Πλήθος κόσμου από όλη τη Θεσσαλονίκη, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, προσέτρεξαν στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Τριανδρία για να λάβουν την χάρη του Αγίου.
-
Τριανδρία – Βίντεο & Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης / ope.gr
Πριν από τον Πανηγυρικό Εσπερινό προηγήθηκε η Λιτανεία πέριξ του ναού.
Η φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης παιάνισε ύμνους κατά την διάρκεια της Λιτανείας και ο εθελοντικός σύλλογος της κοινότητας Τριανδρίας με παραδοσιακές στολές προπορευόταν της εικόνας του Αγίου.
Πολλοί κάτοικοι της περιοχής είχαν απλωμένο στο μπαλκόνι τους ένα κόκκινο κεντημένο ύφασμα με χρυσά κρόσσια, το λεγόμενο δαμάσκο. Ένα έθιμο που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα, όταν περνούν λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνος.
Αμέσως μετά την λιτανεία τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος.
Τον Παναγιώτατο πλαισίωσαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Φώτιος Ζαρζαβατσάκης, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Φουντουκίδης, ο προϊστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Ιωαννίδης και πλειάδα ιερέων και διακόνων.
Έντονη ήταν η συγκίνηση καθώς πιστοί συνέρρεαν από νωρίς έξω από το ναό, προκειμένου να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν στον Άγιο να γιατρέψει τις πληγές του σώματος και της ψυχής τους.
Την διακονία του λόγου ανέλαβε με την ευχή του Παναγιωτάτου κ. Φιλοθέου ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Φουντουκίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Σπυρίδωνος.
Παρέστησαν μεταξύ των πιστών ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.
Η Τριανδρία αποτελεί πλέον μία από τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Είναι σημειολογικά ο πρώτος προσφυγικός συνοικισμός που γεννήθηκε από το καθεστώς της Κυβέρνησης Εθνικής Αμύνης του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εξ ου και η ονομασία της, η οποία οφείλεται στην τριανδρία του κινήματος, δηλαδή στα μέλη της προσωρινής κυβερνήσεως (Ελευθέριος Βενιζέλος, Παύλος Κουντουριώτης και Παναγιώτης Δαγκλής).
Σύντομα το «Προάστειον Τριανδρίας» απέκτησε και την εκκλησία του, τον Άγιο Σπυρίδωνα, του οποίου η ιστορία αναδεικνύει και το φιλόθρησκο των κατοίκων του. Πριν καλά καλά αποκτήσουν τα απαραίτητα, με την αρωγή επιφανών γυναικών της Θεσσαλονίκης, φρόντισαν να αποκτήσουν τον ευκτήριο οίκο τους, έστω την πρώτη πρόχειρη κατασκευή, τον Απρίλιο 1918.
Το όνομα Άγιος Σπυρίδων επελέγη προς τιμήν του αρμοδίου υπουργού, συμβούλου όπως ονομαζόταν τότε, Σπ. Σίμου, ο οποίος είχε την ευθύνη και την εποπτεία για την ανέγερση του Συνοικισμού.