Οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Χριστουπόλεως κυρού Πέτρου (Δακτυλίδη) και χθες, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λεβαδείας τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του.
Το Μνημόσυνο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στον μακαριστό Γέροντά του, τονίζοντας το ήθος του, την πίστη και την αφοσίωσή του στον Θεό, καθώς και στη μεγάλη του προσφορά στην Εκκλησία, αφού οδήγησε στην ιερωσύνη 132 ανθρώπους. Επίσης, κατέθεσε την ευγνωμοσύνη του για όσα του πρόσφερε ο πνευματικός του πατέρας μακαριστός Μητροπολίτης Χριστουπόλεως κυρός Πέτρος, και προέτρεψε όλους να μνημονεύουν τους πνευματικούς τους γεννήτορες, σύμφωνα με το λόγο του Αποστόλου Παύλου στην προς Εβραίους Επιστολή: “Μνημονεύετε τῶν ἡγουμένων ὑμῶν, οἵτινες ἐλάλησαν ὑμῖν τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ, ὧν ἀναθεωροῦντες τὴν ἔκβασιν τῆς ἀναστροφῆς μιμεῖσθε τὴν πίστιν” (Εβρ. 13,7)
Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου. Το θείο λόγο κήρυξε στους πιστούς, μέσω των ραδιοτηλεοπτικών μέσων που μετέδιδαν τη Θ.Λειτουργία, ο Ηγούμενος της Μονής και ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως πανοσ. αρχιμ. π. Σιλουανός Πεπονάκης, ο οποίος ανέφερε ότι τούτες τις ημέρες του Δωδεκαημέρου ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί πως θα ομοιάσει στο Θεό, πως θα ταπεινωθεί, όπως ο Χριστός, και να ακούσει το λόγο του Θεού. Ενώ, ανέφερε δεν πρέπει να εξαντλήσουμε τη ζωή μας σε εξωτερικά νοήματα, αλλά να ψάξει ο καθένας το νόημα της ζωής, να καταλάβει ότι ο Θεός ήρθε και έρχεται στον καθένα από εμάς, όταν γινόμαστε αναζητητές του προσώπου του. Και ευχήθηκε όλοι μας να ζήσουμε πεθαίνοντας καθημερινά για τον Χριστό, ώστε όντως να υπερβούμε το θάνατο και να γνωρίσουμε στην ύπαρξή μας την όντως Ζωή.
Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα πρόσωπα που τιμά η Εκκλησία μας την Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση, τον Άγιο Ιωσήφ τον Μνήστορα της Θεοτόκου, τον Προφητάνακτα Δαβίδ, τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο, και την 27η Δεκεμβρίου τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο και τον Άγιο Θεόδωρο τον Γραπτό.
Ανέφερε πως λέγεται ότι ο λόγος του μέλλοντος αιώνος θα είναι η σιωπή, και ο Άγιος Ιωσήφ θα είναι ο διδάσκαλος της σιωπής, ο οποίος στέκεται σιωπηλός και ατενίζει το υπερφυές μυστήριο της σαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, δοξάζει και εμπιστεύεται απόλυτα τον Θεό, διδάσκοντάς μας ότι τα μυστήρια του Θεού τα προσεγγίζουμε με την πίστη, την σιωπή και την αγάπη και όχι με το λογικό, τη σκοπιμότητα και τους υπολογισμούς. Αναφέρθηκε, επίσης, στο Προφητάνακτα Δαβίδ, ο οποίος είναι παράδειγμα μετανοίας, εμπιστοσύνης και επιστροφής στον Θεό, στον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο τον πιστό και υπάκουο δούλο Χριστού, πρώτο Επίσκοπο Ιεροσολύμων, στον Πρωτομάρτυρα Στέφανο, άνδρα πλήρους πίστεως και αγάπης, καθώς και στον Άγιο Θεόδωρο τον Γραπτό, ο οποίος για τους αγώνες του υπέρ της τιμής των εικόνων την εποχή της εικονομαχίας, βασανίστηκε και στιγματίστηκε στο μέτωπο. Και τόνισε ότι οι άγιοι αυτοί σε διαφορετικούς χρόνους μάς δίνουν το μήνυμα ότι ο Χριστός είναι ο κύριος της ζωής και της ιστορίας, στο όνομα του οποίου ελπίζουν πάντα τα έθνη. Και ευχήθηκε η χαρά των Χριστουγέννων να φέρει μέσα μας την πεποίθηση ότι στον Χριστό βρίσκουμε την καταξίωση της ζωής μας.
Ο Σεβασμιώτατος στο πλαίσιο της ποιμαντικής του διακονίας, το πρωί του Σαββάτου 26 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στο Μπισμπαρδάκι Λιβαδειάς, όπου παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ Δαυλείας, όπου τέλεσε τον Εσπερινό, και ευχήθηκε για τις Άγιες ημέρες του Δωδεκαημέρου στις Γερόντισσες και στις μοναχές.