστηκε ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς στη Θεσσαλονίκη

Tον συμπολιούχο της, Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, τον θαυματουργό Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, εορτάζει σήμερα, Κυριακή 12 Μαρτίου, με ιδιαίτερες τιμές η συμπρωτεύουσα. Εξάλλου, η Β΄ Κυριακή των Νηστειών, είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη από την Αγία μας Εκκλησία στη μεγάλη αυτή μορφή της Ορθοδοξίας και της Χριστιανικής παράδοσης.

  • Φωτορεπορτάζ ope.gr: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

Επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων είναι ο ομώνυμος και περικαλλής Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Θεσσαλονίκης, όπου και φυλάσσεται ως πνευματικός θησαυρός το Σεπτό Λείψανο του Αγίου, το οποίο τίθεται σε προσκύνηση, κατά το έθος, έμπροσθεν του Δεσποτικού Θρόνου.

Σήμερα το πρωί, τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Αποστόλου.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Αρχιμ. Ιάκωβος Αθανασίου, ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης και πλειάδα ιερέων και διακόνων.

Συμπροσευχόμενος στο Ιερό ήταν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Την διακονία του λόγου ανέλαβε ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης αρχιμ. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης, ο οποίος μίλησε για τον δεινό θεολόγο και διαπρεπέστατο ρήτορα και φιλόσοφο, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης Άγιο Γρηγόριο Παλαμά.

Τους βυζαντινούς ύμνους της εορτής απέδωσαν οι ιεροψάλτες του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, κ. Ιωάννης Λιάκος Πρωτοψάλτης και o κ. Παναγιώτης Χοβαρδάς Λαμπαδάριος.

Παρέστησαν μεταξύ των πιστών, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο βουλευτής κ. Δημήτρης Κούβελας, ο βουλευτής κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο Διοικητής Γ΄ΣΣ/NRDC-GR, Αντιστράτηγος Καπραβέλος Πάρης, εκπρόσωποι φορέων, οργανισμών και στρατιωτικών αρχών της πόλης.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας λιτανεύτηκε το λείψανο και η εικόνα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης παρουσία αγήματος και της Φιλαρμονικής Μπάντας του Γ’ Σώματος Στρατού.

     

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων