Ι.Μ. Θεσσαλονίκης
21 Ιουλίου, 2024

Θεσσαλονίκη: Το Χρυσό Ιωβηλαίο του Γέροντος Μητροπολίτου Ανθίμου

Διαδώστε:

Πενήντα χρόνια αρχιερατείας συμπλήρωσε ο Γέροντας Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και η τοπική Εκκλησία αποφάσισε να τιμήσει με σεβασμό, αγάπη και χαρά την λαμπρή αυτή επέτειο του Ποιμενάρχου της.

Σήμερα το πρωί, παρουσία Αρχιερέων και προσκυνητών, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Βρυούλων κ. Παντελεήμονος και συνιεργούντων των Μητροπολιτών, Μιλήτου κ. Απόστολου, Κασσανδρειας κ. Νικοδήμου, Σιδηροκάστρου κ.Μακαριου, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, Αλεξανδρουπόλεως και Τραιανουπολεως κ. Άνθιμου, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, Τρίκκης Γαρδικιου και Πύλης κ. Χρυσοστομου, Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνυμου, Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου, των Επισκόπων Αμορίου κ. Νικηφόρου, Πατάρων κ. Αθηναγόρα, Σκοπέλου κ. Νικοδήμου και του οικείου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιηλ.

Τους παραπάνω αρχιερείς πλαισίωσε πλειάδα ιερέων και διακόνων τόσο της τοπικής εκκλησίας όσο και λοιπών μητροπόλεων, αποδίδοντας με την παρουσία τους τον πρέποντα σεβασμό στον πρώην Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο.

«Θέλουμε να τιμήσουμε τον άξιο, δυναμικό και μαχητικό ιεράρχη, τον πνευματοφόρο πατέρα στον οποίο ευχόμαστε από την ψυχή μας έτη πολλά και παρά Κυρίου ευλογημένα» φαίνεται να δηλώνουν οι πιστοί που προσήλθαν από νωρίς στον ιερό ναό, για να προσευχηθούν και να ευχηθούν στον κ. Άνθιμο, ο οποίος για 19 χρόνια παρέμεινε στο πηδάλιο της Εκκλησίας που παροικεί στην Θεσσαλονίκη.

Κλήρος και λαός θέλησαν να ευχαριστήσουν τον πολιό Ιεράρχη για το ήθος, τη σύνεση και το όραμά του.

Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, το γεγονός ότι σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση για την Εκκλησία -και κατ επέκταση για την τοπική κοινωνία- δεν παρέστησαν οι τοπικές αρχές.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στο ιστορικό της παραίτησης του Μητροπολίτου πρώην Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Πριν την απόλυση, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος ανέγνωσε τις επιστολές του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου.

      

Διαδώστε: