Ι.Μ. Ιεραπύτνης και Σητείας
02 Ιανουαρίου, 2019

Μητρ. Ιεραπύτνης: “Ο χρόνος είναι ένα μεγάλο δώρο του Θεού”

Διαδώστε:

“Ο χρόνος είναι ένα μεγάλο δώρο του Θεού, έχει ανυπολόγιστη αξία για το λόγο αυτό και η ευθύνη μας είναι μεγάλη”, τονίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Διαβάστε το μήνυμα:

Με τη χάρη του Τριαδικού Θεού εισερχόμαστε με ελπίδες, προσδοκίες και ευχές στο νέο πολιτικό έτος 2019, εορτάζοντας τη Δεσποτική εορτή της Περιτομής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, οκτώ ημέρες μετά την κατά σάρκα Γέννησή Του, αλλά και τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου.
Μετά τον ερχομό του Χριστού στον κόσμο η έννοια του χρόνου εντάχθηκε στο έργο της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους. Για την Εκκλησία μας ο χρόνος έχει αρχή και κατευθύνεται προς ένα τέλος. Η κάθε χρονική στιγμή μέσα στην ακατάπαυστη ροή του χρόνου είναι πολύτιμη για την πορεία του ανθρώπου προς τα έσχατα και τη Βασιλεία του Θεού. Η καλή ή κακή αξιοποίηση του χρόνου έχει συνέπειες σε μας αλλά και στο περιβάλλον μας, με αιώνιες προεκτάσεις. Γι’ αυτό και ο Απόστολος Πέτρος συνιστά: «εν φόβω τον της παροικίας υμών χρόνον αναστράφητε» (Α΄ Πέτρ. 1,17). Είναι ένας αδιάκοπος «καιρός ευπρόσδεκτος» και μια συνεχής «ημέρα σωτηρίας» κατά τον Απόστολο Παύλο (Β΄ Κορ. 10,11), ο οποίος στην προς Εφεσίους επιστολή του μας διδάσκει πόσο σημαντική είναι η σωστή διαχείριση του χρόνου: «… εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, ότι αι ημέραι πονηραί εισι …» (5,16). Ο Άγιος Οικουμένιος, Επίσκοπος Τρίκκης, ερμηνεύοντας το παραπάνω χωρίο τονίζει τα εξής: «Κάνε δικό σου τον χρόνο. Εξαγόρασέ τον, γιατί δεν τον έχεις στο χέρι. Φρόντισε να εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες της ζωής για να μαζεύεις πνευματικούς καρπούς για την ψυχή σου». Ένας άλλος άγιος, ο Νικόδημος ο αγιορείτης, εξηγεί ότι: «Δεν κατηγορεί ο Απ. Παύλος εδώ τις ημέρες ως πονηρές και κακές, αλλά για τα κακά και τις αμαρτίες που γίνονται κατά τις ημέρες».
Επίσης, ο Απόστολος των Εθνών μάς αφυπνίζει υπενθυμίζοντάς μας ότι ο παρών βίος, που μοιάζει με νύκτα σκοτεινή, επροχώρησε, η δε ημέρα της μελλούσης ζωής επλησίασε (Ρωμ.13,11). Πράγματι πολύς χρόνος της ζωής των ανθρώπων περνά αναξιοποίητος. Όμως για εμάς τους βαπτισμένους χριστιανούς, που ζούμε την καινούργια εποχή που εγκαινίασε με την ενανθρώπησή του ο Χριστός, η κάθε ημέρα της ζωής μας εντάσσεται στην περίοδο της προετοιμασίας για να υποδεχθούμε την ημέρα του Κυρίου, τη Βασιλεία του Θεού. Να περάσουμε από τον παρόντα στον μέλλοντα αιώνα, όπως συμβαίνει κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας. Στον λεγόμενο «λειτουργικό χρόνο» καταλύονται τα χωροχρονικά όρια και έρχονται σε επαφή και κοινωνία το όλο Σώμα του Χριστού, ζώντες και κεκοιμημένοι. Οι άγιοι, οι άγγελοι, καθώς και οι κεκοιμημένοι πατέρες και αδελφοί, είναι παρόντες την ώρα της Θείας Λειτουργίας. Ο χώρος και ο χρόνος αλλοιώνονται, και προγευόμαστε την Όγδοη και ανέσπερη Ημέρα της Βασιλείας του Θεού.
Ο χρόνος, ως ένα μεγάλο δώρο του Θεού, έχει ανυπολόγιστη αξία γι᾿ αυτό και η ευθύνη μας είναι μεγάλη, αν αναλογισθούμε ότι ο «καιρός» της παρούσης ζωής «συνεσταλμένος εστίν» (Α΄ Κορ. 7,29). Ό,τι είναι να κάνουμε για τη σωτηρία μας θα το κάνομε τώρα, μέσα σ᾿ αυτή τη διάρκεια του χρονικού βίου μας, που είναι μια πίστωση και μια προθεσμία, για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την χρονική περιόδο της ζωής μας εργαζόμενοι για να φθάσουμε από το «κατ᾿ εικόνα» στο «καθ᾿ ομοίωσιν».
Εύχομαι εγκάρδια σ᾿ όλους σας να μη σπαταλήσουμε άσκοπα τη νέα χρονιά, αλλά να αποτελέσει «καιρόν ευπρόσδεκτον, ημέραν σωτηρίας». Ας είναι το νέο έτος μεστό υγείας, πίστεως, αγάπης, ελπίδας, και πλήρες έργων αγαθών και πνευματικής καρποφορίας.
Καλή και ευλογημένη χρονιά!

Διαδώστε: