Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού της Ιεράπετρας, ο Κατανυκτικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.
Μετά το πέρας της ακολουθίας του Αρχιερατικού Κατανυκτικού Εσπερινού, κατά τη διάρκεια του οποίου τέθηκε σε προσκύνηση Τίμιος Σταυρός με Τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Τοπλού, ακολούθησε επίκαιρη ομιλία με θέμα: «Ο Σταυρός του Χριστού συνοδοιπόρος του χριστιανού προς την Ανάσταση», από τον Αιδεσιμολ. πρωτ. Αθανάσιο Ταρλαντέζο, προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος προλόγισε κατάλληλα το θέμα της ομιλίας σημειώνοντας ότι η ζωή του ανθρώπου που συμπορεύεται με τον Χριστό είναι σταυρική.
Ο ομιλητής, αφού τόνισε ότι «η Εκκλησία μας εν μέσω του σταδίου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προβάλλει το σύμβολο της πανανθρώπινης σωτηρίας, το ‘‘Τρισμακάριστον Ξύλον’’, ως όαση πνευματική και φάρο αειλαμπή, μέσα στην ερημία των παθών και των αμαρτιών μας, της ακηδίας και της ραθυμίας μας, προκειμένου να μας αναψύξει και να μας ενισχύσει πνευματικά τώρα που διαπλέομεν το μέγα της νηστείας πέλαγος» αναφέρθηκε στο νόημα του προσωπικού μας σταυρού και στο σταυρικό πολίτευμα της Εκκλησίας.
Όπως υπογράμμισε: «Ο Σταυρός του καθενός από εμάς παραμένει βαρύς και καταθλιπτικός όσο παραμένει ο σταυρός μας. Όταν όμως μεταμορφωθεί σε Σταυρό του Χριστού, τότε γίνεται ελαφρύς σύμφωνα με τα λόγια του Κυρίου μας στο Ευαγγέλιο ‘‘ο γάρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστι’’… Δεν αποτελεί πια όργανο καταδίκης, αλλά όπλο κατά του Διαβόλου, σύμβολο αγιότητας έναντι της αμαρτίας, της αφθαρσίας έναντι της φθοράς, της ζωής έναντι του θανάτου. Η Εκκλησία καυχάται για τον Σταυρό του Χριστού και το μυστήριο του Σταυρού το βιώνει μέσα στη λατρεία της. Όταν βαπτίζεται ο Χριστιανός, η Εκκλησία του προσφέρει τον Τίμιο Σταυρό δηλαδή το όπλο που θα πολεμήσει τον εχθρό, γι’ αυτό ο πιστός Χριστιανός λιτανεύει τον Σταυρό μαζί του διαρκώς, καθώς τον φοράει στο στήθος του και αυτός μαρτυρεί στο Κοιμητήριο την χριστιανική του ιδιότητα ‘‘έως της συντελείας του αιώνος’’».
Επίσης, ο π. Αθανάσιος αναφέρθηκε στη «μωρία του Σταυρού» κατά τον Απ. Παύλο, αλλά και στην αγιαστική δύναμη του Σταυρού, με το σημείο του οποίου ο Ιερεύς καθαγιάζει τα Τίμια Δώρα, αλλά και επισφραγίζει τα υπόλοιπα μυστήρια της Εκκλησίας, ενώ υπογράμμισε ότι για εμάς τους Ορθοδόξους Έλληνες ο Σταυρός θυμίζει και τους εθνικούς αγώνες κατά τους οποίους ήταν το σύμβολο που εμψύχωνε τους αγωνιστές μας. Αναφερόμενος στη σταυρική αγάπη και θυσία του Χριστού, τόνισε ότι ο Σταυρός αποτελεί προϋπόθεση της Ανάστασης, καθώς σηκώνοντας τον σταυρό του ο άνθρωπος νοηματοδοτεί τη ζωή του και γίνεται μέτοχος της σωστικής χάριτος του Θεού. «Την πορεία του αγωνιζόμενου Χριστιανού μέσα στην Εκκλησία υπενθυμίζει η παρουσία του Εσταυρωμένου Χριστού που δεσπόζει στο υψηλότερο σημείο του Τέμπλου του Ναού. Υπενθυμίζει συνεχώς ότι η πορεία μας είναι πορεία προς τον Γολγοθά, που τελικά οδηγεί στην Ανάσταση αν βάλουμε συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη μας τον Χριστό».
Καταλήγοντας ο ομιλητής τόνισε ότι «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την σημασία και το νόημα του προσωπικού μας σταυρού. Αυτό μπορεί να κατανοηθεί μόνον όταν δούμε τον δικό μας σταυρό μικρό ή μεγάλο ως προέκταση του Σταυρού του Κυρίου μας… Ας σταυρώνουμε πάνω στον Σταυρό του Χριστού μας, κάθε εγωιστική μας επιθυμία, κάθε αμαρτωλό σαρκικό πάθος, κάθε ανυπακοή μας, κάθε κακία και μνησικακία, κάθε ανυπομονησία, κάθε οργή μας, κάθε ολιγοπιστία μας. Και αν από ανθρώπινη αδυναμία, η αμέλεια, πέφτουμε και ενεργούμε αντισταυρικά, ας μετανοούμε και δια της μετανοίας ας επανερχόμαστε στην σταυρική ζωή».
Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον ομιλητή για τον θεολογικό, μεστό και συνάμα απλό και κατανοητό λόγο του, και ευχήθηκε να συνεχίσουμε την πορεία μας προς την Ανάσταση με τη δύναμη και την ευλογία του Τιμίου Σταυρού, ενώ ανακοίνωσε την έλευση Αγιορείτου Πνευματικού, από την Ιερά Μονή Σταυρονικήτα, για να εξομολογήσει κατά την Ε΄ εβδομάδα των Νηστειών σε Ιεράπετρα και Σητεία.
Στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, που τέλεσε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος και Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης μετείχε ο Ιερός Κλήρος της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας και παρακολούθησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί.