Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 στην Θήβα, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19, το επιμορφωτικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (εξομολογητική)», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».
Η έναρξη του προγράμματος, κατόπιν Σεπτής προσκλήσεως του οικείου Μητροπολίτου κ. Γεωργίου προς το Ι.Π.Ε., πραγματοποιήθηκε στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Βοιωτών Αγίων και Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Άρματος και Ελεώνος, με την τέλεση του Αγιασμού και την παρουσίαση – εισαγωγή του περιεχομένου και των στόχων του προγράμματος από τον Αναπλ. Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Παν. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη.
Μετά το πέρας της τελετής του αγιασμού ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόσωπο του προκατόχου του, και νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά τις ειλικρινείς και εγκάρδιες ευχαριστίες του προς το σεπτό πρόσωπό του. Έκαμε αναφορά στα χρόνια της γνωριμίας και της διακονίας μαζί του, και τόνισε την ακατάπαυστη ροή δυνάμεων, ενδιαφερόντων και οραματισμών του Μακαριωτάτου. Σήμερα, ο ίδιος ο Μακαριώτατος, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., μας χαρίζει ένα παλαιό Του όραμα στην πράξη! Υλοποιεί έναν παλαιό του οραματισμό (που είχε ως Μητροπολίτης της Ι.Μ. Θηβών και Λεβαδείας), και δεν είναι άλλος από την Δια Βίου Μάθηση και εξέλιξη των στελεχών (λαϊκών και κληρικών) της Εκκλησίας μας προς όφελος των ανθρώπων.
Εν συνεχεία, ο λόγος δόθηκε στον Αναπληρωτή Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, ο οποίος, αφού μετέφερε και εκείνος με την σειρά του τις Αναστάσιμες ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, για την ευόδωση των σκοπών και προσδοκιών, με επίτευξη στόχων ωφέλιμη έκβαση του ως άνω επιμορφωτικού προγράμματος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιο, και τους σεβαστούς πατέρες, για την αποδοχή της πρόσκλησης, και την ουσιαστική συμμετοχή τους σε αυτό, συνάμα δε για την άρτια οργάνωση και συνεργασία με το Ι.Π.Ε. Ας σημειωθεί εδώ ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για τους συμμετέχοντες σε δύο τμήματα.
Ο λόγος του π. Θεολόγου επικεντρώθηκε καταρχάς στο όραμα του Μακαριωτάτου, επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο τις σκέψεις και τα λεγόμενα του Σεβασμιωτάτου. Συνοπτικά, αναφέρθηκε στην σφαιρική επιμόρφωση των κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας μας, με έμφαση κυρίως στην ενίσχυση του τρόπου αντιμετώπισης πρακτικών θεμάτων που απασχολούν την ενοριακή ζωή της κοινότητας, ειδικά στις μέρες που διανύουμε όπου οι προ(σ)κλήσεις είναι πολλές και τα σύγχρονα προβλήματα με δυσκολία επιλύονται.
Στο ως άνω πλαίσιο λειτουργίας του προγράμματος που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Θήβα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πατήρ Θεολόγος, ευχαριστώντας παράλληλα τον αρμόδιο συντονιστή του προγράμματος Πανοσ. Αρχιμ. Ιερώνυμο Κυριαζή, ο οποίος με την πλήρη καθοδήγηση, πολυσχιδή εμπειρία, και άοκνη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχη του, μερίμνησε για την λειτουργικότητα του όλου εγχειρήματος.
Στη συνέχεια ο πατήρ Θεολόγος, μίλησε για την ουσία και το αντικείμενο του προγράμματος, έτσι όπως αυτό αποτυπώνεται στον τίτλο του: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (εξομολογητική)».
Πρωταρχικός σκοπός του είναι η κατά το ανθρωπίνως δυνατόν πληρέστερη κατάρτιση των κληρικών και η κατανόηση των νέων προκλήσεων-πεδίων που ανοίγονται στο πλαίσιο της συμβουλευτικής στη ζωή της ενορίας. Σε κάθε έκφανση δραστηριοτήτων αυτής ο κληρικός βρίσκεται “αντιμέτωπος” με νέες προκλήσεις που δημιουργούν νέες προοπτικές ζωής στον σύγχρονο άνθρωπο. Ο ίδιος ζώντας καθημερινά σε μια συνεχόμενη πίεση (σε θέματα οικογένειας, μέχρι και θέματα που έχουν να κάνουν με το επέκεινα της ζωής), προσπαθεί από κάπου να κρατηθεί.
Στο σημείο αυτό επεσήμανε ο π. Θεολόγος την αναγκαιότητα του κληρικού να αποδειχθεί ο πυλώνας εκείνος αναφοράς στον σύγχρονο άνθρωπο, στις νέες προκλήσεις, έτσι όπως αυτές αγγίζουν ακόμη και τα πιο ευαίσθητα κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας: π.χ. θέματα οικογένειας (εναλλακτικές μορφές κ.λπ.), θέματα βιοηθικής (ευθανασία, τεχνητή αναπαραγωγή κ.λπ.).
Σε όλα τα παραπάνω αναφέρθηκε επιγραμματικά στον εναρκτήριο λόγο του ο π. Θεολόγος και μίλησε για την επιτακτική ανάγκη του κληρικού να διαθέτει σήμερα τα ανάλογα εργαλεία για να αποδειχθεί άξιος εργάτης του αμπελώνος του Κυρίου, και εν τέλει να ολοκληρώνει με επιτυχία την καθημερινή του αποστολή… που δεν είναι άλλη παρά η προσφορά του στον άνθρωπο του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου και η ψηφιακή σύζευξη του ανθρώπου και του κόσμου.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος, ο π. Θεολόγος, όλοι οι πατέρες και πλήθος πιστών τελέσανε τον εσπερινό στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Βοιωτών Αγίων και Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ως άνω επιμορφωτικού προγράμματος, οι επόμενες συναντήσεις θα έχουν ως εξής:
α) Την προσεχή Τρίτη 31/05/2022, ομιλία με θέμα: «Σύγχρονες “εναλλακτικές” μορφές οικογένειας», υπό του κ. Πέτρου Παναγιωτόπουλου – Επίκουρου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ..
β) Την Παρασκευή 03/06/2022 παρουσίαση του θέματος: «Το πρόβλημα της ευθανασίας», υπό του Παν. Αρχιμ. Ιωαννίκιου Γιαννόπουλου, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως – Διευθυντή του Γραφείου Νεότητας – Ιατρός.
γ) Την Τρίτη 07/06/2022 παρουσίαση του θέματος: «Βιοηθικά διλήμματα της τεχνητής ή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», υπό του Αιδ. Πρωτοπρ. Βασιλείου Καλλιακμάνη, Καθηγητού Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
γ) Την Τρίτη 14/06/2022 παρουσίαση του θέματος: «Πνευματικές, ψυχολογικές και ψυχοσωματικές επιπτώσεις των εκτρώσεων», υπό του Αιδ. Πρωτ. Χριστόφορου Χρόνη, Δρ. Θεολογίας – Διδάσκων στην Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. στον Τομέα της Ποιμαντικής Ψυχολογίας.
δ) Την Τρίτη 21/06/2022 παρουσίαση του θέματος: «Ποιμαντική προσέγγιση στις διαφυλικές σχέσεις», υπό του Αιδ. Πρωτοπρ. Αθανάσιου Γκίκα, Καθηγητού στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.
ε) Την Πέμπτη 23/06/2022 παρουσίαση του θέματος: «Σύγχρονη πραγματικότητα και προβληματισμοί στο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων», υπό του Ελλογ. κ. Βασίλειου Φανάρα, Επίκ. Καθηγητού στην Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.
στ) Την Δευτέρα 27/06/2022 παρουσίαση του θέματος: «Προκλήσεις και προβληματισμοί γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη», υπό του Ελλογ. κ. Πέτρου Παναγιωτόπουλου, Επίκ. Καθηγητού στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.
ζ) Την Πέμπτη 30/06/2022 παρουσίαση του θέματος: «Η συμβολή της τρίτης ηλικίας στην αγωγή των παιδιών στην οικογένεια», υπό του Ελλογ. κ. Κωνσταντίνου Κορναράκη, Επίκ. Καθηγητού στην Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., και
η) Την Τρίτη 05/07/2022 παρουσίαση του θέματος: «Η πνευματική υποστήριξη στη σύγχρονη κοινωνία», υπό του Παν. Αρχιμανδρίτη Θεολόγου Αλεξανδράκη, Αναπληρωτή Διευθυντή του Ι.Π.Ε., Ιεροκήρυκος της Ι.Α.Α., Υποψ. Δρ Θεολογίας και κατόχου Μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στην Νομική.
Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Αναπλ. Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Παν. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.