Ι.Μ. Θεσσαλονίκης
16 Οκτωβρίου, 2022

Μεταφορά της Λάρνακας των ιερών Λειψάνων του Αγίου Δημητρίου – Επέτειος Μακεδονικού Αγώνα

Διαδώστε:

Συνεχίζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη. Εδώ και λίγες ημέρες, στο Ναό του Πολιούχου Αγίου των Θεσσαλονικέων, βρίσκεται η ιερά Εικόνα της Παναγίας «ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΗΣ», από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους.

Πρόκειται για την εφέστια Εικόνα της Μονής , δώρο του Bυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου A’ του Kομνηνού προς το Μοναστήρι. Αποτελεί αντίγραφο ψηφιδωτής εικόνας της Παναγίας της «Γοργοϋπηκόου», που βρισκόταν στην Mονή Παντοκράτορος στην Kωνσταντινούπολη, η οποία είχε κτιστεί από τον ίδιο τον αυτοκράτορα.

Οι φετινές εκδηλώσεις έχουν αφιερωθεί στην επέτειο συμπληρώσεως εκατό (100) ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, έχει αναρτηθεί από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και καθημερινά, από την Τρίτη 11 Οκτωβρίου μέχρι την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, έχουν προγραμματισθεί και ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται πλήθος λατρευτικές ευκαιρίες και άλλες δραστηριότητες.

Σήμερα Κυριακή, 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε Ιερατικό συλλείτουργο με προεξάρχον τον Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης αρχιμ. Ιάκωβο Αθανασίου, τον οποίο πλαισίωσαν ιερείς και διάκονοι της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Η ομιλία του Πρωτοσύγκελλου της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης:

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας με λιτανεία πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της Λάρνακας των ιερών Λειψάνων του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο του σολέα και στη συνέχεια τελέσθηκε Δοξολογία για την επέτειο ενάρξεως του Μακεδονικού Αγώνα.

 

Διαδώστε: