Ι.Μ. Θηβών και Λεβαδείας
30 Σεπτεμβρίου, 2021

Επιστημονική εσπερίδα για το 1821 στην Λιβαδειά

Διαδώστε:

Επιστημονική εσπερίδα, με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021, στον προαύλειο χώρο του ιστορικού Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Λεβαδείας, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την απελευθέρωση της πόλης από τον Αθανάσιο Διάκο την 1η Απριλίου 1821.

Στην εσπερίδα παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, εκπρόσωποι των αρχών του τόπου, των ενόπλων δυνάμεων και κάτοικοι της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Στην εκδήλωση μίλησε ο κ. Βασίλης Καραποστόλης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του ΕΚΠΑ, με θέμα: «Μιά παιδαγωγική πρόταση από τα χρόνια του ’21». Ο κ. Καραποστόλης αναφέρθηκε στο ζήτημα της θεμελίωσης του ελληνικού κράτους πάνω σε ορισμένες αξίες και κανόνες, εξετάζοντας την ιστορική ομιλία του Θ.Κολοκοτρώνη στην Πνύκα το 1838 προς τους μαθητές των σχολείων, στην οποία αναδύεται η έγνοια και η αγωνία του Κολοκοτρώνη για το πώς η παιδεία θα μειώσει την απειθαρχία των Ελλήνων και θα επιτρέψει στην ενεργητικότητά τους να πάρει τον δρόμο της τελεσφορίας. Και τόνισε ότι για να επιλυθεί το πρόβλημα, που παραμένει έως σήμερα σε μεγάλο βαθμό άλυτο, θα πρέπει να συμβάλλει η παιδεία στο να παρουσιασθεί η Ελλάδα με τη μορφή μιας ανώτερης δυνατότητας, μιας δυνατότητας όμως, που δεν θα είναι έκφραση απλώς επιθυμίας ή ονειροπόλησης.

 

 

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Γεώργιος Κοντογιώργης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Το Ελλαδικό κράτος σε αντιμαχία με τον Ελληνισμό, τη δημοκρατία και ως όχημα μεθάρμοση ηγεμόνα». Ο κ. Κοντογιώργης ανέφερε ότι: «Η δημιουργία του ελλαδικού απολυταρχικού κράτους το 1832 σήμανε την ολοκληρωτική αποτυχία της ελληνικής επανάστασης και την εγκαινίαση μιας θανάσιμης αντιμαχίας με τον ελληνισμό, ο οποίος βίωνε αδιάκοπα από την αρχαιότητα έως τότε το ανθρωποκεντρικό γινόμενο της ελευθερίας, και μάλιστα στη φάση της οικουμένης. Η ελληνική επανάσταση του 1821 απέβλεπε στην ανάκτηση του κράτους της οικουμένης, την κοσμόπολη, με υπόβαθρο τις πόλεις/κοινά, δομημένες πολιτειακά με όχημα την εταιρική οικονομία και τη δημοκρατία. Το κράτος της απολυταρχίας αποτέλεσε εξαρχής ξένο σώμα στον κορμό του ελληνισμού και, ως εκ τούτου, έθεσε ένα προαπαιτούμενο προκειμένου να μην απορριφθεί: την αποβολή των ανθρωποκεντρικών του θεμελίων (των κοινών, της εταιρικής οικονομίας, της δημοκρατίας) από το σώμα της ελληνικής κοινωνίας και κατ’ επέκταση του κοσμοπολιτειακού του προτάγματος».

Στο τέλος, μίλησε ο κ. Αθανάσιος Χρήστου, Καθηγητής Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με θέμα: «Η Φιλική Εταιρεία, η Ανατολική Στερεά Ελλάδα και η Λιβαδειά στον αγώνα της εθνεγερσίας του 1821». Ο κ. Χρήστου αναφέρθηκε στη Φιλική Εταιρεία, η οποία υπήρξε η πρώτη καθαρόαιμη ελληνική μυστική επαναστατική οργάνωση, που κατάφερε να οργανώσει μέσα σε 6,5 με 7 χρόνια την εθνικά προσδοκώμενη Επανάσταση του 1821. Η Φιλική Εταιρεία άπλωσε τον μυστικό ιστό της και στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και ειδικότερα στη Λιβαδειά, με αποτέλεσμα οι «απόστολοί» της να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα επαναστατικά δρώμενα. Από ένα χρονικό σημείο και μετά ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας υποχώρησε και η πρωτοβουλία των κινήσεων περιήλθε στα χέρια των αποφασισμένων αγωνιστών, των ανθρώπων των όπλων και των ανατροπών.

 

 

Στο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος, αναφέρθηκε στο ρόλο της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821, συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η Εκκλησία δεν υπήρξε μόνο μέγας και πρώτος τροφοδότης και αιμοδότης του ιερού του Γένους μας αγώνα, αποδείχθηκε η ψυχή του. Η Εκκλησία δεν βοήθησε απλώς την Επανάσταση. Την ενέπνευσε και την γέννησε! Είναι παιδί δικό της. Πέρα από τις υλικές προσφορές που καταγράφονται σε έγγραφα της εποχής, ακόμη και πάνω από θυσίες αίματος, η Εκκλησία προσέφερε κάτι πιο υψηλό και σπουδαίο: το πνευματικό θεμέλιο και την ηθική δικαίωση του αγώνα “για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία”».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον όμορο αδελφό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για την παρουσία του στην εκδήλωση και την αγάπη του, καθώς και τους ομιλητές για την ευγενή και πρόθυμη ανταπόκριση τους στην πρόσκληση της Μητρόπολης. Επίσης, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λεβαδέων για την βοήθεια στην διοργάνωση της εκδήλωσης, το εκκλησιαστικό συμβούλιο της Ενορίας της Αγίας Παρασκευής για τη φιλοξενία της εκδήλωσης, τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Λεβαδείας και τον καθηγητή Μουσικής κ. Γεώργιο Φρέσσα, καθώς και όσους βοήθησαν για την οργάνωση της εκδήλωσης.

Στο τέλος των ομιλιών χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην γειτονική Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο για την εκδήλωση. Χαιρετισμό επίσης, απηύθυνε ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Ιωάννης Ταγκαλέγκας.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακά τραγούδια από τη Χορωδία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λεβαδείας, υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Μουσικής κ. Γεωργίου Φρέσσα.

Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία ο πανοσ. αρχιμ. π. Αλέξιος Σαμαρτζής, Εφημέριος του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας.

Η ως άνω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και είχε ενταχθεί στις επίσημες δράσεις της για την επέτειο των διακοσίων (200) ετών.

 

Διαδώστε: